Senternovem


01-06-2010 |

Nederland voorop in duurzame vaste biomassa

Nederland is een van de landen in Europa die het meest gebruik maakt van vaste biomassa. Om te zorgen dat dit - zeker ook op langere termijn
- duurzaam gebeurt, moet Nederland het voortouw nemen in duurzaamheidscriteria. Dat is het advies van de Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa. Eind april 2010 presenteerde voorzitter Dorette Corbey dit advies aan de ministers van Economische Zaken en van VROM.

Duidelijk signaal
Tot nu toe zijn er op het gebied van vaste biomassa wel vrijwillige regelingen om de duurzaamheid hiervan te waarborgen. Vrijwillige regelingen bieden echter geen garantie dat alle biomassa die wordt ingezet voldoet aan duurzaamheidscriteria. "En als er op Europees niveau niet binnen afzienbare tijd wettelijke regels komen", aldus voorzitter Corbey, "dan moet Nederland maar koploper worden. Het is nu een belangrijk moment om de duurzaamheid van vaste biomassa te waarborgen. Verschillende sectoren overwegen - meer - gebruik van biomassa. Dat moeten we stimuleren. Tegelijk geven we wel een duidelijk signaal: het moet wél duurzame biomassa zijn. Dan krijg je op dit gebied ook een `level playing field': eerlijke concurrentie tussen de sectoren waar biomassa wordt ingezet. Voor biotransportbrandstoffen gelden wel wettelijke duurzaamheidseisen."

Rendement
De inzet van biomassa biedt Nederland veel economische kansen. Om te zorgen dat dit onomstreden gebeurt, zijn duurzaamheidsgaranties nodig, vindt de Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa. Corbey: "We moeten dit gaan zien als een renderende investering. Op korte termijn zullen de duurzaamheidscriteria biomassa duurder maken, maar op langere termijn is het goedkoper. Ook omdat je gebruik maakt van bijvoorbeeld reststromen en marginale gronden. En energie-efficiëntie wordt gestimuleerd, dat levert uiteraard altijd een positief resultaat op."

Geen gevolgen consumenten
Voor consumenten, bijvoorbeeld gebruikers van groene stroom, zullen de duurzaamheidscriteria geen directe gevolgen hebben. De prijs van groene stroom wordt namelijk door een groot aantal zaken bepaald. Wel maken de criteria relatief goedkoop producerende kolencentrales mogelijk - met uiteraard bijstook van duurzame biomassa.

Contact

Ella Lammers, Agentschap NL. Tel. 088 - 602 25 69 of per e-mail.