Groen!
Europees Parlement keurt vleeslijm goed
door Bart Staes (Europese fractie) op 27 april 2010 in "Gezondheid", "Voeding
en landbouw"
De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vandaag een stokje
gestoken voor de komst van 'vleeslijm' thrombin, een soort eiwit.
De functie van thrombin is het aan elkaar plakken van kleinere stukjes
vlees om het te kunnen verkopen als een volwaardig stuk biefstuk of
entrecote. De Europese Commissie had voorgesteld om de vleeslijm toe te
staan als zogenaamd voedseladditief, in het kader van nieuwe Europese
regelgeving rond "novel foods". Dit mag alleen als het voedseladditief
niet leidt tot consumentenmisleiding en duidelijke voordelen biedt aan
consumenten.
Europarlementslid Bart Staes (Groen!): "Het toestaan van deze vleeslijm
zou misleiding zijn van consumenten die verwachten een écht biefstukje
te kopen. Het is een manier om meer geld te halen uit een koe of
varken, ten koste van consumenten die niet doorhebben dat ze
aan-elkaar-geplakte-koe hebben gekocht in plaats van een volwaardig
stuk vlees. Zolang niet duidelijk op het label staat aangegeven dat
consumenten plakvlees kopen, zijn wij tegen."
Het voorstel om de vleeslijm op de Europese markt te verbieden werd
gesteund door de Europese Groenen, maar afgewezen door de
Christendemocraten. Staes: "De Christendemocraten vinden het geen
consumentenbedrog omdat er ´thrombin´ op het voedingsetiket zou komen
te staan. Volgens het voorstel komt alleen de technische naam van de
plakstof in kleine lettertjes op het etiket. Maar wie denkt bij de naam
thrombin aan een plakstof voor vlees? Alsof consumenten weten dat ze
hiermee plakvlees kopen! Wij vinden dat duidelijk moet worden gemaakt
dat consumenten hiermee imitatie-biefstuk kopen."
Volgende maand zal het voorstel in de plenaire vergadering behandeld
worden.
Extra informatie
Website Bart Staes
Contact: Bart Staes -
Deel Deel
Bart Staes
Europees Volksvertegenwoordiger
www.bartstaes.eu