Gemeente Leidschendam-Voorburg


Lintjesregen in Leidschendam-Voorburg

29 april 2010 - 26 inwoners van Leidschendam-Voorburg zullen vandaag een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Hans van der Sluijs zal aan 21 inwoners een onderscheiding uitreiken in het Oude Raadhuis in Leidschendam.

* mevrouw A.H. Teunissen-van Deijl

* mevrouw P.B. van der Laan-Holzapfel

* mevrouw E.H. Beimers-Jürgens

* mevrouw S.G. Lens van Rijn-Lister

* mevrouw T. de Steur-Pronk

* mevrouw M.J.A. Young-Taal

* mevrouw D.J. Hazebroek-Verbruggen

* mevrouw C.M.G. Wessels

* mevrouw G.J. Woelderink

* de heer A.J.N. van den Berg

* de heer.J.K.W. Boom

* de heer A. van den Bos

* de heer A.F.M. Bruins

* de heer C.B. Corion

* de heer H. van Diepen

* de heer W.P.C. Gijsen

* de heer K. de Groot

* de heer W.A. Harpe

* de heer H.J.R. Heyse

* de heer F.J. Teunissen

* de heer D.H. Thé

De heer R.C. van de Poel wordt een onderscheiding opgespeld door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Dat gebeurt op het Ministerie van BZK.

In de raadzaal in Huize Swaensteyn ontvangen vier oud-gemeenteraadsleden een Koninklijke onderscheiding:
* de heer P.C. Jansen

* de heer R.P. Klop

* de heer H. Knoester

* de heer E.G. Lamme.

Zij waren meer dan twaalf jaar gemeenteraadslid, en keerden na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart niet terug in de gemeenteraad.


---

De heer A.J.N. van den Berg is ruim 50 jaar lid van de scouting Sint Maarten Hildegard. Van 1961 tot 1980 leider van deze scoutgroep en van 1992 tot 1996 voorzitter.

In 1989 kwam er van Staats Bosbeheer voor scouting een grond beschikbaar tussen Nootdorp en Pijnacker, het Bieslandse Bos. Sinds die tijd is hij zeer nauw en actief betrokken bij het Bieslandse Bos als kampwacht en gedurende het jaar op het terrein aanwezig als gastheer voor de kampeerders. Sinds 1996 is hij penningmeester. Sinds enkele jaren onderhoudt hij zelf een kampeerveld, waar jaarlijks door 2000 scouts, uit heel Nederland, gekampeerd wordt. In 1996 werd hij bestuurslid van het district Vlietstreek. Sinds 2002 penningmeester van kampeerterrein Staelduin.
De heer Van den Berg is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer J.K.W. Boom was van 1993 tot 2003 als maatschappelijk begeleider betrokken bij de opvang van vluchtelingen bij Vluchtelingenwerk Leidschendam-Voorburg. Hij heeft wekelijks tientallen cliënten begeleidt. De heer Boom bemiddelde bij de eerste opvang en hielp hen met de aanvraag van een verblijfsvergunning, huisvesting of het vinden van een huisarts, een tandarts enzovoorts. Hij had wekelijks contact met tientallen instanties zoals woningbouwcorporaties, de gemeente, de belastingdienst, zorgverzekeraars, de Immigratie - en Naturalisatiedienst en scholen. Sinds 2003 is hij de spil van de commissie sociaal culturele activiteiten. Vanaf 1987 helpt hij bij de Amnesty International schrijfgroep door het schrijven van brieven aan o.a. regeringsleiders, om deze mensen vrij te krijgen.

Sinds 1976 organiseert hij in de Kloosterkerk te Den Haag één maal per maand op zondagmiddag culturele en muziekactiviteiten en korte kerkelijke diensten, voor mensen die behoeften hebben aan contacten. De activiteiten worden altijd afgesloten met een driegangendiner in de kerk.
De heer Boom is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer A. van den Bos is sinds 1969 vrijwilliger/ staflid bij het Nederlandse Rode Kruis afdeling Leidschendam en inmiddels ook bestuurslid van de Regio Vliethorst, en penningmeester van de afdeling noodhulp. Als coördinator vervoer en zorgt hij voor het onderhoud van het rollend materieel. Hij regelt de schoonmaak van het materieel en zorgt voor het onderhoud daarvan. Sinds 1980 regelt hij het vervoer en de begeleiding van jeugdige meervoudig gehandicapten naar de disco-soos van het Rode Kruis. Deze soos wordt eens in de 14 dagen gehouden.

