Ingezonden persbericht


Rotterdam, 28 april 2010

PERSBERICHT

DARWIN NANDOE GEBOREN: PRIMEUR VOOR BLIJDORP

In Diergaarde Blijdorp is een Darwin nandoe uit het ei gekropen. Darwin nandoes komen niet vaak voor in dierentuinen in tegenstelling tot de gewone nandoe. De geboorte van deze soort is dus een bijzondere gebeurtenis en voor Blijdorp een primeur. Nandoes zijn grote loopvogels die verwant zijn met struisvogels.

Omdat ze in dierentuinen in Europa tot enkele jaren terug nauwelijks meer voorkwamen, is in 2005 'vers bloed' geïmporteerd uit Chili waardoor de populatie in dierentuinen weer kon toenemen. Het vrouwtje in Blijdorp is nakweek van de Chileense wilde dieren en dus heel waardevol voor het fokprogramma.

In totaal heeft het nandoevrouwtje in Blijdorp de afgelopen weken circa 21 eieren gelegd waarvan een aantal zijn bevrucht. De eieren zijn uit voorzorg in de broedmachine gelegd. De nandoehaan keek er namelijk niet naar om en bij nandoes worden de eieren door het mannetje uitgebroed. De vrouwtjes leggen hun eieren in hetzelfde nest waarna het mannetje zich erover ontfermt. De haan zorgt ook voor de opvoeding van de jongen. De broedtijd duurt circa vijf weken. De eieren van de Darwin nandoe zijn lichtgroen van kleur. In de broedruimte van de Rivièrahal in Blijdorp is zo'n ei te zien. In de loop van volgende maand zouden er nog meer eieren uit kunnen komen.

Het paartje Darwin nandoes in Blijdorp leeft samen met vicunia's (kameelachtigen) langs de route naar het Oceanium. In de natuur komen beide diersoorten voor op de open graslanden van de Andes in Zuid-Amerika. Nandoes kunnen hard rennen en ook vrij goed zwemmen.

JONGE DIEREN OP DE SAVANNE IN BLIJDORP

Giraffebaby Doris die met de Pasen in Blijdorp is geboren maakt het prima en is nu dagelijks buiten te zien, als het weer dit toelaat. De giraffebaby heeft best even moeten wennen aan het onbekende buitenleven. Ze bleef de eerste week het liefst in het vertrouwde savannehuis. Maar sinds kort heeft ze de ruime savanne ontdekt. Met veel plezier galoppeert ze nu regelmatig in het rond tussen de volwassen familieleden en koedoes door. In vergelijking met haar familieleden is ze erg klein om te zien, maar toch is een girafje bij de geboorte al bijna twee meter hoog. Vanaf het plankier dat langs de savanne leidt, is het mogelijk om dicht bij de giraffen te komen en de volwassen dieren echt letterlijk in de ogen te kijken.

Ook bij de koedoes op de Afrikaanse savanne heeft gezinsuitbreiding plaatgevonden. Moeder Niki heeft een zoon gekregen, Nico genaamd. Koedoes behoren tot de grootste soorten antilopen met opvallend grote oren. De koedoes en giraffen leven samen in hetzelfde gebied en kunnen het goed met elkaar vinden. Optisch gezien leven deze dieren ook samen met zebra's en struisvogels, maar in werkelijkheid worden zij van elkaar gescheiden door natuurlijke barrières zoals stenen en een waterstroompje.

NIEUWE BUREN OP DE SAVANNE

Het nieuwe servalverblijf is geopend door de Vereniging Vrienden van Blijdorp als onderdeel van het nieuwe savannegebied in Diergaarde Blijdorp. Tijdens de opening zijn de servals, sierlijke katachtigen met lange poten, voor het eerst in hun nieuwe verblijf gelaten. Het servalvrouwtje had het op dat moment erg druk met zichzelf in plaats van met het verkennen van de omgeving. Ze was net krols geworden en dat was goed te merken. Al miauwend en kopjes gevend tegen de grassprieten en stukken steen, liep zij in het nieuwe verblijf rond. Het mannetje bekeek haar op afstand en heeft zover bekend nog geen poging ondernomen om haar te dekken.

