Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 29 april 2010
Lintje voor vijftien Amersfoorters
Veertien Amersfoorters hebben donderdag 29 april 2010 uit handen van burgemeester Albertine van Vliet-Kuiper een Koninklijke Onderscheiding ontvangen. Dat gebeurde tijdens de zogenoemde Algemene Gelegenheid in de raadzaal van het stadhuis in Amersfoort. Het gaat om elf mannen en drie vrouwen, tien werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje- Nassau, vier werden Ridder.
Amersfoorter Prof. Dr. Hagendoorn ontving in Utrecht een lintje, hij werd benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Wijtse Wieringa (68 jaar)
De heer W. Wieringa (1942) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Wieringa zette zich vanaf 1971 in voor de vrijetijdsbesteding van mensen met een verstandelijke beperking. Hij organiseerde vele activiteiten. Hij deed dit naast zijn gewone taken als spelbegeleider. Hij is de oprichter van de Stichting Samen op Reis. Sinds zijn pensionering werkt de heer Wieringa als vrijwilliger voor de Stichting Poldermaat. Een landelijke vrijwilligersorganisatie die begeleide groepsreizen in binnen- en buitenland organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking.
Helena Catharina Clasina Flintrop (75 jaar)
Mevrouw H.C.C. Flintrop (1935), (zuster Lenie), is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Zij werkte meer dan 30 jaar in de Henricusparochie in het Soesterkwartier. Zij betekende veel voor woonwagenbewoners aan de Middelhoefseweg: ze bezocht zieken en begeleidde stervende mensen. Ze zette zich in voor de Parochievergadering en voor de werkgroep Liturgie. Ze is koorlid van het dameskoor van de parochie van de H. St. Henricus in Amersfoort. Al 20 jaar leidt ze de werkgroep Zorg Om Mensen. Mevrouw Flintrop is ook voorganger in de Sint Pieters en Bloklands Gasthuis en in verzorgingshuis Birkhoven. Zij verzorgt vieringen voor patiënten. Ieder jaar is zij betrokken bij de organisatie van de 4 mei herdenking in het Soesterkwartier.
Drs. Alle Diderik de Jonge (65 jaar)
De heer A. D. de Jonge (1944) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De heer De Jonge was begin jaren tachtig lid en later vice voorzitter van D'66 afdeling Rotterdam. Sinds 2003 is hij lid en voorzitter van Regenten Stichting Armen de Poth en lid van de kunstcommissie van Achmea. Hij was lid van het bestuur en van de historische commissie van het Leids Universiteitsmuseum en lid van bestuur van de omroep IKON. Ook was hij bestuurslid van Stichting Rotterdam Maaskant, de stichting die de meest prestigieuze Nederlandse architectuurprijzen toekent en lid van het bestuur en voorzitter van de raad van toezicht van het Toon Hermanshuis in Amersfoort. Hij was lid van de Kerkenraad Remonstrantse Gemeente Rotterdam en lid en vicevoorzitter van het hoofdbestuur van de Remonstrantse Broederschap. Sinds 1993 is hij bestuurslid van het Rotterdams Genootschap Gijsbert Kartel van Hogendorp, die staatkundige onderwerpen in de ruimste zin van het woord beoefent en vanaf 1995 adviseur
van het stichtingsbestuur Achmea Slachtoffer en Samenleving. Daarnaast was hij onder andere bestuurslid bij drie Rotaryverenigingen, voorzitter van het directeurenoverleg van Kunstinstellingen in Rotterdam en secretaris/penningmeester bij de Stichting Rotterdam Festivals.
Louis de Liever (70 jaar)
De heer L. de Liever (1939) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is vrijwilliger ten behoeve van de Joodse Gemeenschap te Amersfoort. De heer De Liever treedt op als educatief gastspreker bij o.a. het Sinai Centrum, het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Kamp Vugt of Kamp Amersfoort, ter nagedachtenis en de herdenking van de Tweede Wereldoorlog.
In de periode 2006 - 2008 richtte hij een monument op in Theresiënstadt ter nagedachtenis van alle gesneuvelde Nederlanders aldaar. De heer De Liever is contactpersoon voor de Bond van Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO) afdeling Utrecht, vrijwilliger bij 't Gilde Amersfoort, schipper en gids bij de Stichting Waterlijn Amersfoort en onbezoldigd belastingadviseur ten behoeve van de FNV belastingservice.