Vanaf 1984 gaat hij jaarlijks mee als begeleider met de werkweek van groep 8 van de Openbare basisschool Christina naar Terschelling. Hij heeft een belangrijke rol als EHBOer, maar is ook de fietsenmaker, fungeert dagelijks als kok en doet hiervoor zelf de inkopen. Voor leerkrachten en leerlingen is hij een onmisbare schakel.

Sinds 2003 helpt hij de scoutgroep Satako Kitahara met de organisatie van de jaarlijkse zomerkampen. Helpt met het maken van de dagprogrammas, het bouwen van decors, het maken van kostuums of het maken van speurtochttekens. Zijn kennis van de EHBO van groot belang en als manusje van alles van onschatbare waarde.
De heer Van den Bos is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. terug naar boven

---

De heer A.F.M. Bruins is sinds 1975 vrijwilliger bij vele instellingen. Van 1975 tot 1982 was hij secretaris van de Gehandicaptensport Nederland. Van 1976 tot 1978 voorzitter van de Juniorkamer Den Haag. Sinds 1984 vicepresident en president van de Lionsclub. Sinds 1983 lector van de Sint Maarten parochie te Voorburg en van 1998 tot 2002 redacteur van het parochieblad en lid van de restauratiecommissie en voorzitter van de jubileumcommissie. Vanaf 1985 lid van de Nederlandse Vereniging voor Ergonomie. Van 1985 tot 2000 bestuurlid van de wijkvereniging Oud Voorburg. Van 1994 tot 2000 secretaris van de stichting Sportbelangen Gehandicapten en sinds 2000 voorzitter. Sinds 1999 voorzitter van het Rode Kruis afdeling Voorburg.

Als voorzitter lid van het districtsbestuur Vliethorst van het Rode Kruis en van 2000 tot 2007 was hij secretaris, en sinds 2007 vice voorzitter. Sinds 2003 lid van de Adviesgroep Vrijwilligers Leidschendam-Voorburg. Deze adviesgroep is ingesteld door de gemeente, voor bestuurders van vrijwilligersorganisaties. Sinds 2008 is hij tevens jurylid voor de aanwijzing van de vrijwilliger van het jaar. De heer Bruins is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer C.B. Corion is gestart met het oprichten van de voetbalvereniging Jong Antillen toen in de jaren 60 de Antilliaanse en Arubaanse arbeiders-contractanten naar Nederland werden gehaald. Van 1968 tot 1973 was hij secretaris. Van 1968 tot 1991 was hij scheidsrechter amateurvoetbal. Sinds 1979 bestuurslid en docent van de KNVB opleidingen. Van 1969 tot heden lid en vanaf 1984 bestuurslid van de Haagse Scheidsrechters Vereniging (HSV). In 1993 benoemd tot lid van verdienste en in 2009 gekozen tot erelid van de HSV.

Van 1987 tot 1989 was hij plaatsvervangend voorzitter van de stichting federatie ANTAR, een Haagse welzijnsorganisatie voor Antillianen en Arubanen. Van 1989 tot 1991 voorzitter en van 1991 tot 1993 penningmeester. Van 1995 tot 1997 lid van het adviesorgaan Antillianen en Arubanen. Dit adviesorgaan had tot taak de overheid te adviseren op hoofdlijnen van het minderhedenbeleid.

