SenterNovem

27-04-2010 |

Kennisdeling centraal bij de G36 netwerkbijeenkomst

Een succesvolle netwerkbijeenkomst Bewijs van Goede Dienst heeft plaatsgevonden voor de grote gemeenten met uitwisseling van kennis en ervaringen. Deze uitwisseling gebeurde aan de hand van de bevindingen uit de pilot Bewijs van Goede Dienst, waar 6 gemeenten aan deelgenomen hebben. Onder andere de aanpak en uitvoering van de meting met het Normenkader voor bedrijven zijn de revue gepasseerd.

De Gemeente Eindhoven en Rotterdam, die het Bewijs van Goede Dienst op 1 maart jl. ontvangen hebben, hebben toegelicht hoe zij de verschillende fasen van de meting hadden ingericht om hun ervaringen te delen, zie hieronder samengevat:

Draagvlak voor én na de meting

In de voorbereiding komen vragen aan de orde als, is er voldoende bestuurlijk en ambtelijk draagvlak. Stel een projectleider aan en zorg voor voldoende capaciteit en eigenaarschap. Informeer de betrokken afdelingen en het bedrijfsleven met een digitale nieuwsbrief of een startbijeenkomst. Op de site is hiervoor een flyer beschikbaar.

Deel de resultaten en licht de achtergrond toe aan bestuurders voor de accordering. Sluit aan bij lopende projecten en verbeteracties. Communiceer de resultaten naar de ondernemers en maak eventueel samen met hen prioriteiten binnen de verbeteracties.

De meting goed voorbereiden

Stel een top 10 van producten en vergunning samen op basis van het aantal aanvragen of geef prioriteit aan een product waarvan het werkproces en de ervaringen van ondernemers niet bekend zijn. Zorg dat de meting vlot van start kan gaan door de toegankelijkheid van de dossiers te garanderen. Maak een evenwichtige selectie van dossiers voor de audit. Licht toe aan de auditors welke informatie uit de dossiers moet worden gehaald. Zet de afdeling economische zaken en vergunning en handhaving samen om de kar te trekken.

Nynke Schaaf van Rotterdam eindigt de levendige bijeenkomst met de mooie uitspraak:

`Je bewijst het bedrijfsleven een Goede Dienst, met het bewijs van Goede Dienst". Het gaat om een procescertificaat en geen productcertificaat. Het verbeterplan nodigt uit tot een veranderingsproces en soms ook een cultuuromslag binnen de gemeente.