Nicolaas de Vries (70 jaar)
De heer N. de Vries (1940) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was dertig jaar (tot 1995) bestuurslid en secretaris van de Amersfoortse Ren & Toeristenclub (AR&TC) De Pedaalridders. In 1996 fuseerde de Pedaalridders met Ren- en Tourclub Amersfoort en gingen zij verder onder de naam Wielervereniging Eemland. De heer De Vries is jurylid/speaker van de "open" wielerwedstrijden onder het reglement van de KNWU(Koninklijke Nederlandse Wieler Unie), jurylid bij de Midden Nederland Competitie Veldrijden en - Weg. Vanaf 1988 is hij penningmeester, secretaris van de KNWU, district midden. Medeorganisator van de Wielerrit van Amersfoort,
van de Ronde van Hoogland, de wielerronde van Barneveld, van Hartje Baarn, van het Groene Hart, de Enecotour (voorheen de Profronde van Nederland) en van Olympia's Tour, de langst bestaande meerdaagse wedstrijd in Nederland.
Gijsbertus Gerardus Hilhorst (76 jaar)
De heer G.G. Hilhorst (1933) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Hij heeft een buitengewone belangstelling voor wat geweest is, de geschiedenis, met name die van zijn geboortedorp Hoogland en zijn families, en legt dit vast voor de volgende generaties. Naast zijn drukke werkzaamheden op de boerderij, zette hij zich in als medeoprichter en voorzitter van de Historische Kring Hoogland, als bestuurslid van de Rabobank Hoogland, als tenor van het R.K. St. Martinuskoor te Hoogland, als voorzitter van het bestuur van hetzelfde koor, als vertrouwensman tussen de R.K. St. Martinus Parochie en de gemeente Amersfoort bij de verkoop van onroerende goederen, als districtsvoorzitter van de Coberco Zutphen en als pachtlid van de Pachtkamer Amersfoort. Toen de boerderij Emiclaer werd opgenomen in de stedelijke uitbreiding van de stad Amersfoort, stelde hij het boek 'Emiclaer, van Heerlijckheid tot Stad' samen.
Drs. Eduardus Maria Canisius Jetten (80 jaar)
De heer drs. E.M.C.Jetten (1930) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nasau. Hij was lid van de gemeenteraad Zeist voor D66 in de periodes 1978 - 1982 en van 1990 - 1992. Vanaf de begin jaren negentig was hij bestuurslid van de ANBO, afdeling Amersfoort en gaf op vrijwillige basis onderricht in de Engelse taal aan de aangesloten leden van de ANBO. Aansluitend werd hij bestuurslid/penningmeester van de Stichting Inloop en Dagopvang Amersfoort en penningmeester van de Stichting Stedelijk Ouderenwerk Amersfoort. Vanaf 2003 tot medio 2009 was hij bestuurslid/penningmeester van de Stichting Activiteiten Centrum Labyrint - De Drietand. In het bijzonder was hij belast met de financiële integratie van de Stichting Welzijn Ouderen en de Stichting Labyrint.
Theodora Maria Johanna Gert - van Teil (62 jaar)
Mevrouw H.M. Gert - van Teil (1947) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanaf 1976 is zij lid en voorzitter van het dameskoor van de Rooms Katholieke parochie van de St. Henricuskerk in Amersfoort. Begin jaren tachtig was zij lid van de ouderraad en organisator van allerlei activiteiten voor kinderen en leerkrachten van de Salvatorschool en het Nieuwe Eemlandcollege in Amersfoort. Vanaf 1985 is zij presentatrice bij de regionale omroepvereniging De Golfbreker en presenteert zij verzoekplatenprogramma's voor luisteraars in de verzorgingshuizen De Liendert en de Koperhorst. Ook presenteerde zij voor Thuis-Radio het praatprogramma "Op de Koffie".
Johannes Albertus Maria van Nieuwenhuizen (65 jaar)
De heer J.A.M. van Nieuwenhuizen (1945) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. De heer Van Nieuwenhuizen heeft zich als vrijwilliger sinds 1979 ingezet voor de Anonieme Alcoholisten (AA). Hij was medeoprichter van een AA-werkgroep De Toekomst in 1980 en medeoprichter van de AA-werkgroep De Vriendenkring in 1991. Hij is een steun en toeverlaat voor velen die ooit gebukt gingen onder hun alcoholverslaving. Hij geeft voorlichting op scholen, is landelijk betrokken bij de AA en organiseert meetings.
