Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 21 mei 2010

Zelfgemaakte robots gaan de strijd aan bij NK RoboCup Junior 2010

Wedstrijden tussen schoolteams in Amsterdams science center NEMO

Gepubliceerd op 21 mei 2010
Robocup, jongens kijken naar robot bokito en knut 2008 Robocup 2008

Zevenenzeventig schoolteams uit het basis- en voortgezet onderwijs nemen het zaterdag 29 mei tegen elkaar op tijdens de Nederlandse Kampioenschappen RoboCup Junior. De competitie met zelfgemaakte robotjes vindt plaats in science center NEMO in Amsterdam. De organisatie van de wedstrijd is in handen van RoboCup Junior Nederland, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA), science center NEMO en andere partners.

De schoolteams ontwerpen, bouwen en programmeren hun robot zelf, geholpen door Lego Mindstorms of andere bouwpakketten. Ze kunnen deelnemen in drie wedstrijdcategorieën: Voetbal, Dans of Rescue. RoboCup Junior is opgedeeld in drie niveaus en daarom geschikt voor leerlingen van 9 tot 19 jaar. Scholieren krijgen zo de mogelijkheid om op een leuke en stimulerende manier aan de slag te gaan met techniek. De winnaars van het Nederlandse kampioenschap kwalificeren zich voor het Wereldkampioenschap in Istanbul, dat in juli 2011 plaatsvindt.

Robotdag

Tijdens RoboCup Junior staan robots de hele dag centraal in NEMO. Naast de wedstrijden zijn er verschillende demonstraties. De UvA laat robothondjes tegen elkaar voetballen, vertoont RoboPal danspatronen met een robot en komt TNO met een heuse defensierobot langs. De First Lego League heeft een eigen stand om Lego-snufjes te demonstreren. NEMO verzorgt een Robotknutselplaats, waar jonge kinderen robots van papier knutselen.

Over RoboCup

RoboCup is een internationaal initiatief dat in meer dan twintig landen wordt gespeeld. De RoboCup-organisatie werkt samen met verschillende universiteiten in de wereld. Het doel is om de interesse in techniek te bevorderen door middel van internationale samenwerking. RoboCup Junior Nederland is een non-profit organisatie. Haar partners zijn de Universiteit van Amsterdam, de TU Delft, science center NEMO, het Bètapartners netwerk en IBM.

Tijd en locatie

Het NK RoboCup Junior vindt plaats in science center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam. De wedstrijden en demonstraties zijn tussen 10.00-16.00 uur. Science center NEMO is die dag gewoon toegankelijk voor bezoekers.

Verwijzingen

RoboCup Junior
NEMO
Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (UvA) Bron: UvA Persvoorlichting