Sinds 1995 is de heer Corion bestuurslid / penningmeester van het Vriendengenootschap Nederland Antillen Aruba. Sinds 2005 penningmeester van de OCAN, het Overlegorgaan Caribische Nederlanders. De OCAN is de officiële gesprekspartner van de rijksoverheid voor de Antillianen en Arubanen in Nederland en overlegd drie maal per jaar onder leiding van de coördinerend Minister. Sinds 1988 is hij bestuurslid van de stichting Zomercarnaval Rotterdam, thans Zomercarnaval Nederland en sinds 1994 plaatsvervangend voorzitter en penningmeester. Het zomercarnaval is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk feest met internationale allure, waar zon 24 nationaliteiten aan meedoen. De heer Corion is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer H. van Diepen is in 1989 lid geworden van het bestuur van de RK Woningbouwvereniging Sint Martinus, thans WoonInvest. WoonInvest is verantwoordelijk voor 6000 woningen in de gemeente. Van 1994 tot 2002 was hij penningmeester. Van 2002 tot 2007 was hij voorzitter van de raad van bestuur van WoonInvest. Sinds 1989 bestuurslid van het Sint Martinusfonds. Dit fonds steunt vele initiatieven die de woonomgeving verfraaien, zoals speelvoorzieningen, een bank of een kunstwerk.

Ruim 30 jaar is hij vrijwilliger bij Stichting de Zonnebloem en als chauffeur brengt hij de gasten naar de vele activiteiten, zoals naar de wekelijkse ontspanningmiddagen, de jaarlijkse dagboottocht of voor een bezoek aan bijvoorbeeld de Keukenhof. Sinds 1970 is hij voorzitter van de vereniging van eigenaren van de Willem de Bijelaan. Hij regelt het noodzakelijke onderhoud en de jaarlijkse financiële afwikkelingen. Sinds 1990 lid van de Lionsclub Voorburg, heeft jarenlang zitting gehad in de commissie sociale clubactiviteiten en was voorzitter van drie lustrumcommssies. Tevens heeft hij zitting in de Jeugdcommissie. Deze commissie zorgt er jaarlijks voor dat twee middelbare scholieren uit onze gemeente kunnen deelnemen aan een internationale jeugduitwisseling.

Sinds 1998 is de heer Van Diepen buitengewoonambtenaar van de burgerlijke stand. En in die hoedanigheid heeft hij in deze periode ruim 500 huwelijken voltrokken. Hij steekt vele uren in de voorbereiding van een altijd persoonlijke en professionele huwelijksceremonie.
De heer Van Diepen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer W.P.C. Gijsen is ruim 40 jaar betrokken bij de Arubaanse en Antilliaanse gemeenschap, vooral betrokken bij de jongeren en hun ouders. Van 1974 tot 1993 directeur van de Anne Frank Mavo in Den Haag.

Gelet op het profiel van de leerlingen en de factoren die hun succeskans zouden vergroten, heeft hij het Turks, Hindi, Surinaams, Spaans, Papiamento en Arabisch als vakken ingevoerd. Voor hem een middel om meer contact te krijgen met de ouders. Met de toename van het aantal kinderen uit problematische gezinnen en hun problemen op school, startte hij het na school vrijwillig begeleiden van leerlingen en ouders en het ontplooien van activiteiten om ongewenst gedrag terug te dringen en de kinderen weer bij de les te krijgen. In 1993 werd hij conrector van het Stevin College Terra College. Van 2000 tot 2008 (zijn pensioen) was hij de voortrekker van het Antilliaans project. In samenwerking met de politie werden trommelgroepen opgezet met Antilliaanse kinderen die hij vervolgens ook bleef begeleiden.

In 1990 was hij één van de oprichters en penningmeester van de stichting SPLIKA. SPLIKA staat voor Stimuleren van het Papiamento, de Literatuur en de Informatie over de Kultuur van de Antilliaanse benedenwinden. Hij werkte nauw samen met Antilliaanse jongerenwerkers, adviseerde lokale overheden en werkte op diverse terreinen samen met de gevolmachtigde Minister van de Nederlandse Antillen, de heer Comenencia. Sinds 2006 is hij lid van het TOPA (Team Ondersteuning Participatie in Antillianen-gemeenten). TOPA is een landelijk opererende groep van gezaghebbende personen die Antilliaanse organisaties in de 21 Antillianen gemeenten adviseert en begeleidt in de ontwikkeling van een goede samenwerking met lokale overheden. De heer Gijsen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer K. de Groot was van 1992 tot 1999 voorzitter van het P.C. Onderwijs in Voorburg. Van 2001 tot 2009 voorzitter van de Algemene Kerkenraad van de Prot. Gemeente te Voorburg. Belangrijk was zijn inbreng bij de totstandkoming van de fusie van Gereformeerd en Hervormd Voorburg. Sinds 1986 penningmeester van de Stichting Dr. Schürmannfonds en verantwoordelijk voor het gehele financiële beheer van de Stichting. Deze stichting geeft financiële steun aan veldonderzoek in precambrische (ouder dan 600 miljoen jaar) gebieden in Egypte maar ook in andere delen van de wereld. Een verstandig subsidiebeleid heeft er toe geleid dat de Stichting inmiddels een mondiale uitstraling heeft veroverd t.a.v. het precambrisch onderzoek.

