FNV

FNV Jong: Wet WIJ laat werkloze jongeren in de steek

Werkloze jongeren worden in de steek gelaten. De Wet Investeringen Jongeren, de zogenaamde wet WIJ, is mislukt. Nog geen 5% van de werkloze jongeren krijgt een leerwerkaanbod. De overgrote meerderheid van de werkloze jongeren weet de Sociale Dienst niet eens te vinden. Van diegenen die zich wel melden krijgt slechts een kwart een baan of opleiding aangeboden. Dit blijkt uit onderzoek van FNV Jong, afgenomen onder 4000 jongeren.

Jongeren zijn amper bekend met de wet WIJ. Ruim tweederde van de werkloze jongeren kent deze wet niet. De wet WIJ zou ervoor moeten zorgen dat jongeren tot 27 jaar of een opleiding volgen of werken. In de praktijk heeft een derde van de werkloze Nederlandse jongeren geen enkele bron van inkomsten. De meeste werkloze jongeren teren op hun spaargeld of leven van een Wajong uitkering.

Vandaag lanceert de FNV haar campagne: ''Hoe lang moet ik nog zitten? Bestrijd jeugdwerkloosheid NU''. Met deze campagne vraagt de FNV aandacht voor de werkloze jongeren. Zo plaatst de FNV levensgrote etalagepoppen op verkiezingsborden in Den Haag en Amsterdam.

FNV Jong voorzitter Jeroen de Glas: ''De wet WIJ doet zijn werk niet. De regeling heeft geen enkel positief effect op de werkloosheid onder jongeren, de jongeren hebben er geen profijt van en de gemeenten weten de jonge werkloze inwoners niet te vinden. Het wordt tijd dat de politiek in jongeren investeert''.

Nederland telt op dit moment ruim 121.000 werkloze jongeren onder de 27 jaar. Van deze jongeren gaat ruim de helft niet naar school (meer dan 60.000). Zes op de tien werkloze jongeren zit al meer dan een half jaar zonder baan. Voor een derde is dit zelfs meer dan een jaar.

Het volledige onderzoek is te vinden op www.hoelangmoetiknogzitten.nl. Op deze website is ook meer informatie en videomateriaal terug te zien.

Fototip
Wie: FNV Jong voorzitter Jeroen de Glas en 3 werkloze jongeren fietsen met moving fietsbillboards door de stad en delen flyers uit aan jongeren: Stem jongerenproof!

Wanneer: 1 juni 2010

Waar: Amsterdam, vanaf 09.00, Centraal Station
Den Haag, vanaf 13.00, Centraal Station