Gemeente Purmerend

Lintjesregen 2010

29 april 2010

Burgemeester Don Bijl reikte Koninklijke Onderscheidingen uit ter gelegenheid van de verjaardag van Hare Majesteit de Koningin. Acht inwoners van Purmerend ontvingen de waardering vanwege hun bijzondere verdiensten voor de maatschappij.


1. Walter John Catz
De heer Catz (82) ontplooide de volgende activiteiten op het gebied van sport en media:

* 1956 -1970: trainer van het eerste elftal, coach, scheidsrechter, jeugdtrainer en secretaris van hockeyclub THS Hurley;
* 1974 -1984: scheidsrechter, lid van de technische commissie en deelnemer aan diverse clubvergaderingen van tennisvereniging Elkerlyc. Hij heeft zich gedurende 3 á 4 jaar ingezet om de Technische Commissie van de grond te tillen;
* 1978 - 1998: scheidsrechter, coach en jeugdtrainer van de Mixed Hockeyclub Purmerend. Hij is benoemd tot erelid voor het leven. Daarnaast is de 'Walter Catz Trofee' (toernooi) naar hem vernoemd.
* 1984 - heden: programmamaker en presentator van de Purmerender Radio Omroep. Onder meer voor radioprogramma's voor en door patiënten in het Waterlandziekenhuis.

De heer Catz is vanwege zijn totale bijzondere verdiensten voor de samenleving, met als actueel zwaartepunt zijn activiteiten op het gebied van media, bij Koninklijk besluit nr. 10.000764, d.d. 22 maart 2010, benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau bij Algemene Gelegenheid 2010.


2. Jan de Jonge
De heer de Jonge (63) was in de periode 1969 tot op heden met name actief op het terrein van de wandelsport:

* 1969 - heden: klaar-over tijdens wandeltochten en uitzetter van routes bij de wandelsportvereniging P&O in Purmerend. Hij is ondermeer betrokken bij de organisatie van de Bloesemtocht (circa 2.000 deelnemers) en de avondvierdaagse (circa 2.300 deelnemers).
* 1969 - heden: ontwerper van wandelroutes voor de vereniging 'De Lange Afstand Tippelaars' in Purmerend

* 2007 - 2008: uitzetter en 'voorloper' van het door hem uitgezette 'Westerborkpad' dat loopt van de Joodse Schouwburg (Hollandse Schouwburg) in Amsterdam naar Kamp Westerbork.

Hij was daarnaast als vrijwilliger betrokken bij de organisatie van de Marktstad Millenium Marathon in Purmerend. In 2006 werd aan hem de Zilveren Speld van Verdienste van de Noordhollandse Wandelsportvereniging toegekend.

De heer Jan de Jonge voldoet aan het criterium "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd". Gelet op de aard, de duur, de betekenis en uitstraling van de activiteiten is de heer Jan de Jonge daarom bij Koninklijk Besluit van 26 januari 2010, nr. 10.000150 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau bij Algemene Gelegenheid 2010.


3. Ellen Kopinsky-van der Putten
Mevrouw Kopinsky-van der Putten (60) heeft ongeveer 35 jaar geleden een peuterspeelzaal opgericht, de Stichting Kinderopvang Purmerend. Op dit moment is de organisatie uitgegroeid naar 6 kinderdagverblijven, 13 buitenschoolse opvangen en 12 peuterspeelzalen waar gemiddeld zo'n 5.000 kinderen worden opgevangen.

In en vanuit de hoofdfunctie ontplooide zij vanaf 1988 tot op heden een aantal vrijwillige nevenactiviteiten:

* 1988 - 2009: ontwikkelen van de buitenschoolse opvang in Purmerend.
* 1990 - heden: samenwerking met buurthuizen. Doordat de buitenschoolse opvang eind jaren '80 explosief was gegroeid, kwam er steeds meer behoefte aan samenwerking met andere partners. Vooral de samenwerking met buurthuizen kwam steeds meer van de grond, zij boden cursussen aan voor buitenschoolse opvang. Ellen stond garant voor de afname van 50% van deze cursussen. Hierdoor genereerde zij voor een deel de inkomsten van de buurthuizen. Ook zijn er drie buitenschoolse opvangen in de ruimte van twee buurthuizen: 't Noot, De Driegang en De Trekschuit. Deze ruimten zouden zonder het verhuren aan de Stichting Kinderopvang Purmerend leegstaan.

* 1992 - 1997: voorzitter van de examencommissie van het toenmalig Regio College Zaandam.

* 1995 - 2002: zorgen voor de toenmalige 'tussen-de-middagopvang' in Purmerend. Door mensen in eigen beheer op te leiden, heeft zij hen binnen de buitenschoolse opvang werk kunnen bieden.
* 1996 - 1998: oprichtster van Kinderdagverblijf Luna in Purmerend.
* 1997 - 2001: vanuit de stichting Kinderopvang Purmerend organisator en stimulator van de buitenschoolse opvang De Berkenhoeve in Purmerend.

* 2000 - 2004: medeopsteller Programma van Eisen 'Naar Brede Scholen in Purmerend'.

* 2001: lid Werkgroep Brede School De Kraal.
* 2002 - 2003: voorbereiding start en bouw van Brede School De Kraal en lid Subgroep Beheer Brede School.

* 2004 - 2005: adviseur bij voorbereiding bouw kinderdagverblijf gemeente Purmerend

* 2004 - 2009: voorzitter bestuur Stichting Brede School De Kraal.
* 2007: adviseur bouw Kinderopvangvoorziening Gangeslaan in Purmerend.

Gelet op de aard, de uitstraling, de intensiteit en de maatschappelijke betekenis van de activiteiten, is mevrouw Ellen Kopinsky - van der Putten daarom bij Koninklijk Besluit van 19 april 2010, nr. 10.001069 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op 1 oktober 2006 heeft zij de PVDA prijs: '1 mei Ster' (voor de maatschappelijke ondernemer van het jaar) ontvangen voor haar maatschappelijke betekenis als kinderopvangondernemer in Purmerend. De prijs heeft als ondertitel: hoofd, hart, handen. Ellen Kopinsky heeft niet alleen voor de kinderopvang binnen gemeente Purmerend veel betekend maar ook als lid van de Partij van de Arbeid. Zelfs in Den Haag heeft zij de Partij van de Arbeid geholpen op het gebied van kinderopvang.


4. Henk Koster
De heer Koster (72) ontplooide de volgende activiteiten:
* 1959 - heden: onder meer actief als voorzitter van de Personeelsvereniging Wibaut bij gemeente Amsterdam. Sinds 1959 is hij secretaris van de afdeling Hengelsport waar hij vistochten en viswedstrijden organiseert, zorgt voor de uitgifte van visvergunningen en hierover stukjes schrijft in het maandblad. Als secretaris van de Personeelsvereniging Publieke Werken organiseert hij sinds 1985 de jaarlijkse feestavond in Krasnapolsky. Als voorzitter van de Personeelsvereniging Wibaut is hij wekelijks op maandag en donderdag op het verenigingskantoor in Amsterdam te vinden. Hij organiseert daar onder meer reizen en verzorgt de administratie.

* 1985 - 2009: voorzitter van de Belangenvereniging Eigenaren Wherepromenade in Purmerend.

De heer Koster voldoet aan het criterium "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd". Gelet op de aard, de uitstraling, de duur, de intensiteit en de betekenis van de activiteiten, met als zwaartepunt de personeelsbelangenbehartiging wordt de heer Henk Koster daarom bij Koninklijk Besluit van 1 april 2010, nr. 10.000916 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


5. Just Kroon
De heer Kroon (76) ontplooide de volgende activiteiten:
* 1984 - heden: vrijwilliger bij het ophalen van oud papier voor de Ilpendamse Fanfare en Artsen zonder Grenzen;
* 1989 - heden: vrijwilliger bij het brengen van spullen naar Volendam voor de St. Missie Team;

* 1991 - heden: vrijwilliger bij de winkel en het oorlogsmuseum in Purmerend. Onder het pand is een schuilkelder die dienstgedaan heeft tijdens de oorlog. Ook zijn hier in 1945 contracten getekend van de ondergrondse bewegingen. Frequent doet het Purmerends Museum een beroep op hem voor materiaal voor tentoonstellingen.
* 1992 - heden: vrijwilliger bij het maken en onderhouden van het gedenkteken Jisperveld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn in het Jisperveld vier vliegtuigen neergestort. De heer Kroon is vanaf 1992 actief geweest om samen met zijn echtgenote een gedenkteken op te richten. Hij heeft hiervoor uit eigen beweging met detectiemateriaal een propeller opgegraven. Nadat in 1995 het gedenkteken klaar was heeft hij ook het onderhoud hiervan voor zijn rekening genomen. Wekelijks is hij bij het gedenkteken te vinden. Hij heeft sindsdien contacten met familie en nabestaanden van de omgekomen piloten en reist hiervoor regelmatig naar het buitenland om deze nabestaanden te ontmoeten.
Gelet op de aard, de uitstraling, de duur, en de betekenis van zijn totale bijzondere verdiensten voor de samenleving, met als zwaartepunt zijn activiteiten op het gebied van cultuur, wordt de heer Just Kroon daarom bij Koninklijk Besluit van 9 maart 2010, nr. 10.000600 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


6. Klaas Rob
De heer Rob (69) was werkzaam als zelfstandig stukadoor. Daarnaast ontplooide hij de volgende activiteiten:

* 1991 - heden: goederen inzamelen in Nederland en verdelen aan hulpbehoevenden in Hongarije.

Tijdens een vakantie in Oost-Hongarije heeft de leefsituatie van de inwoners enorme indruk op hem gemaakt. Rond 1991 is hij begonnen met inzamelen van kleding, televisies, kinderbedjes, speelgoed en knuffelbeesten. Dit brengt hij ongeveer drie keer per jaar naar Oost-Hongarije.
In de loop der jaren heeft hij in Oost-Hongarije vele contacten opgebouwd. De goederen worden bijvoorbeeld afgeleverd bij een inrichting voor autistische kinderen en volwassenen. Hij bespreekt de situatie van de bewoners met de plaatselijke gemeenten en vervolgens worden dagen georganiseerd waarop hulpbehoevenden goederen/kleding kunnen uitzoeken. Daarvoor wordt een ruimte afgehuurd, de politie leidt dit in goede banen. Wanneer na een aantal jaren blijkt dat de behoefte aan noodhulp minder groot is, trekt hij naar een ander gebied in Oost-Hongarije, om daar volgens hetzelfde principe te werk te gaan. Wat klein begon, groeide uit tot drie reizen per jaar met een bus en aanhanger om goederen te brengen. De heer Rob doet dit naast zijn beroep als zelfstandig stukadoor, waardoor hij naast de kosten van benzine en het huren van een boedelbak, ook zijn inkomsten miste. In de eerste jaren ging alles met veel moeite gepaard, omdat hij vergunningen moest aanvragen in Den Haag, files moest trotseren aan de Hongaarse grens en controles moest ondergaan. Nu gaat alles eenvoudiger. De buurtbewoners hebben veel waardering voor zijn grote maatschappelijke betrokkenheid en enorme inzet. Het hele jaar door staat zijn huis vol dozen met spullen om uit te zoeken, aangezien veel mensen goederen bij hem afleveren en een gratis goede opslagruimte niet te vinden is. Gelet op de aard, de duur, de betekenis en de uitstraling van zijn totale bijzondere verdiensten voor de samenleving op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, wordt de heer Klaas Rob daarom bij Koninklijk Besluit van 2 maart 2010, nr. 10.000548 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.


7. Kees Vlaar
De heer Vlaar is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
* 1992 - heden: ontwikkelen plannen ter verfraaiing binnenstad Purmerend, bestuurslid IBG/PRO (Purmerendse Regio Ondernemers), penningmeester OFP (ondernemersfederatie Purmerend).
* 1999 - heden: oprichting Stichting Purmerend 2000, bestuurslid en penningmeester.

* 2000 - heden: deelnemer en medeoprichter werkgroep Wonen boven Winkels.
De vertrouwensrelatie met veel binnenstadondernemers en zijn goede contacten met woningbouwverenigingen hebben een significante bijdrage geleverd aan de totstandkoming en realisering van meerdere projecten in de binnenstad in het kader van Wonen boven Winkels. Kees Vlaar is de drijvende kracht achter het succes van deze werkgroep. Er is inmiddels een levendiger en veiliger woon- en leefklimaat gerealiseerd, ook na winkelsluiting. Hij fungeert door zijn kennis en contacten als baken en aanspreekpunt.
* 2004 - heden: initiatiefnemer/penningmeester/coördinator oprichting Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk.
Kees Vlaar was initiatiefnemer van de Stichting Kerkhof Overweersepolderdijk, die als doelstelling heeft het herstellen van de historische begraafplaats. Formeel werd hij penningmeester, maar feitelijk werd hij het coördinatiepunt van alle noodzakelijke handelingen die voor het herstel van de begraafplaats nodig waren. Hij heeft vele brieven verwerkt, begrotingen maandelijks bijgesteld en hij leidde samen met een ander bestuurslid de bouw van de monumentale kapel en het toegangshek. De totale investering voor de restauratie van het kerkhof bedroeg ongeveer 350.000 euro. Hij heeft zijn deskundigheid vanuit zijn betrokkenheid bij Purmerend ingezet bij het project St. Kerkhof Overweersepolderdijk. Mede dankzij zijn inzet en netwerk zijn de restauratiewerkzaamheden inmiddels voltooid en heeft Commissaris van de Koningin van de Provincie Noord-Holland, mr. H.C.J.L. Borghouts, het kerkhof officieel heropend.


8. Maurits
Wagenaar

De heer Wagenaar (59) is sinds 1988 eigenaar van Staalbouw Purmerend.
* 1976 - 1981: oprichter, vrijwilliger MCHP (Mixed Hockey Club Purmerend);

* 1981 - heden: scheidsrechter van de Mixed Hockey Club Purmerend;
* 1990 - heden: actief lid Lionsclub 'Whereland' te Purmerend;
* 1993 - heden: chauffeur visueel gehandicapten naar Goalball (vanuit Lions club);

* 1994 - heden: voorzitter en bestuurslid van SNS Staal afdeling Noord West;

* 2008 - heden: voorzitter en Bestuurslid PRO (Purmerendse Regio Ondernemers) en voorzitter werkgroep 'De Koog';
* 2008 - heden: lid van de Raad van Advies voor de Staalbouw (RAS).

In 1981 is hij benoemd tot erelid van MHCP (Mixed Hockey Club Purmerend).
De heer Wagenaar voldoet aan het criterium "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen of anderen heeft gestimuleerd. Gelet op de aard, de duur, betekenis en uitstraling van zijn totale verdiensten wordt de heer Maurits Wagenaar daarom bij Koninklijk besluit van 12 februari 2010, nr. 10.000366 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.