Ingezonden persbericht


Persbericht

Mensen met verstandelijke beperking kans om te stemmen vaak ontnomen

Utrecht, 28-4-2010

Sinds 2008 hebben ook mensen die onder curatele staan volgens de wet stemrecht. Maar in de praktijk blijkt dat zij nog te vaak niet de kans krijgen om hun stem uit te brengen. Dat signaleert ook Platform VG, de koepelorganisatie voor collectieve belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking.

De discussie is opgelaaid na de publicatie in Markant, een uitgave van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). In het artikel staat dat zorginstellingen vaak de stempassen van cliënten achterhouden en/of zelfs vernietigen. Hoewel het onderzoek voor het artikel niet representatief is, weet Platform VG dat het vaker voorkomt dat de zorginstellingen zo handelen. "We hebben na de gemeenteraadsverkiezingen weer verschillende signalen hierover gekregen.", aldus Wim Drooger, directeur van Platform VG. "Het argument dat een cliënt niet in staat is om zijn keuze te bepalen, is niet relevant. Het is niet aan de zorginstelling om dat te bepalen. Platform VG en VGN hebben samen een richtlijn uitgegeven waarin precies staat hoe moet worden omgegaan met het stemrecht van mensen met een beperking. Iedere zorginstelling heeft die ontvangen."

In het stemhokje
Er zijn meer obstakels waar stemgerechtigden met een verstandelijke beperking tegenaan lopen. Zoals het vervoer naar het stemlokaal als de persoon in kwestie niet alleen kan reizen. Maar ook het stemmen zelf. In de kieswet staat dat niemand hulp kan krijgen in het stemhokje tenzij hij of zij fysiek niet in staat is om zijn stem uit te brengen. Platform VG wil dat de wetgever ook een oplossing biedt voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven, en denkt dan bijvoorbeeld aan een 'beëdigd stembegeleider'. Voor de verkiezingen van 9 juni is dat echter zeker nog niet te realiseren. Platform VG is ook een voorstander van het toegankelijker maken van stembiljetten, bijvoorbeeld door het gebruik van foto's en pictogrammen. Dit plan is al jaren geleden geopperd maar nog steeds niet verder uitgewerkt. Voor politieke partijen heeft Platform VG ook een advies: gebruik in het verkiezingsprogramma toegankelijke taal. Daar zullen overigens zeer veel mensen blij mee zijn.

Noot

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Xandra van der Swan (communicatiemedewerker Platform VG), x.vanderswan@platformvg.nl, 06 22 24 27 19 of Platform VG, telefoonnummer (030) 236 37 29 of 06 12 97 95 32, Postbus 1223 3500 BE Utrecht.

Bij Platform VG zijn de volgende organisaties aangesloten: BOSK, Fragiele X Vereniging Nederland, LFB (Landelijke Federatie Belangenvereniging Onderling Sterk), L!r!s (werkverband regionale platforms VG), het LSR (Landelijk Steunpunt medezeggenschap), LSW (Landelijk Steunpunt Wonen), Naar-Keuze, NVA (Nederlandse Vereniging voor Autisme), Per Saldo, Prader Willi/Angelman Vereniging, SDS (Stichting Down Syndroom), Stichting Osani,

VG netwerken en de landelijke ouderverenigingen dit Koningskind, Helpende Handen, KansPlus en PhiladelphiaSupport.

-----------------------
Postbus 1223
3500 BE Utrecht
Herculesplein 215
3584 AA Utrecht




Ingezonden persbericht