Gemeente Dongeradeel
Ondernemersrally jaagt op nieuw waddenproduct
Het noorden ontdekt nieuw `waddengoud'. Sinds jaar en dag is de Japanse
oester al in opkomst langs de Nederlandse kust. De succesvolle exoot
uit Azië verschijnt binnenkort als streekgebonden specialiteit op de
menukaart van Friese en Groningse chefkoks. Het rapen van de oester en
aanbieden aan restaurants is begonnen door ecologische vissers aan de
waddenkust. Het nieuwe waddengerecht staat centraal op zaterdag 29 mei
a.s. tijdens een grote oesterparty in het stadhuis van Dokkum. Het
festijn is het culinaire hoogtepunt van een 150 kilometer lange
autorally van cabrio's, oldtimers in het Friese en Groningse kustgebied
georganiseerd door de Ondernemers Sociëteit Dokkum (OSD). Door de
rallydeelnemers zijn onderweg verse oesters en andere land- en
zeeproducten uit de regio `opgevist' als lekkernij van de dag. Met
muziek van de Northern Swing Band worden de oesterjagers 's middags
vanaf 15.00 uur feestelijk onthaald op De Zijl in de Dokkumer
binnenstad.
Japanse oester Dokkum
Duurzame waddenvissers
Oester rapen op het wad is de nieuwste vorm van duurzame visserij door
beroepsvissers uit Friesland, Groningen en Noord-Holland. "Ecologisch
verantwoorde visserij op de Waddenzee kan alleen met gespreide
kleinschalige vangst van diverse zeeproducten", vertelt Jaap Vegter uit
Usquert namens de vissersgroep op het wad. "Gespecialiseerde
grootschalige zeevisserij is hier onmogelijk. Wij vissen door het jaar
heen afwisselend op garnaal, zeebaars, Japanse oesters en harders. Ook
pakken we kansen die verandering in de natuur ons biedt,''zegt Vegter.
"De snelle toename van Japanse oesters naast de traditionele kokkels en
mossels in het kustwater, zien wij als een culinaire uitdaging. En door
lichte opwarming van de Waddenzee als gevolg van de mondiale
klimaatverandering zwemt hier tegenwoordig ook veel meer zeebaars. Die
vissoort zagen we tot voor kort veel zuidelijker, bij Frankrijk en
Zuidwest Engeland." Naast de kokkelvangst en het vissen met net of
staand want is oester rapen op het wad de nieuwste loot aan de stam van
moderne ambachtelijke kustvisserij. Onder de gemeenschappelijke
merknaam `Van de Kust' opereren de beroepsvissers vanuit Petten, Den
Oever, Engwierum, Paesens-Moddergat, Lauwersoog, Zoutkamp en Usquert.
Dokkum Oesterstad
De Japanse oester als nieuw noordelijk streekproduct prikkelt meer
ondernemersinitiatief. Bij drie specialiteitenrestaurants staat de
oester van het wad binnenkort op de menukaart, te weten
hotel-restaurant De Waard van Ternaard, Abdij de Refter in Dokkum en
Frouckje State te Oenkerk. De oesterrally van de OSD op 29 mei a.s.
markeert het begin van Dokkumer Oesterfeesten. De OSD-ondernemers
hebben in het Friese en Groningse kustgebied aan weerskanten van het
Lauwersmeer een fraaie landschappelijke route van 150 kilometer
uitgezet. De autorally is een sterrit waarbij deelnemers verschillende
land- en zeeproducten afhalen bij lokale producenten, waaronder een
maaltje verse oesters in Zoutkamp. Terug in Dokkum bereiden drie
regionale chefkoks de meegebrachte oesters voor een smakelijke
oesterparty op het stadhuis. Wie de smaak te pakken heeft kan zich
melden voor een echte `Oesterjacht op het Wad' met historisch
visserschip De Wierumer Aek. Dit recreatieve dagarrangement wordt vanaf
de zomer aangeboden door Rederij Noorderzon in samenwerking met vissers
Van de Kust en restaurant Het Booze Wijf op Lauwersoog.
Nieuwsbrief
Wilt u eenmaal per maand het laatste nieuws van de gemeente Dongeradeel
in uw mailbox?
Klik dan |> hier om u aan de melden voor de nieuwsbrief .