Rijksvoorlichtingsdienst
Minister Verburg van LNV neemt initiatief voor duurzamer Europese voedselketen
Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vraagt zeven Europese landen om intensief te gaan samenwerken op het gebied van duurzaam voedsel. Op haar initiatief komen ze volgende maand in Den Haag samen. Dat kondigt Verburg morgen aan in Londen, waar ze de tweede editie opent van het internationale seminar Future of Food.
De directeuren van de voedselministeries in Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Zweden komen in mei voor het eerst bij elkaar onder voorzitterschap van Nederland. De landen gaan voorbeelden uitwisselen op gebied van duurzaam produceren, ze bepalen welke gezamenlijke doelen er zijn en welke middelen overheden hebben om verduurzaming van productie en consumptie te bereiken.
Ook de rol van Europa en de Europese Commissie komt aan de orde, want verduurzaming van de voedselproductie is volgens minister Verburg een internationale opgave. "De wereld heeft in 2050 negen miljard monden te voeden. Toenemende welvaart zorgt voor een ander voedselpatroon, zoals meer consumptie van zuivel en vlees. Tegelijk zal er minder schoon water en vruchtbare grond beschikbaar zijn en hebben we te maken met de gevolgen van klimaatverandering in de vorm van droogte of overstromingen. Tegen deze achtergrond is het verduurzamen van de mondiale voedselproductie en -consumptie een noodzaak."
Internationale dimensie
De internationale dimensie van het voedselsysteem is de kern van minster Verburg in haar openingsspeech van het seminar Future of Food in Londen, waar de rol van banken en retailers in het inter-nationale voedselsysteem wordt besproken. Haar boodschap sluit nauw aan bij het doel van het seminar om wetenschappers, beleidsmakers, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij elkaar te brengen rond het thema 'toekomst van het mondiale voedselsysteem'.
Inspanning retailers en banken
De retailers zijn volgens minister Verburg op de goede weg, daartoe aangezet door een groeiende groep consumenten die duurzamer producten wenst. Zij moedigt de supermarkten aan om nog producten aan te bieden die gemaakt zijn met respect voor mens, milieu en dier. "Ik hoop zo ook af te komen van het bijna immorele stunten met vlees".
Op de achtergrond speelt de financiële sector een beslissende rol. Minister Verburg haalt het ING-rapport The third industrial revolution aan, over zogeheten multicommitted companies, MCC's. Een groeiend aantal bedrijven richt zich niet alleen maar op het maken van winst, maar neemt ook mensenrechten, good governance en een verantwoord gebruik van grondstoffen in hun strategie op. "En wat opvalt bij deze MCC's is dat ze meestal een hogere beurswaarde hebben dan vergelijkbare bedrijven die minder scoren op verantwoord ondernemen."
Volgens Verburg moeten banken vaker MCC's of gelijksoortige bedrijven steunen, andere bedrijven in een meer duurzame richting sturen, maar ook niet terugschrikken om geld terug te trekken uit niet duurzame financiële projecten en beleggingen. "Dat vind ik hun morele plicht. Zeker de instellingen die afgelopen jaar met miljarden overheidssteun overeind zijn gehouden."
Future of Food
Het eerste Future of Food seminar was in november 2008 in Brussel en had als thema de kloof tussen veeleisende consumenten en de uitputting van natuurlijke bronnen. Het thema van de editie 2010 van Future of Food in Londen is de rol van banken en retailers in het voedselsysteem.
Meer informatie: www.future-of-food.com
RVD Mediafeed