Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Automatische boomdiktemeters binnenkort in de praktijk getest


1 jun 2010

Onderdeel: Wageningen UR Glastuinbouw

Voor het automatiseren van het meten van boomdiktes heeft Wageningen UR Glastuinbouw in opdracht van PPO Bomen twee prototypes van meetapparatuur ontwikkeld. Deze zullen dit najaar in de praktijk worden getest en vergeleken.

De diameter van de stam op één meter hoogte boven de grond bepaalt de sortering van laan- en fruitbomen. Boomtelers meten jaarlijks deze diameter om inzicht te krijgen in de voorraad en om afspraken te kunnen maken met afnemers. Dit meten is een arbeidsintensief werk en bovendien blijkt het lastig om deze metingen te standaardiseren.

Automatisering van boomdiktemetingen is daarom gewenst. Wageningen UR Glastuinbouw heeft in een eerste onderzoek vier meetapparaten getest. Twee apparaten bleken geschikt voor doorontwikkeling, de Epicom en de Perimeter. De Epicom is betrouwbaar en de Perimeter is handzaam en robuust. Van beide apparaten is een elektrische uitvoering ontwikkeld die de meetgegevens automatisch doorzendt via een datalogger naar een centrale computer op het bedrijf. De prototypes van de doorontwikkelde Epicom en Perimeter zijn nu praktijkrijp en worden in augustus en september getest in de praktijk.

Epicom
De Epicom benadert het meten met de centimeterband maar dan via mechanische wijze. Het apparaat omsluit via twee bekken de stam en brengt rondom de stam een meetlint aan. Vervolgens meet het apparaat de lengte van het lint die nodig is om de boom te omsluiten. Dat is de maat voor de omtrek. Het meten met een centimeter band geeft het beste meetresultaat omdat de band zich kan plooien om oneffenheden en de omtrek van de stam volgt.

Perimeter
De perimeter is gebaseerd op een driehoeksmeting waarbinnen een cirkel valt waarvan de drie zijden van een driehoek de cirkel op drie punten raken. Via een wiskundige vergelijking is door deze driepuntsmeting de diameter van de omsloten stam te bepalen. De constructie van de perimeter is zeer robuust en vereist geen speciale training voor een goed gebruik in de praktijk. De schaalverdeling is door de gekleurde banden eenvoudig af te lezen en het is direct te zien in welke klasse de gemeten.

---

Dit onderzoek wordt gefinancierd door LNV-Directie Regelingen (Innovatie regeling), Flowers & Food, Stichting Innovatie Platform Boomkwekerij, Landbouw Innovatie Noord-Brabant, Huverba BV en M. van den Over Boomkwekerijen BV.

Contact
Bart van Tuijl