Rijksvoorlichtingsdienst
MIVD besteedt meer aandacht aan piraterij
De toegenomen piraterij voor de kust van Jemen, Kenia en Somalië heeft verhoogde aandacht gekregen van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, blijkt uit het jaarverslag dat demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop vandaag naar de Tweede Kamer heeft verstuurd.
Inmiddels staat piraterij hoog op de internationale agenda. Mede door de Nederlandse bijdrage aan de NAVO-missie Allied Protector en de EU-missie Atalanta is de bescherming van koopvaardijschepen in de Golf van Aden verbeterd. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft Allied Protector en Atalanta succesvol ondersteund in 2009, en zal dat ook doen in 2010.
Voor het expeditionaire optreden van de krijgsmacht is het van belang, dat wanneer het politieke besluit is genomen aan een missie deel te nemen, de MIVD al een informatiepositie heeft in het missiegebied. De MIVD is dan in staat snel voort te bouwen op het bestaande, wereldwijde netwerk van informanten en onderschepte telecommunicatie, de zogeheten Human Intelligence en Signals Intelligence. Hierdoor kan de dienst de krijgsmacht voorzien van relevante en benodigde inlichtingen.
Afghanistan
Evenals voorgaande jaren heeft de MIVD zich vooral gericht op het ondersteunen van de krijgsmacht en civiele autoriteiten bij het uitvoeren van de operatie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Daartoe werden dreiging-, (contra)inlichtingen- en veiligheidsanalyses opgesteld voor de defensieleiding, de commandant Task Force Uruzgan en het civiele deel van de missie. De dreiging- en inlichtingenanalyses geven de commandant TFU inzicht in de strategische en tactische posities en intenties van de tegenstander, op basis waarvan de commandant maatregelen kan treffen. Veiligheidsanalyses geven een prognose van de veiligheidssituatie in het inzetgebied. Mede op basis van deze analyses kan de commandant (veiligheids)maatregelen treffen. Analyses van bestuurlijke en tribale structuren ondersteunen de medewerkers bij het civiele opbouwwerk in de Afghaanse provincie.
Cyber Warfare
De MIVD heeft in 2009 meer aandacht geschonken aan het fenomeen Cyber Warfare. Er is een begin gemaakt met het opbouwen van een normbeeld. Om de werkelijke dreiging van cyberaanvallen vast te kunnen stellen, is het noodzakelijk te weten hoeveel en wat voor soort cyberaanvallen er plaatsvinden en waar ze vandaan komen. Hiertoe is samengewerkt met verschillende partijen binnen en buiten het ministerie van Defensie. De MIVD levert een bijdrage in het tegengaan van cyberaanvallen, met zijn expertise op het gebied van het ontsleutelen van informatie verkregen uit satellietinterceptie.
Geospatial Intelligence
Geospatial Intelligence zijn inlichtingen uit georuimtelijke informatie, gecombineerd met beeldmateriaal. Wanneer dit wordt samengebracht en geanalyseerd met andere in een geografische context geplaatste inlichtingen, gaat het over Geospatial Referenced Intelligence Fusion (GRIF). Dit is een revolutionaire ontwikkeling in de inlichtingenvoorziening aan de operationele gebruikers. Van complexe situaties worden namelijk vierdimensionale visualisaties gemaakt. Dit maakt het militaire besluitvormers op zowel strategisch, operationeel als tactisch niveau mogelijk om naar plaats en tijd gecorreleerde inlichtingen te gebruiken bij het nemen van beslissingen. In 2009 heeft de MIVD meer aandacht besteed aan de verdere ontwikkeling van Geospatial Intelligence.