Nieuw-Vlaamse Alliantie




Gezondheidszorg: iedereen voor zijn verantwoordelijkheid plaatsen

klok 1 juni 2010

N-VA-senator en gezondheidszorgspecialist Louis Ide is niet verbaasd door de cijfers die vandaag gepubliceerd werden in De Specialisten. Hoe onthutsend die cijfers ook zijn, de praktijk is in de medische sector en ook in de politiek al langer bekend, maar niemand doet er iets aan. Louis Ide grijpt deze cijfers aan om opnieuw zijn pleidooi kracht bij te zetten om alle actoren in dit verhaal voor hun verantwoordelijkheid te plaatsen. De medische actoren uiteraard zelf, maar ook de politiek, want slechte structuren zetten alleen maar aan tot misbruik. De financiering van ziekenhuizen moet transparanter gebeuren en medische overconsumptie moet veel strenger bestreden worden. Vlamingen en Franstaligen verschillen helaas in visie hierover. Intussen swingen de gezondheidszorgkosten de pan uit en betaalt de patiënt nu al 1/3 van de factuur zelf. Dit moet nu veranderen! We moeten de beide gemeenschappen in dit land niet alleen politiek maar ook financieel voor hun verantwoordelijkheid plaatsen. Zuinig beleid moet worden beloond, kwistig beleid afgestraft. Dat principe is nog veel belangrijker dan de discussie over de bewuste groeinorm. Of die nu 2% bedraagt zoals in het N-VA-programma of 2,5% zoals in het Open Vld-programma, dan nog zullen de misbruiken niet weggewerkt worden indien er aan de onderliggende structuren niets veranderd wordt en indien er in de financieringsmethode niet geresponsabiliseerd wordt.

Uit een representatief onderzoek van De Specialisten bij meer dan 1.200 artsen blijkt dat: "Bijna vier op tien (37,4%) specialisten zegt dat ze `soms' (bijna een kwart), `vaak' (bijna 10%) tot zelfs `continu' (3,8%) onder druk worden gezet om dit te doen. Ongehoord. Een communautair kantje zit er ook aan dit dossier. Een kwart van de Vlaamse artsen wordt door de directie onder druk gezet. Dat is veel, maar in Franstalig België loopt het zelfs op tot meer dan de helft (51,9%). Slechts 43% van de Franstalige en 70% van de Nederlandstalige specialisten zegt daarvan helemaal geen last te hebben."

Daarmee is bewezen dat niet alle Vlamingen engeltjes zijn en alle Franstaligen bengeltjes, doch de discrepantie tot het aanzetten van overconsumptie is bij uitstek een Franstalig probleem. Het huidige gezondheidszorgsysteem zet niet aan tot responsabilisering en leidt tot misbruiken, voornamelijk aan Franstalige zijde. Ook de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers wijzen in die richting: In Vlaanderen is dit gemiddeld 105%, in Wallonië 169% en in Brussel zelfs 286% met uitschieters tot 4 à 500%!

Louis Ide: "Hiermee wordt nog maar eens aangetoond dat, willen we de gezondheidszorg betaalbaar houden, er geresponsabiliseerd moet worden. Hierover wordt al meer dan tien jaar gepalaverd, nadat bijna alle Vlaamse partijen de gezondheidszorg wilden overhevelen naar de gemeenschappen (5 Vlaamse resoluties). Het wordt dus hoog tijd om de ultieme responsabilisering door te voeren door middel van de overheveling naar de gemeenschappen, zowel de bevoegdheden als de financiering. De structurele onderfinanciering van de ziekenhuizen dient ook aangepakt te worden, hoewel forfaitaire geneeskunde niet is aangewezen aangezien dit binnen de kortste keren tot wachtlijsten zal leiden." Auteur(s): Louis Ide, Senator Contactinfo:

Valerie Van Peel, Fractiewoordvoerder N-VA Tel: 02 219 49 30 Fax: 02 217 35 10