Senternovem

26-04-2010 |

Voorfinanciering energiezuinige verlichting voor gemeente

Energie-efficiënte straatverlichting heeft doorgaans een lange terugverdientijd. Om deze investeringsdrempel voor overheden weg te nemen bieden sommige bedrijven een zogenaamde voorfinanciering. Daarmee betalen gemeenten energie-efficiënte openbare verlichting met behulp van de behaalde energiebesparing.

Openbare verlichting heeft relatief veel potentie voor het besparen van energie en geld. Het probleem van vervanging is echter: de kost gaat voor de baat uit. De consument verdient in gemiddeld negen maanden de investering in efficiënte verlichting terug. Bij straatverlichting duurt dat acht tot vijftien jaar, afhankelijk van de gebruikte lampen.

Barrières
Gemeenten kunnen hun energieleverancier vragen naar de mogelijkheden van voorfinanciering. Eén van de andere bedrijven die voorfinanciering aanbiedt is Philips. Frank van der Vloed, general manager Philips Lighting Benelux: "Ook al verdienen veel van deze investeringen zichzelf terug, de verlichting moet wel eerst betaald worden. En daarvoor is de gemeentelijke begrotingssystematiek vaak niet flexibel genoeg. Ook kunnen overheden de toekomstige energiebesparing niet laten zien op hun balans. We hopen met onze financieringsconstructie dit soort barrières weg te nemen, zodat overheden ook in tijden van crisis versneld kunnen overstappen naar energiezuinige verlichting en meteen bij kunnen dragen aan een beter klimaat."

Levensduur
Overheden wachten veelal met vervangen van de openbare verlichting, omdat het lichtpark technisch goed werkt en nog niet is afgeschreven. Van der Vloed: "De meeste straatverlichting gaat 25 jaar mee, maar we hebben ook geen mobiele telefoon van 25 jaar geleden in onze broekzak zitten. Dat past niet eens. Hoewel de straatverlichting het technisch nog mag doen is de economische levensduur al lang voorbij. Door versneld te renoveren kan een gemeente een bijdrage leveren aan het klimaatbeleid en geld verdienen."

Een andere reden voor de terughoudendheid van overheden is de angst dat door technische vooruitgang de nieuwe verlichting binnen een paar jaar weer achterhaald is. Ook dat argument wil Van der Vloed graag ontkrachten: "Naast de gespreide betaling, bieden wij toekomstbestendige verlichtingsoplossingen. Gemeenten hebben de mogelijkheid om nú de meest efficiënte ledlampen te kopen, maar die te vervangen door nog energiezuiniger varianten, acht jaar na aanschaf."

Energy service company
Voor dit doel is Philips Energy Services opgezet. De nieuwe afdeling financiert in samenwerking met een financiële partner de aanschaf van de ledverlichting. Het bedrijf is hiermee een soort energy service company (ESCO) geworden, waarbij dit soort financieringsconstructies - waarop geen standaardvoorwaarden van kracht zijn - heel normaal is.

"Door de financiële koppeling een jaar langer dan de terugverdientijd te laten lopen, is er zelfs vanaf dag één een positieve cashflow", aldus Van der Vloed.

Financiering op maat
De provincie Utrecht kreeg als eerste een financieringsvoorstel aangeboden. Maar ook andere provincies en gemeenten kunnen gebruikmaken van deze manier van investeren. Daarvoor voeren adviseurs eerst een energiescan uit. Daarna volgt een voorstel op maat. Het financieringsplan wordt helemaal afgestemd op de hoeveelheid eigen middelen die de gemeente inbrengt en de keuze qua techniek, maar ook op welke uitvoerende partijen er meedoen en de gegeven prioriteit. In goed overleg wordt daarop bepaald wat de juiste betalingstermijn is, aangepast aan de wensen van de betreffende gemeente. Op deze manier hoopt het bedrijf in samenwerking met overheden een fikse energiebesparing te realiseren.

Op zoek
Meer informatie over de voorfinanciering is te
vinden www.philips.nl/lighting.

Agentschap NL is op zoek naar andere leveranciers of installateurs van energiezuinige verlichtingstechnieken die eveneens een financieringsregeling hebben voor gemeenten of provincies. Stuur uw informatie op naar openbareverlichting@agentschapnl.nl en wie weet, wordt deze in de volgende nieuwsbrief beschreven. Informatie over financieringsconstructies wordt in ieder geval opgenomen op de website. Wijzigingsdatum |

27-04-2010