Van 1990 tot 2000 was hij lid van de Raad van Bestuur van de Stichting Wetenschap en Techniek. Na zijn pensionering als directeur Exploration and Production bij de Shell was hij van 1998 tot 2002 voorzitter van de Adviesraad voor het Technologiebeleid van de TU Delft. Sinds 2006 lid van de Raad Wetenschap, Techniek en Maatschappij van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Als actief lid van deze raad heeft hij een rapport opgesteld betreffende de zeggenschap in bedrijven. Inmiddels is hij gestart met de voorbereidingen voor het jaarthema van 2010 over het duurzaam toepassen van energie.
De heer De Groot is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer W.A. Harpe is sinds 1993 maatschappelijk begeleider bij vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord.
Vanaf de oprichting van Vluchtelingenwerk Voorburg (later Leidschendam-Voorburg) is hij als maatschappelijk begeleider de steun en toeverlaat van vele vluchtelingen. Wekelijks begeleidde hij tientallen cliënten. Hij bemiddelde als eerste bij de opvang in de gemeente, begeleidde cliënten met een verblijfsvergunning en hielp hen met huisvesting, de inrichting en de verhuizing. Maar ook bij het vinden van een huisarts, een tandarts of psychologische steun en opvang. Bij overlijden de nazorg regelen en de nabestaanden informeren wat er allemaal nog moet gebeuren. Hij heeft veel contact met bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, de belastingdienst, zorg verzekeraars, energiebedrijven, scholen enzovoorts.

Vanuit zijn specifieke deskundigheid heeft de heer Harpe het management van Vluchtelingenwerk bijgestaan bij fusieprocessen, bij een aantal verhuizingen en de inkoop van diverse kantoorartikelen voor de organisatie.
De heer Harpe is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer H.J.R. Heyse is in 1984 toegetreden als ouderling van de Opstandingskerk te Voorburg.
In 1984 is hij gestart met een maandelijkse kerkdienst in verzorgingscentrum De Mantel.
Samen met andere vrijwilligers regelde hij alles wat nodig was om een kerkdienst naar behoren te organiseren, zoals predikanten, organisten, de collectes en hij zette een (bejaarden) cantorij op.

Hij heeft zich 25 jaar op voortreffelijke wijze ingezet als ouderling van de Protestantse kerk in Voorburg. Het bezoeken van de leden van de Opstandingskerk is het deel van het werk dat extern het meeste waardering verdient.
De heer Heyse is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Mevrouw P.B. van der Laan-Holzapfel heeft zich in een doorlopende lijn vanaf 1984 tot heden ingezet als gastmoeder, gezinstehuis en medische crisisopvang. De onkostenvergoeding die daar tegenover stond wilde zij niet vergoed hebben.

Sinds 1984 is zij gastmoeder bij Terre des Hommes. Terre des Hommes liet jaarlijks zon honderd kinderen naar Nederland komen die hier in verschillende ziekenhuizen een operatie moesten ondergaan. Een aantal van deze kinderen werd in gastgezinnen ondergebracht ( twee tot acht maanden). De operaties werden door de verschillende ziekenhuizen gratis uitgevoerd. De intensiteit in uren is voor een gastmoeder zeer hoog.

