Gemeente Someren


Rapport Rekenkamercommissie over grondbeleid

De Rekenkamercommissies (RKC) van Asten, Deurne en Someren hebben een rapport aan de gemeenteraden aangeboden over het gevoerde grondbeleid in de jaren 2006-2008 met de titel "Gemeentelijk Grondbeleid; Grondig Genoeg?". Het grondbeleid van een gemeente is erg ingewikkeld, terwijl de aan- en verkoop van gronden grote financiële gevolgen kan hebben. Het inzicht welke risico's worden gelopen, ontbreekt dan ook bij de meeste raadsleden.

In het onderzoek wordt antwoord gegeven op de vraag of de raad een volledig en helder beleidskader heeft geformuleerd en of de raad over de uitvoering tijdig en helder wordt geïnformeerd. De RKC hebben rekening gehouden met de verschillen in ambitie per gemeente. Immers aan het beleidskader van een gemeente die een zeer actief grondbeleid wil voeren moeten, omdat een groter risico wordt gelopen, hogere eisen worden gesteld. Ook moet de raad scherper en tijdig de uitvoering van het beleid kunnen volgen om snel te kunnen bijsturen, hetgeen weer hogere eisen stelt aan de kwaliteit van de rapportages aan de raad.

Conclusie gemeente Someren

In de voorbije jaren had de gemeente Someren geen volledig en actueel beleidskader. Maar omdat de gemeente voor het meest terughoudende grondbeleid van de drie gemeenten heeft gekozen, zijn de interne op beperking van de risico's gerichte maatregelen bij het huidige beleid voldoende. De gemeente Someren had eerder al een eigen onderzoek naar het grondbeleid gedaan. Met de uitvoering van de aanbevelingen daarvan is gewacht tot de publicatie van dit rapport.

Conclusie gemeente Deurne

De RKC heeft geconstateerd dat de gemeente Deurne in de onderzoeksperiode een zeer actief grondbeleid heeft gevoerd waarbij veel strategische verwervingen werden gerealiseerd voor woningbouw, bedrijventerreinen, reconstructie en bedrijfsverplaatsingen. Dit beleid was ook financieel zeer succesvol.

Het is aan de raad te kiezen voor een beleid waarbij strategische aankopen een grote rol spelen. Maar daar horen dan wel onverbrekelijk maatregelen bij om de risico's te beperken. En die - zo heeft de RKC moeten constateren - zijn onvoldoende getroffen. Met name het afdekken van die risico's door voldoende reserves en voorzieningen te vormen en het zodanig monitoren van de ontwikkelingen dat snel op tegenvallers gereageerd kan worden, is minder dan bij een zeer actief grondbeleid zou passen. Door de ontwikkelingen in de economie en de grondmarkt zijn deze tekortkomingen zonder gevolgen gebleven, maar door de economische neergang na 2008 zullen ze manifest worden.

Conclusie gemeente Asten

De gemeente Asten daarentegen is in haar grondbeleid redelijk terughoudend. De gemeente is wel actief op de grondmarkt, maar het aandeel strategische verwervingen is klein waardoor grote risico's worden vermeden. De RKC heeft vastgesteld dat de beleidsmaatregelen ter inperking van de risico's daarbij redelijk goed aansluiten. Wel zijn in de rapportages aan de raad over het grondbeleid de beleidsdoelstelling, de mate van realisatie en de afwijkingen daarvan, onvoldoende zichtbaar. Een verbetering op deze punten is nodig om de raad in staat te stellen haar beleidsmatige en controlerende taak beter uit te kunnen voeren.

Aanbevelingen

De rekenkamercommissie beveelt alle drie de gemeenten aan om een nieuwe of hernieuwde beleidsnota te schrijven, met daarin heldere afspraken tussen raad en college over het te voeren beleid. Klik hier voor het gehele rapport met de aanbevelingen.
Laatst gewijzigd: 01 juni 2010

---