Senternovem

27-04-2010 |

Taskforce Verlichting, projectgroep Openbare Verlichting

Bericht van de voorzitter

Beste lezer,

Zuinig licht, heldere keuze Het is een goed jaar voor energiezuinige openbare verlichting. Eerder dit jaar bleek uit onderzoek al dat Nederlandse provincies en gemeenten op de goede weg zijn; het merendeel is actief aan de slag met besparingsmaatregelen en het bestuurlijke draagvlak blijkt groot. Dat blijkt eveneens nu de gemeenteraadsverkiezingen achter de rug zijn; vele nieuwe colleges geven gehoor aan onze oproep om de handschoen op te pakken. Gemeenten durven ambities te stellen en gaan aan de slag.

En dat is ook hard nodig, zowel in het belang van het milieu als in het belang van uw eigen portemonnee. Nog steeds gaat maar liefst 50% van het gemeentelijke energieverbruik naar openbare verlichting. Daar kan dus nog flink op bespaard worden. Ook om de besparingsdoelstellingen van de Taskforce Verlichting te halen, is extra inspanning vereist. 15% besparing in 2011, 20% in 2015 en 30% in 2020 vraagt om een gemiddelde besparing per jaar van 3%. Vooralsnog blijven de meesten gemeenten steken op 1,5%. Daar ligt dus nog een schone taak voor de nieuwe colleges!

De Taskforce Verlichting - OVL doet uiteraard het mogelijke om gemeenten en provincies te helpen bij het realiseren van de doelstellingen. Om aan het gebrek aan budget - de meest genoemde belemmering in voorgenoemd onderzoek - tegemoet te komen, komt de Taskforce dit jaar bijvoorbeeld met voorstellen voor het creëren van investeringsbudget. En daarin staan we niet alleen. Wist u dat u bij de Bank Nederlandse Gemeenten een lening kunt afsluiten om energiebesparende maatregelen te financieren? En ook marktpartijen als Philips ontwikkelen initiatieven om budget te creëren (lees hierover verder in deze nieuwsbrief). Het is zeker aan te raden om hier als gemeente of provincie gebruik van te maken, want op den duur resulteren deze investeringen in fikse besparingen.

Overigens hebben wij in onze eigen gemeente budget gecreëerd door het verschil tussen de kapitaalrekening en de lopende rekening te laten vervallen. En zo zijn er vast meer creatieve oplossingen in den landen. Steekt u dus vooral ook uw licht op bij collega-gemeenten en
-provincies!

Rob Metz, Voorzitter projectgroep OVL van de Taskforce Verlichting Uiteraard kunt u voor meer informatie en advies ook terecht bij de projectgroep Openbare Verlichting van de Taskforce Verlichting. Kijkt u eens op onze website: www.agentschapnl.nl/openbareverlichting voor inspirerende voorbeelden, concrete maatregelen en relevante publicaties. Of neem contact met ons op
via openbareverlichting@agentschapnl.nl.

Zuinig licht, heldere keuze. Wij vertrouwen op uw inzet!

Vriendelijke groet,

Digitale handtekening wethouder Metz

Rob Metz
Voorzitter projectgroep OVL van de Taskforce Verlichting en wethouder gemeente Apeldoorn

De Taskforce Verlichting voert, in opdracht van het ministerie van VROM, activiteiten uit om energiezuinige verlichting in Nederland tot de standaard te maken en lichthinder te beperken. De projectgroep Openbare Verlichting richt zich op het realiseren van energiebesparing in de openbare verlichting. In de projectgroep werken verschillende marktpartijen, overheidsorganen en brancheverenigingen samen.
Wijzigingsdatum |

27-04-2010