Rochdale


6 mei 2010
Koninklijk lintje voor dhr Swolfs uit Zaanstad

De heer Swolfs uit Zaanstad is benoemd tot Lid van de Orde van Oranje-Nassau. Het bijbehorende lintje kreeg hij uit handen van burgemeester Geke Faber van Zaandam. Swolfs krijgt deze onderscheiding onder meer dankzij de tomeloze inzet om acht straatnamen in de Kleurenbuurt in Zaandam te vernoemen naar verzetshelden. Woningstichting Rochdale heeft, geholpen door collegas en andere actieve bewoners, Swolfs aangedragen voor deze speciale benoeming.

Actieve bewoner
De heer Swolfs zet zich al sinds 1988 actief in voor de huurders van woningstichting Rochdale. Eerst als lid van een bewonerscommissie, daarna in de rayonraad Zaanstreek-Waterland, die bestaat uit vertegenwoordigers van bewonerscommissies uit Zaanstreek-Waterland. En later in het hoogste orgaan van de huurdervertegenwoordiging, de bewonersraad. Woningstichting Rochdale heeft de heer Swolfs aangedragen, maar werd ook ondersteund door zijn collegas en andere actieve bewoners.

Straatnamen
Naast alle bezigheden voor Rochdale, heeft de heer Swolfs het bestuur van de contactgroep Verzetsgepensioneerden 40-45 Zaanstreek/Waterland actief ondersteund. Dankzij zijn tomeloze inzet zijn acht straatnamen in de Kleurenbuurt in Zaandam vernoemd naar 8 verzetshelden. Om dat voor elkaar te krijgen heeft de heer Swolfs veel energie gestoken in het opsporen van de nabestaanden van de verzetshelden in Zaanstad. Met als resultaat een lijst met 15 verzetshelden. Een aantal daarvan staan vermeld op het standbeeld in het verzetsplantsoen in Zaandam en nu dus ook op 8 straatnaambordjes in de Kleurenbuurt.

Wijkbeheer Zaandam-Zuid
De heer Swolfs heeft ook geholpen het wijkbeheer in Zaandam-Zuid op te zetten. Een wijkoverleg dat nog steeds functioneert. Hij heeft zich verder altijd tot het uiterste ingezet en was bereid op alle vlakken mee te denken. In 2005 ontving hij van woningstichting Rochdale ook al een oorkonde voor zijn inspanningen. Eind 2009 besloot hij te stoppen met zijn activiteiten voor Rochdale, en het wat rustiger aan te doen. Hij was toen lid van de gebiedsraad Zaandam waar hij meedacht over regionale volkshuisvestelijke vraagstukken in de Zaanstreek.