NIOD


17.5.2010
Nieuwe website over interneringskampen in Nederlands-Indië

Indischekamparchieven.nl biedt informatie over de interneringskampen in Nederlands-Indië tijdens en vlak na de Japanse bezetting (1942-1948). Historische kaarten en stadsplattegronden leiden naar beschrijvingen van de kampen, kampplattegronden, foto's en tekeningen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst op 17 mei in Felix Meritis werden ook de Reisgids Indonesië - Oorlogsplekken 1942-1949, Indieinoorlog.nl en verschillende andere Indische projecten gepresenteerd. De projecten zijn financieel mogelijk gemaakt door het programma Erfgoed van de Oorlog, van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Op Indischekamparchieven.nl zijn ook verwijzingen te vinden naar archieven, (dag)boeken en andere websites. De informatie is in het Nederlands en in het Engels beschikbaar. De website is gebaseerd op de Geïllustreerde atlas van de Japanse kampen in Nederlands-Indië 1942-194 en de sites van H. Beekhuis. Indischekamparchieven.nl is door het NIOD gemaakt in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT, historische kaarten) en het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV, foto's en tekeningen).

De site Reisgids Indonesië - Oorlogsplekken 1942-1949 maakt de hedendaagse reiziger wegwijs in het landschap van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië tot de soevereiniteitsoverdracht. De gids en bijbehorende website werden ontwikkeld door Uitgeverij Open Kaart, de website zal worden beheerd door het Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.

Indieinoorlog.nl is een webportal en zoekdienst over de Tweede Wereldoorlog en zijn nasleep in Nederlands-Indië. Via de portal zijn documenten, fotos, tekeningen, objecten, historische kaarten en lespakketten van diverse erfgoedinstellingen te vinden. De portal is gemaakt in samenwerking met deze erfgoedinstellingen en wordt beheerd door Indisch Herinneringscentrum Bronbeek.

Aanvullende informatie
Meer informatie over de website kunt u lezen in de brochure over Indischekamparchieven.nl. Deze kunt u ook in papieren versie aanvragen door een verzoek te sturen aan Dineke de Visser.