PwC: Wereldwijde mobiliteit van arbeid neemt enorme vlucht
28/04/2010 07:00
PricewaterhouseCoopers B.V.
Rapport: Internationale uitzendingen stijgen met 50% in 2020
Amsterdam, 28 april 2010 - Het aantal mensen dat het afgelopen decennium buiten hun thuisland werkte, steeg met een kwart. De wereldwijde mobiliteit van arbeid neemt de komende tien jaar een nog grotere vlucht. Het aantal werknemers dat buiten hun thuisland werkt, stijgt het komende decennium met maar liefst 50%, zo blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC). De wereldwijde verbondenheid van handel, technologie, kapitaal en regelgeving verlangt een intensivering van de wereldwijde mobiliteit van werknemers. Dit leidt volgens het onderzoek vooral tot een verhoging van korte termijn verblijven van werknemers en internationale forenzenstromen.
De groei van wereldwijde mobiliteit van arbeid hangt daarnaast ook samen met de verdere ontwikkeling van opkomende economieën, toenemende focus op nieuwe omzetstromen en een veranderende demografie. Ook het aantal landen waar werknemers naar toe worden uitgezonden groeit waardoor er nieuwe uitdagingen ontstaan op het gebied van regelgeving, beloning en communicatie. PwC berekende dat ondernemingen gemiddeld in 1998 werknemers uitzond naar 13 locaties, in 2009 naar 22 en dit aantal stijgt naar 33 in 2020.
Het rapport - Talent Mobility 2020: The next generation of international assignments - is gebaseerd op trend data van internationale werknemers bewegingen van 990 ondernemingen, populatie data en de meningen van CEO's en werknemers over de hele wereld. Bestuursvoorzitters identificeren het hebben van het juiste talent op de juiste plaats als een kritieke succesfactor voor groei. 55% van de ondervraagde bestuursvoorzitters overdenkt hun aanpak van wereldwijde mobiliteit als gevolg van de crisis. Samenwerking tussen ondernemingen en overheid wordt het sleutelwoord. Het delen van kosten en kennis om grenzen van mobiliteit en regelgeving te verleggen is de drijfveer.
Rien Wiegeraad, partner bij PricewaterhouseCoopers, zegt hierover: "Het is duidelijk dat ondernemingen de economische meerwaarde van internationale uitzendingen erkennen. Hoewel de oude internationale werkmodellen nog niet de geschiedenisboeken in hoeven, is het zaak voor bedrijven en overheden om meer samen te werken om werknemersverkeer te vereenvoudigen. Samen profiteren ze bijvoorbeeld van de werknemerstrek naar ontwikkelingslanden. Idealiter is internationale mobiliteit daarom geen slachtoffer van zware en kostbare administratieve lasten, maar profiteren beide partijen er juist van."
De nieuwste generatie werknemers, generatie Y, ziet weken in het buitenland als een onderdeel van hun persoonlijke ontwikkeling. Uit eerder PwC-onderzoek onder 4.200 afgestudeerden blijkt dat 80% graag over de grens werkt. 70% verwacht een niet-moedertaal te gebruiken tijdens dit werk.
"De mate van bereidheid door jonge werknemers om in het buitenland te werken maakt waarschijnlijk de buitenlandvergoeding in de toekomst overbodig", voorspelt Rien Wiegeraad. "Echter, immigratie- en belastingsystemen zorgen er samen met opleidingskosten voor taalcursussen, voor dat het complex en kostbaar is om iemand uit te zenden. Maar de technologische ontwikkelingen maken het werken wel makkelijker."
Nieuwe zakencentra en de impact van demografie
Het groeiende belang van de opkomende economieën verandert mobiliteitspatronen, aangezien werknemers uit die landen ook vaker in het buitenland werken. Kortom, er is niet alleen een groei van consumentenvraag en concurrentie, maar ook een steeds groter wordende groep talenten uit de opkomende economieën. Daarnaast is er een verschuiving gaande in de top van steden waarnaar werknemers worden uitgezonden. 11 van de 30 populairste bestemmingen van 60 jaar geleden zijn vervangen door nieuwe bestemmingen. Onder andere Lahore, Shenzhen en Chennai behoren tot de nieuwkomers. De verwachting is dat in 2025 Londen en Lima uit de top zijn geduwd door steden uit de opkomende economieën.
Andere trends
- Werkgevers staan voor de uitdaging om met drie tot vier verschillende generaties om te gaan;
- Vooruitgang in technologie verandert de manier waarop wereldwijde en virtuele teams worden gemanaged;
- Technologie wordt gebruikt om verplaatsingen van medewerkers te traceren zodat juiste belastingmaatregelen en regelgeving wordt toegepast, maar dit heeft als gevolg dat privacy van werknemers wordt aangetast;
- De olie-, gas-, mijnbouw- en constructie-industrie steunen al zwaar op mobiliteit van werknemers, andere sectoren kunnen hiervan leren.
http://www.pwc.nl