Van 1999 tot 2006 was zij voor de Stichting Jeugdformaat gezinstehuis voor kinderen die, om wat voor reden dan ook, het leven en de maatschappij even niet meer zien zitten. Sinds 2006 is zij gespecialiseerd in de opvang van medische crisisgevallen. Medische crisigevallen vereisen dubbele aandacht. Een citaat van haarzelf: Pleegzorg is zeker niet makkelijk, maar je krijgt er zoveel heerlijks voor terug.
Mevrouw Van der Laan is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Mevrouw E.H. Beimers-Jürgens was van 1978 tot 1984 voorzitter van het bestuur van de Sophia kleuterschool in Voorburg. Van 1982 tot 1988 diaken en secretaris van de wijkdiaconie in de Oude Kerk te Voorburg. Van 1980 tot 1995 organiseerde zij de kindernevendiensten. Van 1993 tot 1995 was zij orkestmoeder bij het Haags Jeugdorkest. Dit hield in het begeleiden van circa 80 jongeren tussen de 14 en 22 jaar bij repetities en tournees van één week per jaar naar Engeland of Duitsland.

Sinds 2000 is zij intensief betrokken bij het Vluchtelingenwerk in Leidschendam-Voorburg. Van 2003 tot 2007 penningmeester van de stichting Vluchtelingenwerk en tevens penningmeester van de Federatie Vluchtelingenwerk Haaglanden. Sinds 2008 lid van de raad van toezicht Stichting Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord.

Als lid van de Kerkenraad is zij sinds 2005 ook ouderling-kerkrentmeester in de Oude Kerk te Voorburg. Zij zorgt onder andere voor goede voorzieningen in de kerk en het kerkelijk ontmoetingscentrum De Voorhof. Vele uren besteedt zij aan het beheer en het onderhoud van de Oude Kerk, bijvoorbeeld de geluidsinstallatie, de verwarming maar ook het regelen van de verhuur en de contacten met de vele gebruikers. Daarnaast zijn er vele taken die een kerkelijk ambtsdrager s zondags heeft te verrichten tijdens de erediensten en op werkdagen als er rouw- en trouwdiensten zijn.
Mevrouw Beimers-Jürgens is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Mevrouw S.G. Lens van Rijn-Lister is sinds 1993 vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Zuid-Holland Noord als maatschappelijk begeleidster. Sinds 1993 heeft zij honderden vluchtelingen bijgestaan bij hun eerste maanden in de gemeente. Zij bemiddelde bij de eerste opvang in de gemeente en begeleidde cliënten met een verblijfsvergunning. Dat betekent het helpen met huisvesting, de verhuizing en de inrichting. Maar ook helpen bij het vinden van huisartsen, tandartsen of verloskundigen. Daartoe heeft zij vele contacten met diverse instanties zoals woningbouwcorporaties, de gemeente, de belastingdienst, zorg verzekeraars, energiebedrijven, Immigratie - en Naturalisatiedienst (IND), Stichting Leergeld, schuldhulpverlening en scholen, ouders en kinderen.
Ruim 14 jaar werkt zij als vrijwilliger in de winkel van UNICEF als verkoopster van 2e hands kleding, kinderspellen, kinderboeken, kerstkaarten enz.
Mevrouw Lens van Rijn-Lister is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Mevrouw T. de Steur-Pronk helpt sinds 1984 in het MCH Anthoniushove met het ronddelen van fruit. In de jaren 80 was zij vrijwilliger in het zorgcentrum Mariënpark te Leidschendam. Sinds 1984 is zij projectleider van de winkel in dit zorgcentrum en zorgt ervoor dat er zes dagen in de week een vrijwilliger in de winkel aanwezig is. Zij is de drijvende kracht bij de organisatie van de rommelmarkt in Schoorwijck. Van 2003 tot 2008 was zij projectleider van de bibliotheek van het zorgcentrum.

Sinds 1984 zet zij zich als actief koorlid in voor het Leidschendams Kerkkoor onder andere door het inzamelen van oud-papier. Uit de opbrengsten word nieuwe muziek aangeschaft en een bijdrage geleverd aan het periodiek aanschaffen van nieuwe koorkleding. Ruim 25 jaar is zij actief voor de bewoners van het complex Prinses Annalaan 98 t/m 408. Sinds 1997 is zij penningmeester van de bewonersvereniging van dit complex.
Mevrouw Steur-Pronk is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Mevrouw M.J.A. Young-Taal is sinds de opening in 1994 van het Museum Beelden aan Zee zeer betrokken bij het museum. Tot 2003 gaf zij dagelijks leiding aan een team van 8 vrijwilligers. Sinds 2003 is zij een halve werkweek aanwezig als rechterhand van het Hoofd vrijwilligers organisatie. In die functie geeft zij mede leiding aan het gehele corps van 160 vrijwilligers. Tevens is zij betrokken bij de jaarlijkse werving en opleiding van 25 nieuwe vrijwilligers en de coaching van het corps.

