Stemmen met verlopen paspoort mag

29/04/2010 18:31

Unie KBO

Mede dankzij de inspanningen van de Unie KBO en het CDA, mogen mensen bij de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni zich ook identificeren met een rijbewijs, paspoort of id-kaart dat maximaal vijf jaar is verlopen. Goed nieuws voor oudere kiezers die vaak niet beschikken over een geldig legitimatiebewijs.

Wie zich niet kan legitimeren, mocht bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart jl. niet stemmen. Iemand anders machtigen zonder (kopie van) een geldig legitimatiebewijs was ook niet meer mogelijk. Uit een evaluatie blijkt dat in Nederland 1,4 procent van de mensen boven de 18 jaar niet beschikt over een id-bewijs; vier procent heeft een verlopen paspoort of identiteitskaart.

De Unie KBO kreeg veel signalen van ouderen die geen id-bewijs hebben of waarvan het id-bewijs verlopen is. Stella Salden, directeur Unie KBO: 'Een grote groep senioren maakt in het dagelijks leven niet of nauwelijks gebruik van een legitimatiebewijs. Hierdoor kan dit bewijs kwijt raken of verlopen. We hebben vele meldingen gekregen van personen voor wie het heel lastig is om binnen de gestelde regelgeving hun legitimatiebewijs te verlengen, bijvoorbeeld omdat ze in een verzorgingshuis wonen of niet meer mobiel zijn.'

Door druk van de Unie KBO en het CDA heeft het kabinet nu ingestemd met de regeling dat stemmers zich ook mogen identificeren met een id-bewijs dat maximaal vijf jaar is verlopen. De verlopen documenten zijn ook geldig tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten die volgend jaar worden gehouden. Tegelijkertijd gaat het kabinet op zoek naar een structurele oplossing van dit knelpunt.

Medio mei start het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties in samenwerking met de Unie KBO een landelijke campagne om burgers te informeren over de wijze waarop zij gebruik kunnen maken van hun kiesrecht. De Unie KBO is door het ministerie van BZK gevraagd om deze landelijke campagne uit te rollen onder haar leden.





http://www.kbo.nl

http://www.uniekbo.nl