Diergaarde Blijdorp
---
Verboden wapenbezit in Diergaarde Blijdorp!
27-04-2010
In Diergaarde Blijdorp is onlangs een botanist te grazen
genomen met pepperspray. De nietsvermoedende man was aan het water
geven in de botanische kassen achter de schermen, toen hij plots werd
belaagd. Zijn felrood gekleurde ogen konden alleen nog maar tranen.
Gelukkig wist hij op de tast zijn collegas te bereiken, die
onmiddellijk op zoek zijn gegaan naar de dader....
De veroorzaker van dit alles bleek geen snoodaard te zijn, maar een
plant!
Piper nigrum is zijn naam. Deze peperplant had zijn stuifmeel laten
vallen toen de botanist met zijn broeskop lekker water plonste over de
bloeiende plant. (klik hier voor de foto van de boosdoener>>)
De Piper nigrum is de echte peperplant. Hij maakt aren waar ongeveer
zestig bessen aan rijpen. De oogst wordt in tweeën verdeeld:
* Negen maanden na de bloei is de eerste pluk; deze levert onrijpe
groene bessen. Men laat de bessen twee dagen fermenteren (soort
gistingsproces), daarna worden ze een paar dagen in het zonnetje
gelegd. Daar is hij dan de alom bekende zwarte peperkorrel.
* De tweede pluk wordt pas van de stuik gehaald als de bessen een
zonnig rood kleurtje hebben gekregen. De bessen worden in water te
weken gelegd zodat het rode velletje gemakkelijk loslaat en zie,
daar is de witte peperkorrel. Ook zij mogen daarna nog even in de
zon drogen.
Gezamenlijk gaan zwart en wit op reis naar vele landen om uiteindelijk
in een gepeperde dis te belanden.
Aan het eind van de Romeinse tijd was peper, naast goud en zilver, een
van de belangrijkste waardegoederen. Romeinen hielden van gepeperd
eten. Omdat de Romeinen loden bestek en keukengerei gebruikten, kregen
ze daardoor een stevige loodvergiftiging. De Romeinse smaakpapillen
werden dusdanig aangetast dat zij grote hoeveelheden peper op hun
gerechten strooiden. Zo aten zij toch nog een smaakvolle maaltijd.
In de gouden eeuw was peper ook voor de VOC een belangrijk
handelsproduct. Het bracht erg veel geld op. Vandaar de uitspraak
"peperduur". Tegenwoordig is de peper ook een product voor de gewone
man en niet meer weg te denken uit de Nederlandse keukens.
Peper wordt geteeld in India, Indonesiio, Braziliio en Madagaskar. Het
is een echte tropische plant die het naar zijn zin heeft in een
schaduwrijke omgeving. Van origine is de peperplant een klimmer, maar
op de peperplantages wordt hij door middel van snoeien op plukhoogte
gehouden.
Naast de gewone peper is de kava kava (Piper methysticum) ook bij ons
in de kas te vinden. Polynesiërs brouwen van de wortels van deze
plant een drankje dat een rustgevend en euforisch gevoel geeft bij het
drinken ervan. Kava kava drank wordt bereid door vrouwen. Zij kauwen
een poosje op de wortels van deze peperplant en spugen het uit in een
kom gevuld met kokosmelk. Het zal daarom wel geen nieuwe trend worden
in de Nederlandse koffieshops.
Overigens is het gemene onderdeel van echte pepperspray afkomstig uit
de chilipeper!
Deze peperplanten zijn in Blijdorp te zien tijdens een groene
rondleiding achter de schermen. Je hoeft je geen zorgen te maken,
tijdens het bezoekje geven de botanisten even geen water...