Van 1997 tot 2004 was zij lid van de bouwcommissie van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag. Als lid van de bouwcommissie heeft zij de nieuwbouw van de Glazen Zaal voorbereid en begeleid, alsmede de verbouwing van het kantoorgebouw. Van 1997 tot 2005 was zij lid van de Haagse Raad voor Levensbeschouwingen en Religies en vertegenwoordigster van de Liberaal Joodse Gemeente.

Als bestuurslid heeft zij van 1999 tot 2005 een cruciale rol gehad in het opzetten en vormgeven van een verbrede spirituele Prinsjesdagviering. Het is nu uitgegroeid tot een nationale gebeurtenis waarbij een groot deel van het Kabinet en leden van de Staten Generaal en vele vertegenwoordigers uit de samenleving aanwezig zijn. Mevrouw Young-Taal is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Het echtpaar Teunissenvan Deijl

De heer F.J. Teunissen was van 1974 tot 1997 als vrijwilliger betrokken bij de Hervormde gemeente te Leidschendam. Van 1974 tot 1980 was hij secretaris van de Diaconie en in deze periode diverse kosterswerkzaamheden waargenomen. Van 1980 tot 1988 ouderling-scriba van de Hervormde gemeente Veur en van 1988 tot 1992 secretaris. Van 1992 tot 1997 ouderling-kerkvoogd van de Hervormde gemeente en belast met de geldwerving.

Sinds 2001 is hij secretaris van de Kopersvereniging Park Veursehout (170 gezinnen).
Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in het gemeentelijk wijkplatform, daarin behartigde hij de belangen alle bewoners van de gehele wijk (700 gezinnen).Vele infrastructurele verbeteringen zijn hierdoor tot stand gekomen. Van 2000 tot 2004 vice voorzitter en vanaf 2004 voorzitter van het Rode Kruis afdeling Leidschendam / Zoeterwoude Dorp. Deze Rode Kruis afdeling heeft een groot aantal coördinatoren voor vele sociale activiteiten die door het bestuur worden ontwikkeld. Als voorzitter is hij tevens bestuurslid van het Rode Kruis district Vliethorst met als portefeuille vrijwilligersmanagement. De heer Teunissen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw A.H. Teunissen-van Deijl is 1974 is vrijwilliger bij de Hervormde gemeente te Leidschendam. Van 1975 tot 1985 coördinator voor de bezoeken aan de nieuwkomers van de Hervormde Wijkgemeente Veur in de Andreaskerk te Leidschendam. Van 1991 tot 1995 coördineerde zij de kinderbijeenkomsten. Van 1993 tot 1998 gaf zij in de Andreaskerk creatieve cursussen. Deze cursussen heeft zij van 1996 tot heden voortgezet in de communicatie commissie. Haar specifieke taak is de organisatie van de creatieve activiteiten en de jaarlijkse organisatie van bijzondere activiteiten zoals dagreizen.

Van 1997 tot 2003 was zij bestuurslid en floormanager bij het filharmonisch koor Hagacantare. De concerten, uitgevoerd met orkest en solisten, waren veelomvattend. Zij coördineerde alle evenementen, concerten en uitvoeringen, stuurde de bestuursleden aan en coördineerde een grote groep vrijwilligers. In 2003 en 2004 was zij ook bestuurslid en floormanager bij het gemengde koor Corda Vovale uit Voorburg.

