Een 10-puntenplan voor een betere arbeidsmarkt
27/04/2010 14:08
ABU
Dankzij de flexibele arbeidsmarkt is de werkloosheid veel minder hard opgelopen dan op grond van de economische neergang werd verwacht. En veel werknemers die hun baan verliezen, slagen er dankzij de uitzendbranche in om snel weer bemiddeld te worden. Maar de uitzendbranche kan meer doen. Uitzendkoepel ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen) presenteert vandaag in zijn jaarverslag 10-punten voor een betere arbeidsmarkt.
De werkloosheid loopt momenteel op, maar als er straks weer krapte is, hebben we iedereen hard nodig. Wat is er nodig om de arbeidsmarkt soepel te laten meebewegen? De ABU stelt een 10-puntenplan voor. Met stip op één staat 'Flex moet fatsoenlijk blijven'. Directeur drs. A. (Aart) van der Gaag: "Op het gebied van uitzendarbeid is er veel geregeld. We hebben wettelijke bepalingen, een eigen CAO en een vangnet voor wie werkloos wordt. Maar de afgelopen jaren hebben andere flexvormen die de werknemer geen of nauwelijks zekerheden bieden juist veel aan belang gewonnen. We moeten proberen om ook die andere flexvormen fatsoenlijk te maken, zodat het speelveld gelijk getrokken wordt.
Tegelijk hoopt hij dat de vakbeweging weer wat trotser wordt op de eigen Uitzend-CAO. Op dit moment is van die trots niet veel te merken. "Er is een nieuwe weerstand aan het ontstaan tegen flex. En die richt zich te veel op ons, omdat wij zichtbaar zijn. Ik zou juist een coalitie willen vormen met de vakbeweging om die andere vormen van flex te bestrijden, vormen die werknemers geen enkele zekerheid bieden."
Landelijk afspreken, lokaal uitvoeren
Eveneens hoog in de top tien staat het verbeteren van de samenwerking tussen uitzendbureaus en publieke partijen, zoals UWV Werkbedrijf en de gemeenten. "De samenwerking op de mobiliteitscentra gaat steeds beter, daar zijn we blij om. Niettemin willen we die samenwerking graag bij wet regelen: wie werkloos wordt, gaat verplicht voor de claimbeoordeling naar UWV Werkbedrijf en voor een baan naar een uitzendbureau. Op die manier besparen we veel uitkeringsgelden." Een punt dat hiermee verband houdt, is punt 8: 'Doe landelijk wat landelijk kan'. Van der Gaag: "Think global, act local, dat geldt zeker voor de arbeidsmarkt. Daarom zijn er veel taken bij gemeenten neergelegd. Toch houden wij een sterk pleidooi om zaken waarover je landelijk afspraken kunt maken, ook landelijk te regelen. Doe je dat niet, dan wordt het bijna onmogelijk om per sector, bijvoorbeeld in CAO's, of per gemeente afspraken te maken die ook nog uitvoerbaar zijn."
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.abu.nl