Gerechtelijke organisatie

Vier jaar gevangenisstraf voor verkrachtingen bejaarde vrouwen

Alkmaar, 1 juni 2010 - De rechtbank Alkmaar heeft een 43-jarige man uit Berkhout veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Twee van de vier feiten waarvoor hij terechtstond, acht de rechtbank bewezen.

De man is veroordeeld voor verkrachting van een 81-jarige vrouw in een aanleunhuis van een verzorgingshuis in Berkhout in augustus 2004. In 2009 leidde een DNA-spoor tot aanhouding van de verdachte. Verdachte bleef volhouden dat de bejaarde vrouw vrijwillig seks met hem had gehad, maar de rechtbank heeft dit verweer verworpen en acht de verklaring van de verdachte niet geloofwaardig. De vrouw, die lange tijd psychische problemen overhield aan de verkrachting, is in 2009 overleden.

De rechtbank acht ook bewezen dat verdachte in februari 2008 in een aanleunwoning in Hoogkarspel een 84-jarige vrouw heeft geprobeerd te verkrachten. De vrouw verzette zich en de dader wist te ontkomen. Ook hier werd DNA aangetroffen dat overeenkomt met het DNA-profiel van de verdachte. Aanvankelijk ontkende de verdachte dat hij bij de woning van de vrouw was geweest. Ter zitting stelt hij die verklaring bij, maar de reden waarom hij die verklaring niet tegen de politie heeft afgelegd destijds, wordt door de rechtbank volstrekt niet aannemelijk geacht. De vordering tot vergoeding van smartengeld (een bedrag van EUR 1.900) is aan de vrouw toegewezen.

De poging tot verkrachting van een 81-jarige vrouw in Wognum in juli 2005 acht de rechtbank niet bewezen. Het signalement dat de vrouw gaf, kwam totaal niet overeen met dat van verdachte. Het profiel uit de gevonden DNA-sporen past bij meerdere mannen en levert dus onvoldoende bewijs op.

Ten slotte had de stiefdochter van de verdachte aangifte tegen hem gedaan. Toen ze twaalf jaar was, zou hij haar langere tijd hebben misbruikt en verkracht. Omdat er naast de aangifte echter geen ander bewijs in het proces naar voren kwam, heeft de rechtbank verdachte van dit feit vrijgesproken.

In de strafbepaling heeft de rechtbank rekening gehouden met het onderzoeksrapport van het Pieter Baan Centrum waarin verdachte geheel toerekeningsvatbaar is verklaard. De rechtbank heeft meegewogen dat de slachtoffers door hun hoge leeftijd erg kwetsbaar waren en dat de feiten voor veel onrust onder de bewoners van de verzorgingshuizen in West-Friesland hebben gezorgd. De officier van Justitie had voor alle vier feiten gezamenlijk acht jaar gevangenisstraf geëist.

Bron: Rechtbank Alkmaar Datum actualiteit: 1 juni 2010 Naar boven