Drs. Alphonsus Maria Emmanuel de Backer (61 jaar)
De heer drs. A.M.E. de Backer (1948) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
Ruim twaalf jaar geleden trad hij aan als directeur van Stadsherstel Amersfoort N.V. Onder zijn leiding is Stadsherstel uitgegroeid tot het op één na grootste monumentenlichaam van Nederland. Sinds 2000 zet hij zich als voorzitter in voor de Vereniging Eigenaren van bedrijven Binnenstad Amersfoort (VEBA). Ook hier waren zijn inspanningen gericht op het behoud en herstel van vele monumentale panden. Zijn project "Wonen boven winkels en bedrijven" in 1989 kreeg landelijk navolging. Sinds 2003 is hij bestuurslid en later voorzitter van de landelijke Federatie Het Behouden Huis. Deze (koepel)federatie behartigt landelijk de belangen van 53 aangesloten organisaties met monumentale bezittingen. Hij trad toe als lid bij de adviescommissie Cultuurfondsen voor Monumenten in de provincie Utrecht, een onderdeel van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Hij was van 2001 tot 2009 voorzitter van Proef Amersfoort en programmaleider Culinaire Lijn ter gelegenheid van de viering van Amersfoort 750 jaa
r. Ook is hij Lid van de Raad van Advies en Amersfoortse afgevaardigde van het Utrechts Bureau voor Toerisme en Recreatie. Hij vormt sinds 1998 een betrokken lid, ambassadeur, en ontwikkelaar van ideeën en contacten tijdens de Open Monumenten-dag van de afdeling Amersfoort.
Oscar Henri Maria Coenen (67 jaar)
De heer O.H.M. Coenen (1943) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Coenen zette zich in op het terrein van de sport, de Rotary, het welzijn, de cultuur en het kerkelijk leven. Hij was lid van de Raad van Commissarissen van de Nederlandse AVIA-groep. Hij is medeoprichter van de Rotaryclub Amersfoort-Regio en sinds 10 jaar penningmeester. De heer Coenen was penningmeester van de Stichting Museum Flehite, bestuurslid van de Stichting Historie Amersfoort, penningmeester van het Toon Hermans Huis in Amersfoort. Daarnaast is de heer Coenen bestuurslid en penningmeester van de St. Ansfridusparochie en sinds een aantal jaren bestuurslid van de Stichting Rooms Katholieke Begraafplaatsen Amersfoort. Als bestuurslid van de Mgr. Blomstichting van de religieuzen van de Congregatie Zusters van St. Jozef zorgt de heer Coenen voor het behoud van het huis en de religieuze waarden.
Hendrika Everarda van Kleinwee-van de Wetering (67 jaar)
Mevrouw H.E.van Kleinwee-van de Wetering (1942) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al 35 jaar zet zij zich in voor de Lourdes-werkgroep van de St. Joseph parochie in Hooglanderveen. Sinds 1988 doet mevrouw Van Kleinwee-van de Wetering vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem. Zij verwelkomt nieuwe inwoners in Vathorst en staat als en moeder Theresa in het klein, klaar voor iedereen die hulp nodig heeft.
Karel Marinus Jacobus Bruineberg (70 jaar)
De heer K.M.J. Bruineberg (1939) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Bruineberg zet zich al 40 jaar in voor het Jeugd- en Jongerenwerk. Hij was vrijwilliger en voorzitter van de speeltuinvereniging 'Jeugdstad Eemzijde' in de wijk De Koppel en bestuurslid van het Speeltuin Verbond Amersfoort (SVA), waarbij twaalf speeltuinverenigingen zijn aangesloten.De heer Bruineberg werd vrijwilliger bij de NUSO, de Landelijke Organisatie voor Speeltuinwerk. Voor de 'Samenwerkende Fondsen Buiten Spelen' was hij fondsadviseur.
