Watersportverbond - KNWV

Klein Vaarbewijs nu ook voor halfdove schipper

dinsdag 1 juni 2010

De minister van Verkeer en Waterstaat heeft recent besloten dat schippers die aan één oor doof zijn toch een klein vaarbewijs voor pleziervaart kunnen krijgen. Het andere oor van de schipper moet dan wel voldoen aan de minimale eisen. Het Watersportverbond was één van de aangevers van dit besluit.Â

De minister had advies gevraagd aan de Domeinadviescommissie van de VAMEX, de organisatie die de examens voor het klein vaarbewijs organiseert en de vaarbewijzen afgeeft waarin het verbond participeert. De conclusie van het advies van deze commissie - mede ingegeven door de inbreng van het Watersportverbond - was dat het verantwoord is om aan mensen met doofheid aan een oor het klein vaarbewijs te verstrekken mits het andere oor wel aan de minimale eisen voldoet.

Terugwerkende kracht
De minister heeft op basis van dit advies de Binnenvaartregeling aangepast. De wijziging treedt met terugwerkende kracht per 1 april 2010 in werking. Mensen die aan één oor doof zijn kunnen nu medisch worden goedgekeurd voor het klein vaarbewijs ten behoeve van de pleziervaart, mits de schipper aan het goedfunctionerende oor geen groter gehoorverlies heeft dan 30 dB(A). Hiermee wordt bovendien aangesloten bij bepalingen in de zeevaart. Voor de beroepsvaart zal de minister binnenkort in de Centrale Rijnvaartcommissie hiertoe ook het initatief nemen.

Andere beperkingen
Het Watersportverbond, dat sinds dit jaar ook de belangen van
de watersporter met een beperking behartigd, heeft er daarnaast op aangedrongen dat er ook een betere regeling komt voor watersporters met andere beperkingen dan doofheid. Er is daarbij ook gesproken over kleurenblinheid en bewegingsbeperkingen die middels wat aanpassingen aan het schip of bepaalde voorwaarden bij het varen veel soepeler geregeld zouden kunnen worden. Het Watersportverbond dacht hierbij aan een regeling zoals bij het wegverkeer wordt toegepast.

Regelingen verduidelijken
De staatssecretaris heeft ook dit advies opgevolgd. De minister in de brief aan de Tweede Kamer: "De huidige binnenvaartregelgeving biedt al mogelijkheden om personen met lichamelijke beperkingen voor het klein vaarbewijs goed te keuren. Daarvoor moet de regelgeving wel soepel worden geïnterpreteerd. Ik ben daarom voornemens om de regelgeving op dit punt zodanig te verduidelijken dat daaruit meer vanzelfsprekend dan nu voortvloeit dat personen met een bewegingsbeperking, eventueel onder de voorwaarde van aanpassingen aan het vaartuig of persoon, voor het klein vaarbewijs dat voor de pleziervaart wordt gebruikt medisch kunnen worden goedgekeurd."

Kijk voor informatie over de medische keuringen bij het klein
vaarbewijs op de website van de Inspectie van Verkeer en Waterstaat.