Sinds 2003 is mevrouw Theunissen actief binnen de Rode Kruis (afd. Leidschendam / Zoeterwoude). Zij coördineert en geeft begeleiding bij maatschappelijke stages, stuurt de vrijwilligers aan en coördineert de vakantieprojecten en boottochten.
Mevrouw Theunissen-van Deijl is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer D.H. Thé is sinds 1970 voorzitter van de vredeswerkgroep Raad van Kerken Leidschendam-Voorburg. Hij is de drijvende kracht, inspirator en organisator van vele initiatieven voor mensen die worden vervolgd, in armoede leven en lijden onder oorlogsgeweld. Groot waren zijn inspanningen in de jaren 80 voor de opvang en huisvesting van vluchtelingen in de gemeente Voorburg. Sinds die tijd organiseert de vredeswerkgroep, samen met middelbare scholen, tijdens de vredesweek projecten over vredesvraagstukken, zinloos geweld of vredesmissies. Eind jaren 80 heeft hij aan de wieg gestaan van de nieuwe kerkelijke werksoort Kerk en Buurt. Vanuit de werkgroep werden ook contacten gelegd met organisaties uit de buurt, zoals de wijkvereniging en de winkeliersvereniging.

Sinds 1992 is hij in de Koningkerk medeorganisator van een high tea. Sinds 1994 medeorganisator van de openbare eettafel in de Koningskerken en sinds 2002 diaken. Van 2000 tot heden lid van de ZWO groep (Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking). De belangrijkste taak is het inzamelen van geld voor mondiale projecten op het terrein van zending. Sinds 1995 lid en voorzitter van de werkgroep Kerk, Wereld en Samenleving. Deze werkgroep wordt gevormd door mensen van Amnesty International, de wereldwinkel en de vredeswerkgroep. De heer Thé is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Mevrouw D.J. Hazebroek-Verbruggen is sinds1993 twee tot drie uur per week als vrijwilliger werkzaam op de verpleegafdeling voor demente ouderen binnen zorgcentrum De Mantel te Voorburg. Het betreft alle voorkomende werkzaamheden als aankleden, helpen met eten en drinken, wandelen, en de ouderen begeleiden bij diverse activiteiten van het zorgcentrum en bijvoorbeeld de rolstoelvierdaagse. Sinds 1995 ook zon 10 tot 15 uur per maand algemeen vrijwilliger in het zorgcentrum De Mantel. Aanwezig bij de meeste activiteiten voor de bewoners, zowel binnen de organisatie of de begeleiding daarbuiten. Zij is ook mantelzorger.

Gedurende 22 jaar heeft zij haar zieke schoonvader in huis gehad en heeft hem verzorgd en verpleegd. Sinds 2000 heeft zij de zorg op zich genomen voor de man van een bevriend echtpaar, waarvan de man gehandicapt is.
Mevrouw Hazenbroel-Verbruggen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Mevrouw C.M.G. Wessels is betrokken bij de Reddingsbrigade Leidschendam sinds de oprichting in 1987. In het voorjaar van 1988 werd voor het eerst bewaakt op de recreatieplas Vlietland. In de eerste bestuursvergadering werden de commissies samengesteld. Zij stelde zich beschikbaar voor de kascontrolecommissie. Toen na een jaar de penningmeester ermee op hield, werd zij penningmeester en waarnemend secretaris. Sinds 1993 is zij voorzitter. Zij heeft verschillende diplomas behaald, zwemmend redden A en B en de - varend redden diplomas Opstapper en Motordrijver, en het vaarbewijs en het certificaat voor het bedienen van de AED behaald. (Automatische Externe Defibrillatoren).

Sinds 1988 helpt zij elke zomer bewaken op Vlietland in de functie van postcommandant. Zij had de algemene leiding over een bewakingsploeg van 5 tot 7 personen. Er wordt meestal per boot, maar ook te voet en op de fiets gepatrouilleerd. De coördinatie ligt bij de postcommandant, die ook de communicatie (via een zgn. vaste post, mobilofoon en portofoons) verzorgt. Bij een ongeval zorgt de postcommandant voor de komst van ambulance en/of politie.
Mevrouw Wessels is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

Mevrouw G.J. Woelderink is sinds 1990 pastoraal medewerkster van de Opstandingskerk in Voorburg en zeer betrokken bij diverse activiteiten van het ernaast gelegen WoonZorgcentrum het Anker. In deze functie brengt zij bezoeken aan bewoners van het Anker. Bij deze bezoeken anticipeert zij op de signalen van de bewoners en indien nodig overlegt zij met de mensen in de omgeving van de bewoner om bijvoorbeeld wensen mogelijk te maken of misverstanden op te lossen. Zij begeleidt de bewoners van Het Anker naar de kerk of zorgt voor begeleiding als een bewoner naar de huisarts, het ziekenhuis of een andere instelling moet.