Dr. Leo Arnoldus Gerrit Joseph van de Haterd (55 jaar)
De heer dr. L.A.G.J. van de Haterd (1954) is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In het dagelijkse leven is de heer Van de Haterd voorzitter van het College van Bestuur van het Meridiaan College te Amersfoort. Hij is voorzitter van de Stichting Onderwijsvoorrang Eemland (SOVEE) en penningmeester van de Stichting Regionaal Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs en Speciaal Voortgezet Onderwijs Eemland. Sinds 2009 is hij voorzitter van het bestuur van het netwerk Passend Onderwijs in Eemland. Verder is hij voorzitter van de stuurgroep Regionaal Arrangement Eemland, lid van het Amersfoortse Schoolleidersoverleg en lid van de Commissie Monitoring Code Goed Onderwijsbestuur van de VO-raad. Actief voor de Sint Xaveriuskerk als voorganger, auteur van boeken en artikelen over literatuur en beeldende kunst in het Interbellum. Tot 2010 voorzitter van de Stichting KunstkijkRoute Amersfoort en penningmeester van de Stichting Stadsgalerij. Programmaleider en producent van de cu
lturele lijn Amersfoort 750 en adviseur van het bestuur Stichting Literaire Evenementen Eemland. Voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Kinderopvang Amersfoort en bestuurslid van de Stichting Keistad Jazz.
Onderscheiding uitgereikt in het academiegebouw Universiteit van Utrecht door voorzitter college van bestuur Universiteit Utrecht, mevrouw mr. Y.C.M.T. van Roog
Prof. Dr. Aloysius Joseph Maria Wilhelmus Hagendoorn (65 jaar)
De heer dr. A.J.M.W. Hagendoorn (1945) is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De heer Hagendoorn is sinds 1989 verbonden aan de Universiteit van Utrecht als honorair hoogleraar Algemene Sociale Wetenschappen. In 2008 ging hij met emeritaat. Hij heeft grote verdiensten op het vlak van wetenschap en cultuur. Het wetenschappelijk werk richt zich op onderzoek naar cultuurverschillen en etnische conflicten, met name in het licht van de immigratie en integratie van nieuwkomers en de reacties die dit bij de ontvangende samenleving oproept. Decorandus schreef ongeveer 120 academische publicaties in een groot aantal toonaangevende internationale tijdschriften en heeft diverse boeken gepubliceerd. Sinds 2002 is hij directeur van de Graduate School of Social and Behavioural Sciences. Van 1994 - 2001 was hij wetenschappelijk directeur European Research Centre on Migration and Ethnic Relations ERCOMER, een internationaal netwerk van onderzoekers in het veld van migratie, etnisch
e relaties, racisme, nationalisme en etnische conflicten. Decorandus heeft ERCOMER opgezet, was hier een viertal jaren voorzitter van en gaf leiding aan het wetenschappelijk onderzoek en aan diverse onderzoeksprojecten. Van 1990 tot1995 was hij voorzitter van het departement Algemene Sociale Wetenschappen van de faculteit Sociale Wetenschappen. Samen met prof. P. Snijderman schreef hij het boek "When ways of life collide: multiculturalism and its discontents in the Nederlands". Het boek staat model voor vervolgonderzoek in West-Europa en de Verenigde Staten.
Postume onderscheiding
Eén van de mensen aan wie een Koninklijke Onderscheiding is toegekend, is op 14 april overleden. Het gaat om de heer V.E. Edeling. De heer Edeling was zeer actief voor de Diabetes Vereniging Nederland. Mevrouw Edeling heeft inmiddels de oorkonde en het bijbehorend Koninklijk Besluit ontvangen. De heer Edeling is bij Koninklijk Besluit van 26 maart 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Victor Eduard Edeling ¹ (overleden op 14 april 2010 op 80-jarige leeftijd)
De heer V.E. Edeling (1929-2010) is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Vanaf 2001 was hij bestuurslid van de Diabetes Vereniging Nederland. Als vrijwilliger diabetes informatiepost onderhield hij contacten met lotgenoten. Hij voorzag wachtkamers van ziekenhuizen van brochures en folders en beheerde de boeken en brochures voor thema-avonden. De heer Edeling werkte mee aan onderzoeken/opleidingen in het kader van diabetes, zoals een cursus effectiever communiceren met allochtone patiënten. Tevens was hij lid van het regionale Diamurale patiëntenpanel, betrokken bij de invoering van het elektronische patiëntendossier (EPD) en was hij lid van het reizigerspanel van de Regiotaxi's in de provincie Utrecht.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort