Siemens

Persbericht

201004. 311

Den Haag, donderdag 29 april 2010

Revolutionair nieuw compleet systeem voor urologie

UROSKOP Omnia brengt met één opname volledige urineweg in beeld

Siemens Healthcare heeft deze maand haar nieuwe multifunctionele urologische statief voor onderzoek en therapie voor urologie gepresenteerd: de UROSKOP Omnia. Met dynamische flat detectortechnologie stelt het systeem de uroloog in staat om in één enkele belichting beelden van uitzonderlijk hoge kwaliteit te genereren van het volledige traject tussen nieren, urinewegen en blaas.

De gebogen röntgenkolom van de UROSKOP Omnia zorgt ervoor dat de behandelend arts vanaf alle kanten van de onderzoekstafel ongehinderd toegang heeft tot de patiënt. De geïntegreerde HD VideoManager biedt verschillende interfaces, waarmee bijvoorbeeld een HD (High Definition) endoscopie- of echografiesysteem simpel aangesloten kan worden. De beelden daarvan kunnen simultaan met de röntgen- of fluoroscopische beelden van de UROSKOP worden bekeken.

Met de UROSKOP Omnia breidt Siemens haar portfolio aan de bovenkant van de markt voor urologische röntgenonderzoekstafels uit. Het systeem is geschikt voor een scala aan klinische toepassingen, zoals transurethrale en percutane urologische interventies, urologische diagnostiek en zelfs gastro-enterologische casussen en algemene röntgentoepassingen.

Eén enkele belichting
Met de komst van de UROSKOP Omnia, en zijn flat detector-formaat van 43 x 43 cm2, is het niet langer nodig om twee beelden te genereren om het volledige gebied tussen nieren, urineleiders en blaas te bestrijken. Het grote veld van het beeld maakt het mogelijk om met slechts één enkele belichting een betrouwbaar beeld van nieren, urinewegen en blaas (NUB) te verkrijgen. Vergeleken met standaard beeldversterkers zorgt dit voor een kortere onderzoekstijd en een lagere dosering voor de patiënt. Daarnaast overtreft de resolutie van meer dan 2.800 x 2.800 pixels die van gangbare beeldversterkers. De hoge-resolutiebeelden stellen de arts in staat om zonder kwaliteitsverlies naar eigen inzicht in te zoomen en ook de kleinste details zichtbaar te maken, met als resultaat een groter diagnostisch vertrouwen. Tot slot maakt de UROSKOP Omnia digitale röntgenbeelden mogelijk, wat kosten bespaart doordat cassettes niet langer nodig zijn.

Doordacht ontwerp
Een ander significant voordeel van de UROSKOP Omnia is het doordachte ontwerp. De gebogen röntgenkolom biedt van alle vier de zijden van de onderzoekstafel ongehinderd toegang tot de patiënt, wat het systeem uniek maakt in zijn categorie. Ongeacht het type onderzoek hoeft de uroloog de patiënt geen andere ligging te laten aannemen en hoeft de begeleidend anesthesioloog niet van zijn plaats te wijken. Dit is bijvoorbeeld zinvol bij laterale percutane ingrepen. Het vergroot ook de veiligheid en bespaart kosten voor extra apparatuur en infrastructuur in de onderzoeksruimte, aangezien een mobiele anesthesiewerkplek niet langer nodig is. Verder biedt de gebogen röntgenkolom de arts meer ruimte om ergonomisch verantwoord te kunnen blijven staan tijdens het in positie brengen van de patiënt en vermindert het de belasting vanuit de rug. Het systeemontwerp maakt het tot slot mogelijk de tafel verder omlaag te brengen voor het eenvoudiger en ergonomisch verantwoord tillen of laten afstappen van de patiënt.

VideoManager: nog meer gemak
De HD VideoManager biedt verschillende interfaces en voorzieningen die het werken met het systeem makkelijker maken. De arts kan zijn HD endoscopie- of echografieapparatuur integreren en aansluiten op de UROSKOP Omnia en deze beelden samen met röntgen- of fluoroscopiebeelden bekijken op de 2 high resolution monitoren op de veelzijdig te verstellen zwenkarm. Ook beelden vanuit het PACS kunnen worden opgeroepen en weergegeven, ter vergelijk. Daarnaast biedt de VideoManager extra beeldschermuitgangen, bijvoorbeeld naar aanvullende monitoren die met een zwenkarm aan het plafond zijn bevestigd. Door naar de extra monitor dezelfde beelden te sturen als naar de monitor van het systeem zelf kan de extra monitor worden gebruikt voor educatie- of presentatiedoeleinden. Met HD EndoStore kunnen HD-endoscopische en echografiebeelden, samen met röntgenbeelden, in één patiëntenbestand worden opgeslagen en met één muisklik gebundeld naar het PACS worden verzonden.

Rustgevende sfeer
Optioneel is bij de UROSKOP Omnia een kleurrijke, op LED-technologie gebaseerde MoodLight-module leverbaar. Hiermee kan een rustgevende sfeer worden gecreëerd die patiënten op hun gemak stelt en angst wegneemt. De klant kan een keuze maken uit individuele kleuren of soepele opeenvolgingen van kleuren.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Cees den Bakker
Telefoon: +31 (0)70 333 2340
E-mail: cees.den.bakker@siemens.com