Van 1990 tot 2007 hielp zij meerdere malen per week in Het Anker met het koffieschenken en het rondbrengen van de koffie langs de kamers. Van 1995 tot 2009 hielp zij twee keer per week bij de hobby en handwerk activiteit. Sinds 1995 redactrice van het huisblad van Het Anker. Van 1995 tot 2005 was zij medeorganisator van diverse uitstapjes voor de bewoners.
Mevrouw Woelderink is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven

---

De heer R.C. van de Poel kwam in 1969 in dienst bij de Koninklijke Landmacht en daar werkzaam bij het werkveld inkoop. Binnen de inkoop van de KL groeit hij al snel uit tot een kundige kracht. Concreet kan worden genoemd de aanschaf van reservedelen voor de Rupsvoertuigen, zijn cruciale rol in de projecten Leopard I-V en 2, Bergepanzer 3. Uit de recente jaren is te noemen de vele verschillende klein kaliber wapens ten behoeve van reguliere eenheden als mede spoedopdrachten in het kader van vredesoperaties in het kader van ISAF.

Sinds 1986 is de heer van de Poel werkzaam als vrijwillig politiemedewerker binnen het bureau Leidschendam. Hij heeft tijdens zijn politieloopbaan alle facetten van de algemene dienst meegemaakt. Door de jaren heen heeft hij vervolgopleidingen gevolgd om zijn functioneren op peil te houden. Ook behoort de heer van de Poel tot een wapendragende collega en onderhoudt zonder enige moeite zijn Integrale Beroepsvaardigheids Trainingen.

Hij beperkt zich niet alleen tot het bureau Leidschendam, maar zeker sinds de reorganisatie in 1994, is hij binnen de regio geïntegreerd en springt hij ook bij voor werkzaamheden bij andere bureaus. Gemiddeld is hij 16 tot 20 uur per week aan het werk als vrijwilliger bij de politie. Hij draait ook volledig mee in de Noodhulp en als chauffeur van de Officier van Dienst. Dit is een dienst buiten de reguliere kantooruren, waarin de Officier van dienst het eerste aanspreekpunt is voor calamiteiten. Gezien zijn staat van dienst, de waardering die het bureau over hem uitspreekt, zijn coachende en sturende kwaliteiten die hij bezit en uitdraagt, en zijn kwalitatieve en kwantitatieve prestaties die hij gedurende jaren heeft geleverd, is er sprake van uitzonderlijke verdienste. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De onderscheiding wordt aan de heer Van de Poel uitgereikt door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

terug naar boven

---

Oud-gemeenteraadsleden die een Koninklijke onderscheiding ontvangen

De heer H. Knoester is in totaal 19 jaar en 10 maanden gemeenteraadslid geweest:

- raadslid gemeente Voorburg van oktober tot en met december 1988
- raadslid gemeente Voorburg van juni 1990 tot en met december 2001
- raadslid gemeente Leidschendam-Voorburg van maart 2002 tot maart 2010 Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer E.G. Lamme is in totaal 12 jaar gemeenteraadslid geweest.
- raadslid gemeente Voorburg van maart 1998 tot en met december 2001
- raadslid gemeente Leidschendam-Voorburg van januari 2002 tot maart 2010
Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer R.P. Klop is in totaal 12 jaar en 7 maanden gemeenteraadslid geweest.

- raadslid gemeente Schagen september 1978 tot en met december 1979.
- raadslid gemeente Schagen september 1982 tot en met januari 1986.
- raadslid gemeente Leidschendam-Voorburg van januari 2002 tot maart 2010
Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden.

De heer P.C. Jansen is in totaal 36 jaar gemeenteraadslid geweest.
- raadslid gemeente Voorburg 1966 tot en met 1998
- wethouder gemeente Voorburg van april 1994 tot april 1997
- raadslid gemeente Leidschendam-Voorburg van maart 2006 tot maart 2010 Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

terug naar boven