Ingezonden persbericht
Persbericht en uitnodiging
Basisscholieren presenteren 'Herdenken en Vieren',
Buurtcentrum de Horizon
Schoolbuurtwerk, onderdeel van stichting IJsterk scholen en educatie, organiseert projecten voor het basisonderwijs. Doel van de projecten is kinderen door middel van 'levensecht leren' meer binding te geven met de buurt waarin zij wonen. Eén van de jaarlijks terugkerende projecten is "Herdenken & Vieren".
Dit jaar is 'Herdenken & Vieren' uitgevoerd met klassen van de Brede School Spaarndammerhout (groep 7/8), de Elisabeth Paulusschool (groep 8) en de Catamaranschool dependance (groep 8), allen in stadsdeel Westerpark. Het doel van het project is kinderen meer inzicht te geven in de geschiedenis van hun eigen buurt, ze te leren wat de gevolgen kunnen zijn van oorlog en ze te leren wat de rol van kunst en monumenten is. Daarnaast krijgen zij de mogelijkheid zelf iets te maken en te laten zien wat hun gedachten rond dit onderwerp zijn.
Op 29 april om 9.00 uur is de presentatie van 'Herdenken en Vieren' in Buurtcentrum de Horizon, Zaandammerplein 50, 1013 ZD te Amsterdam.
Alle kinderen zijn daarbij aanwezig, presenteren wat ze geleerd hebben en leiden rond langs de tentoonstelling. U bent van harte welkom daarbij te zijn!
Korte beschrijving lessen:
Les 1 ging over de rol van monumenten en beelden bij herdenken en vieren. De kinderen zijn naar het atelier van kunstenaar Nelson Carrilho geweest. Nelson Carrilho heeft in het Vondelpark het beeld 'Moeder rots' gemaakt ter nagedachtenis aan Kerwin Duinmeijer die als gevolg van racisme in 1984 werd vermoord in Amsterdam. Ook in het Westerpark staat een beeld van Nelson dat 'Dragers van verre' heet en symbool is voor de rijkdom van de multiculturele samenleving.
In les 2 hebben de kinderen een buurtwandeling gemaakt door de Spaarndammerbuurt. Één van de wethouders heeft hen verteld hoe de herdenking op 4 mei op het Zaanhof plaats gaat en hen daarvoor uitgenodigd. Twee oudere buurtbewoners hebben verteld over hun eigen ervaringen in de oorlog, waarbij een vliegtuig op hun school is neergestort in 1944. Zij deden dit op de plek waar het gebeurde.
In les 3 hebben de kinderen de film "Het Babyhuis" van Liefke Knol bekeken. In de hongerwinter zijn met name veel baby's uit de Spaarndammerbuurt naar het Babyhuis in Groningen gegaan. Na de film hebben we de kinderen gevraagd zich in te leven in die periode. Zij hebben een brief geschreven alsof het 1944 was en zij zelf een broertje/zusje of vriendje/vriendinnetje hadden dat geëvacueerd is. Om het echter te maken schreven zij die brief met ouderwetse pennen en inkt.
Een aantal van deze brieven is te zien op de website van het Amsterdams Historisch Museum waar vanaf vrijdag 23 april 2010 een tentoonstelling is over het Babyhuis.
In les 4 hebben de kinderen een eigen herinneringen kastje gemaakt. Zij hebben van huis een voorwerp meegenomen dat voor hun dierbaar is of iets wat zij graag mee zouden willen nemen, als zij zelf zouden moeten vluchten. Dit voorwerp, of een foto ervan, hebben zij in een kastje gedaan dat zij zelf versierd hebben.
Ingezonden persbericht