ChristenUnie


Er is koopkrachtverlies, maar niet bij zwakke

Er is koopkrachtverlies, maar niet bij zwakke

dinsdag 01 juni 2010 16:06 De campagne moet eerlijk gevoerd worden, stelden demissionair minister Klink en Tweede Kamerlid Jan de Vries maandag in deze krant als het gaat om toekomstige keuzen in de zorg. Bij een eerlijk verhaal hoort echter wel het complete verhaal. Dat schrijft Tweede Kamerlid en kandidaat Esmé Wiegman woensdag in het Nederlands Dagblad.

Bij het verhaal van de CDA'ers Klink en De Vries over hun en onze plannen in de zorg hoort óók de vaststelling dat de ChristenUnie 200 miljoen minder bezuinigt op zorg dan het CDA. Hoe dat zij, ja, de ChristenUnie maakt inderdaad scherpe keuzes voor de toekomst van de gezondheidszorg. Maar dan bepaald niet vanuit een kil bezuinigingsperspectief.

Gezondheid is namelijk van grote waarde en daar hebben we veel voor over. Vanuit het perspectief van een eerlijke lastenverdeling over rijk en arm, ziek en gezond, jong en oud. Dan maakt de ChristenUnie andere keuzes dan het CDA. Marktwerking in de zorg is bij ons bijvoorbeeld alleen dan een optie als de winsten daaruit worden besteed aan betere zorg. Nog liever investeren wij in de samenleving zelf. Zorg hoeft niet altijd collectief betaald te worden, en hoeft ook niet altijd verleend door een professional. Door te investeren in gezinnen, mantelzorg en vrijwilligerswerk ontstaat een krachtige samenleving die meer kan zorgen voor elkaar.

Gemiste kans

Een organisatie als MEE weet juist die zelfzorg en het sterker maken van mensen om te kunnen participeren, vorm te geven. Een gemiste kans voor het CDA om juist hierop te bezuinigen. Stevige keuzes in de gezondheidszorg gaan bij de ChristenUnie gepaard met stevige sociale keuzes.

Het CDA bezuinigt zeven miljard op de sociale zekerheid, met grote gevolgen, juist voor de lagere en middeninkomens. De ChristenUnie kiest een andere koers en laat de koppeling van de uitkeringen aan de lonen wel in stand, bezuinigt niet op de huurtoeslag, de bijstand en de inkomensvoorziening voor oudere werklozen en arbeidsongeschikten en schaft de AOW-tegemoetkoming niet af, wat 65-plussers 400 euro op jaarbasis scheelt. Zo komt het totaalplaatje er anders uit te zien dan het CDA wil doen geloven. Opkomen voor wat kwetsbaar is, krijgt bij de ChristenUnie een gezicht.

Zeker, er is koopkrachtverlies - wij zeggen niet dat de burger niets zal merken van de crisis - maar die is anders dan bij het CDA niet geconcentreerd bij de lage en middeninkomens.

Waar het CDA zich druk maakt over de hypotheekrenteaftrek, dus de mensen met de duurste huizen, de hoogste hypotheken en hoogste inkomens, maakt de ChristenUnie zich liever hard voor de meest kwetsbare mensen aan de onderkant van de samenleving. Hogere eigen bijdragen, een hoger eigen risico en het inzetten van een vermogenstoets vragen we alleen van mensen die dat financieel kunnen dragen.

Koopkrachtplaatjes

Onze inzet is om de zorg voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van goede kwaliteit te houden Dat is niet alleen een verhaal van cijfers en koopkrachtplaatjes. In de zorg gaat het uiteindelijk om de zorgontvanger en zorgverlener. Of je nu zorg ontvangt of geeft, uiteindelijk komt het aan op het besef dat je er mag zijn en kostbaar bent in Gods oog.

De waarde van het menselijk leven hangt niet af van prestaties, gezondheid, leeftijd, gewenstheid, geluk of een beperking. Al het leven, in gaafheid en gebrokenheid, verdient volle bescherming en zorg. Van ongeboren leven tot en met het moment van sterven, waarbij de mogelijkheden van begeleiding en zorgverlening nog veel beter kunnen. Daarin kan 'de markt' niet voorzien. Wel een overheid die zich opstelt als schild voor de zwakken, kwetsbaar leven beschermt en mensen ruimte (en geld) geeft om te zorgen voor elkaar.