Rechtbank Utrecht


Twee jaar en zes maanden gevangenisstraf voor poging doodslag buschauffeur

31 mei - Een 50-jarige man uit Loenen is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en zes maanden. De man werd schuldig bevonden aan het steken van een buschauffeur met een mes, op 11 september 2009. De rechtbank achtte poging tot doodslag bewezen.

De rechtbank oordeelde dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan een bijzonder ernstig misdrijf. Hij stak met een groot mes tot driemaal toe de buschauffeur in zijn borststreek, nadat de chauffeur hem had aangesproken op zijn gedrag en verzocht had de bus te verlaten. De gevolgen voor de chauffeur bleven beperkt, maar volgens de rechtbank was dat te danken aan het alerte optreden van de buschauffeur. De rechtbank meldde in haar vonnis dat het gepleegd delict een voor de rechtsorde schokkend karakter draagt en leidt tot gevoelens van onrust en onveiligheid in de samenleving.

De rechtbank achtte de verdachte volledig toerekeningsvatbaar. De verdachte verkeerde door een vlucht uit Afghanistan en verlies van vrouw en kinderen in een sociaal en emotioneel isolement, maar dat verklaarde volgens de rechtbank de gepleegde feiten niet. Aannemelijk is dat fors alcoholgebruik voorafgaand aan het steekincident ontremmend heeft gewerkt.

De rechtbank legde een fors lagere straf op dan de acht jaar gevangenisstraf die de officier van justitie had geëist. De rechtbank achtte poging tot doodslag bewezen, terwijl de officier uitging van poging tot moord. De maximale straffen voor moord en doodslag verschillen sterk. Op doodslag staat maximaal 15 jaar, op moord levenslang. Alleen dat feit rechtvaardigde naar het oordeel van de rechtbank al een substantieel lagere straf.

Verder heeft de rechtbank bij de bepaling van de strafmaat gelet op de straffen die doorgaans voor soortgelijke feiten worden opgelegd en gelet op het feit dat de gevolgen voor het slachtoffer uiteindelijk beperkt zijn gebleven, al is dat niet een verdienste van de verdachte geweest. Ten slotte heeft de rechtbank meegewogen dat verdachte niet eerder is veroordeeld voor soortgelijke strafbare feiten.

De rechtbank achtte dezelfde verdachte ook schuldig aan mishandeling van een NS-medewerker. De verdachte sloeg in december 2008 de hoofdconducteur met een paraplu tegen het hoofd. De verdachte moet 250 euro schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

LJ Nummer

BM6121

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 31 mei 2010 Naar boven