Siemens

Persbericht

201005. 310

Den Haag, dinsdag 1 juni 2010

Siemens levert Rotterdamse STEG-centrale MaasStroom Energie op aan klant

Siemens Energy heeft de STEG (stoom en gas) centrale MaasStroom Energie in Rotterdam, voorheen bekend onder de naam Rijnmond 2, opgeleverd aan de klant. Eigenaar en bedrijver van de 428 Megawatt centrale is InterGen, een onafhankelijke elektriciteitsproducent met het hoofdkantoor in Burlington, Massachusetts, USA. Met een zeer hoge efficiëntie van meer dan 59% en een lage stikstofoxide-uitstoot produceert de centrale milieuvriendelijke elektriciteit voor circa 400.000 huishoudens.

De STEG-centrale MaasStroom Energie (MECV) is gelegen in het Rotterdamse havengebied. Hij is na de Sloecentrale bij Vlissingen, de Timelkam-centrale in Oostenrijk, de Pont-sur-Sambre- en Emile Huchet-centrales in Frankrijk, alsmede de Irsching 5-centrale in Duitsland, een volgend voorbeeld van een hoogefficiënte energiecentrale met korte opstarttijden. Dit soort centrales kan daarenboven zeer flexibel worden bedreven, om de wisselende opbrengsten van duurzame energiebronnen snel op te vangen. Uitgevoerd voor 250 starts per jaar kan de installatie binnen 30 tot 40 minuten op vol vermogen draaien. Geavanceerde brandertechnologie zorgt voor een zeer lage stikstofoxide-uitstoot van
De MaasStroom Energie centrale maakt gebruik van de modernste turbinetechnologie van Siemens, zodat zelfs met een luchtgekoelde condensor hij 20% efficiënter is dan oudere aardgasgestookte centrales die nu in Nederland in gebruik zijn, aldus Neil H. Smith, president en CEO van InterGen. Met dit project vangt InterGen nu 7,5% van de totale nationale elektriciteitsvraag op, waarmee we onze betrokkenheid bij de ontwikkeling van de Nederlandse energievoorziening willen onderstrepen.

Siemens heeft de centrale als turnkey-project gerealiseerd. De gasgestookte MECV is door Siemens uitgerust met een SGT5-4000F-gasturbine, een SST5-3000-stoomturbine, een waterstofgekoelde generator en de complete elektrotechnische installatie, alsmede het innovatie SPPA-T3000 automatiseringssysteem. We zijn verheugd dat we deze moderne installatie eerder dan gepland aan onze klant konden opleveren, aldus Lothar Balling, vicepresident van Siemens Energy Solutions. Onze gasturbines verlagen dankzij selectieve katalytische reductie de stikstofoxide-emissies aanmerkelijk. Ook het waterverbruik van de installatie wordt met behulp van een geïntegreerde luchtgekoelde condensor duidelijk verminderd. Dit is goed voor het milieu zonder dat de prestaties en flexibiliteit van de centrale er onder lijden.

STEG-centrales zijn onderdeel van het milieuportfolio van Siemens waarmee de onderneming in het boekjaar 2009 een omzet van circa EUR 23 miljard behaalde. Hetgeen Siemens wereldwijd tot de grootste leverancier van milieuvriendelijke technologieën maakt. In dezelfde periode hebben opdrachtgevers door middel van Siemens-producten en
-oplossingen hun CO2-emissies met 210 miljoen ton kunnen verlagen. Deze hoeveelheid is gelijk aan de jaarlijkse CO2-uitstoot van New York, Tokyo, Londen en Berlijn samen.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Bernard H. Bos
Telefoon: +31 (0)70 333 2325
E-mail: bernard.bos@siemens.com