De dieren hebben een ruim binnen- en buitenverblijf tot hun beschikking en zijn de buren van een groep zebra's, struisvogels, giraffen en koedoes. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het franje-apenverblijf ernaast en dan is de savanne zo goed als compleet. In juli volgt dan de opening van het nieuwe gebied voor o.a. gieren en maraboes, de Afrikaanse gierenrots genoemd.

40 VIOOLBIDSPRINKHANEN GEBOREN

In Diergaarde Blijdorp zijn voor het eerst vioolbidsprinkhanen geboren, bijna veertig exemplaren! De afgelopen weken konden de bezoekers de witte schuimige eipakketten in het verblijf bewonderen. Het vrouwtje had de eieren op een warme plek gelegd, vlak onder de warmtelampen en uiteindelijk met een prima resultaat! De jongen zijn echt een miniatuuruitgave van hun ouders. Ze zijn circa 12 millimeter groot terwijl de ouders circa 8 centimeter meten. De kleintjes hebben al de karakteristieke smalle bouw van het achterlijf waardoor ze nu al sterk aan een viool doen denken, net als de ouderdieren. Ze eten al mee met de pot: kleine fruitvliegjes staan dagelijks op het menu. Tijdens de EngeDieren-praatjes, waarbij de verzorger een aantal dieren laat zien die vaak als 'eng' worden ervaren, (op donderdagmiddagen en Moederdag), kunnen de bezoekers de pasgeboren dieren ook in levende lijve zien. Ze worden normaliter uit voorzorg achter de schermen verzorgd. Zie voor het EngeDierenprogramma: www.diergaardeblijdorp.nl

GROTE ENGEDIERENKIJK- EN VOELDOOS IN BLIJDORP

In de Rivierahal van Diergaarde Blijdorp staat sinds deze week een grote EngeDieren kijk- en voeldoos als onderdeel van het EngeDierenjaar in Blijdorp. Het is een grote vierkanten box met diverse ooggaten waardoor nieuwsgierige bezoekers naar binnen kunnen gluren. Wie durft, kan ook zijn hand in de voelgaten steken en dan raden wat zich hier voor 'iets engs' bevindt.

Binnenin bevindt zich een diorama van een eng donker bos met daarin 'enge' dieren uit diverse werelddelen. Sommige zijn opgezet, andere lijken net echt maar zijn kunstig nagemaakt. Met speciale belichting en geluid is de omgeving extra spannend gemaakt. Op de Blijdorpsite (www.diergaardeblijdorp.nl) kan na afloop worden ingevuld wat men gevoeld (en gezien) denkt te hebben. De uitslag is na 31 oktober (EngeDierenDag) na te lezen op de site.

MOEDERDAGROUTE IN BLIJDORP

Op Moederdag, zondag 9 mei, zet Blijdorp zowel de dierenmoeders als mensenmoeders in het in het zonnetje. Er is een Moederdagroute langs de diverse dierenmoeders. Alle moeders die de Diergaarde bezoeken wacht bovendien een botanische verrassing (zo lang de voorraad strekt): pompoenzaadjes om zelf de mooiste pompoenen op te kweken. Wie weet wordt moeder dan ook nog de gelukkige winnares van de pompoenwedstrijd die in de herfstvakantie plaatsvindt. Op Moederdag kan moeder ook nog worden verrast met een ontbijt in restaurant De Lepelaar.

VADERDAGROUTE IN BLIJDORP

Op Vaderdag, zondag 20 juni, worden vaders getrakteerd op een speciale vaderdagroute langs de diverse dierenvaders. Er ligt een cadeautje voor vader klaar: pompoenzaad. Wie vader extra wil verrassen, kan een ontbijt voor hem regelen in restaurant De Lepelaar.