Stichting FOM 1 juni 2010, 2010/19

Staatssecretaris neemt advies Sectorplan natuur- en scheikunde ongewijzigd over

Vanmiddag heeft het ministerie van OCW bekendgemaakt dat staatssecretaris Marja van Bijsterveldt het advies van de Commissie Breimer ten aanzien van het Sectorplan natuur- en scheikunde ongewijzigd overneemt. De commissie heeft oog voor de motiverende uitstraling die het Sectorplan op de Nederlandse natuur- en scheikundefaculteiten heeft en bepleit een sterkere relatie tussen onderzoek en onderwijs waarbij zij een sterk beroep doet op het zelforganiserend vermogen van de faculteiten. Daarnaast ziet de commissie dat de tweede geldstroom in de startblokken staat en dat het extra geld uit het Sectorplan ook een uitgelezen kans biedt om het aandeel vrouwen in deze vakgebieden te vergroten. Het besluit om het advies op te volgen werd vanmiddag bekend tijdens een bijeenkomst georganiseerd door het ministerie van OCW. Tegelijkertijd werd het advies openbaar gemaakt.

FOM-directeur Wim van Saarloos reageert: "Dit is heel goed voor ons vakgebied en onze internationale positie. Het is goed dat een gezamenlijk initiatief, gestart en uitgewerkt vanuit het gehele veld, waar alle stakeholders bij betrokken zijn en achter staan, gesteund wordt door het ministerie. Deze waardering is belangrijk om de uitgezette lijn samen tot een succes te maken. Deze gezamenlijke aanpak van de chemie en fysica is van groot belang voor de toekomst omdat beide gebieden veel met elkaar gemeen hebben. Voor FOM is dit een bevestiging van de weg die we al zijn ingeslagen op eigen initiatief, geïnspireerd door het Sectorplan. Nu kunnen we er ook echt mee verder en een flinke slag maken om toponderzoek te kunnen blijven doen."

Voor FOM is in het Sectorplan jaarlijks drie miljoen euro extra geld gereserveerd dat het natuurkundeonderzoek in de periode 2011-2016 ten goede komt. FOM verdeelt dit geld via de FOM-Projectruimte en vult dit bedrag uit eigen middelen aan om in 2009 en 2010 al een vliegende start te kunnen maken. Het geld uit het Sectorplan leidt tot een extra honorering van gemiddeld acht FOM-Projectruimteprojecten per jaar die binnen de zwaartepunten van het Sectorplan vallen.

Het Sectorplan is een unieke gezamenlijke inspanning van de eerste en tweede geldstroom, geïnitieerd door de Colleges van Bestuur van de universiteiten en krachtig ondersteund door FOM en het gebied Chemische Wetenschappen van NWO. De Commissie Breimer werd eind vorig jaar officieel door de minister van OCW geïnstalleerd om een advies te geven over de uitvoering van het plan, dat een lijn uitzet voor de toekomstige ontwikkeling en profilering van de natuur- en scheikunde. Dit advies neemt de staatssecretaris nu ongewijzigd over. Vorig jaar werd al bekend dat het ministerie van OCW jaarlijks twintig miljoen euro extra voor de natuur- en scheikunde beschikbaar stelt in de komende zes jaar. Bij succes zal deze bijdrage worden gecontinueerd.

Meer informatie: Het advies van de commissie Breimer is te downloaden op:

Het FOM-persbericht van oktober 20009 met meer informatie over de invulling die FOM geeft aan het extra budget:
http://www.fom.nl/live/nieuws/archief_persberichten/persberichten2009/a rtikel.pag?objectnumber=103867