Wageningen Universiteit en Researchcentrum
29 apr 2010
Nummer: R
Genetische manipulatie heeft geen grotere bijwerkingen in maïs dan
gangbare veredeling. Milieuverschillen hebben veel meer invloed. Dat
blijkt uit onderzoek van het RIKILT â Instituut voor Voedselveiligheid
van Wageningen UR, en Europese zusterinstellingen.
De onderzoekers vergeleken de genexpressie en eiwitproductie van twee
transgene maïsrassen met een via klassieke veredeling gemaakt ras. Ze
beoordeelden de werking van zestigduizend genen en de aanwezigheid van
een vergelijkbaar aantal eiwitten en chemische stoffen (zogenaamde
metabolieten) in de plant. Ze publiceren hun bevindingen in de komende
editie van Plant Biotechnology Journal.
Variatie
De onderzoekers, waaronder Jeroen van Dijk van RIKILT, vergeleken de
genexpressie gedurende drie groeiseizoenen van een gangbaar ras en twee
transgene maïsrassen, één met resistentie tegen het plaaginsect
Europese maïsboorder en één met resistentie tegen het herbicide
Roundup. Ook bepaalden ze de natuurlijke variatie in de genexpressie
door de rassen op één locatie te vergelijken. En ten derde bepaalden
ze het effect van de groeiomstandigheden door de maïsrassen te
vergelijken op meerdere locaties in één seizoen.
De milieu-invloeden leiden tot een veel grotere variatie aan
genexpressie, eiwitten en metabolieten dan de verschillende genotypes,
concluderen de onderzoekers.
Veiligheid
âDit is een aanwijzing dat genetische modificatie geen drastischer
bijwerkingen heeft dan gangbare veredelingâ, zegt Van Dijk. âMaar dat
betekent nog niet dat dit ook voor andere gewassen geldt en dat de
gm-technologie daarmee altijd veilig is. We hebben enkele verschillen
gevonden tussen de gm-rassen en het gangbare gewas. Of deze verschillen
de veiligheid van het product aantasten, moet vervolgonderzoek
uitwijzen. Er waren geen aanwijzingen voor een nadelig
gezondheidseffect.â
Toch helpt deze modelstudie volgens hem om tot een rationele
beoordeling van de veiligheidsrisicoâs te komen. âMet deze brede
analytische benadering kunnen op termijn waarschijnlijk bepaalde
toxicologische studies achterwege blijven. | Albert Sikkemaâ
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.
European Food Safety Authority over GMO