Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vrouwenpolder, 26 april 2010

Kreeftensymposium: van Oosterscheldekreeft naar Zeeuwse kreeft

Vrouwenpolder - Ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, werd op vrijdag 23 april voor de tweede keer een kreeftensymposium georganiseerd. Belangrijkste resultaat van dit symposium is de behoefte om de Zeeuwse kreeft zo snel als mogelijk te certificeren met een MSC-label. Daarmee samenhangend de naam van "Oosterscheldekreeft" te wijzigen in "Zeeuwse kreeft". Tot die conclusie kwamen de kreeftenvissers, restaurateurs, handelaren en biologen overeen. Tevens opende kreeftenvisser Sam Uil uit Burghsluis de kreeftententoonstelling.

Nadat de directeur, Bert van de Hoef, van Deltapark Neeltje Jans iedereen had welkom geheten, sprak de voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, de heer Luit Ezinga, zijn toespraak uit.

Hij memoreerde het 10-jarig bestaan van de stichting en de huidige stand van de Oosterschelde kreeft. Hij sprak zijn zorgen uit over de effecten van dijkverzwaring en het vermarkten van de Oosterscheldekreeft en de moeizame certificering van de kreeft.

Na deze inleiding gaf hij het woord aan de heer Marnix van Stralen, vissersbioloog van onderzoeksbureau Van Stralen. De heer van Stralen toonde een overzicht van de vangstgegevens vanaf 1900 tot nu en de diverse vangstmethodieken. Hij gaf aan dat er veel slapende vergunningen zijn (zo'n 80% ), wat mede een zorg is van de kreeftenvissers. In zijn toespraak memoreerde de heer van Stralen dat er sinds de registratie van de Oosterscheldekreeft sprake is van een sterke aanwas en dat er weinig sprake is van sterfte bij het terugzetten. "Het kreeftenbestand is gezond, het aantal vergunningen zou wel moeten verminderen. Bovendien ben ik een voorstander van de benaming "Zeeuwse kreeft" in plaats van "Oosterscheldekreeft"", aldus Verstralen. "Dit, omdat dezelfde populatie ook in de Grevelingen als het Veerse Meer voorkomt" zo vervolgt Van Stralen. Naar zijn mening zou dit ook een spoedige certificering bewerkstelligen.

Vervolgens kwam de heer Gerrie van den Hoek (kreeftenvisser) aan het woord, die beelden en praktijkervaringen van de kreeftenvisserij met de aanwezigen deelde.

De volgende spreker was de heer Wil van Merkenstijn, PR-medewerker van een vooraanstaande Nederlandse zeevisgroothandel (van Schmidt Zeevishandel uit Rotterdam). Hij gaf aan dat de Zeeuwse kreeft niet alleen in Zeeland wordt verkocht, maar in heel Nederland en de rest van de wereld. Zijns inziens is dat een goede zaak, maar met een certificering zou dat beter zijn met name in de vorm van de Zeeuwse kreeft.

Na afloop van de drie voordrachten vond een discussie plaats onder leiding van de dagvoorzitter NRC- en Elsevier-journalist Michiel Hegener, waarin bovenstaande punten nogmaals de revue passeerden. Er werd gesproken over naamsbescherming, certificering, vanuit marketing optiek de benaming Oosterschelde- versus Zeeuwse kreeft en de praktijkproblemen welke met deze onderwerpen te maken hebben.

Na het symposium gingen de aanwezige aan de kreeftenlunch - welke vanzelfsprekend uit de (Zeeuwse)Oosterschelde kreeft bestond - begeleid met de verkozen kreeftenwijn van 2010, de Argentijnse wijn Las Perdices Viognier 2009.

Na de lunch opende de locale kreeftenvisser Sam Uil de kreeftententoonstelling van kreeften memoralia uit de privé-collectie van een vooraanstaande bioloog en kreeftendeskundige. De tentoonstelling duurt voort tot en met 31 december 2010. Tot 31 oktober is de tentoonstelling in Deltaplaza van Neeltje Jans dagelijks te bezichtigen van 10.00 - 17.30 uur. Vanaf 31 oktober aangepaste openingstijden (zie: www.neeltjejans.nl). Paneel en tentoonstelling zijn samengesteld door Frank de Klerk, archivaris te Goes, vroeger werkzaam in de musea te Goes, Kapelle en Yerseke. Hij publiceerde diverse artikelen en boeken over streekgeschiedenis.

Na afloop bedankte de voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, de heer Ezinga, alle aanwezigen voor hun inbreng, de sprekers en de heer Robert Zonnevylle (oud-voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft) voor de organisatie. Verder gaf Ezinga aan dat de discussiepunten spoedig in het bestuur van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft en de kring van de Zeeuwse kreeft besproken zullen worden.

Voor meer informatie zie ook www.oosterscheldekreeft.nl

Noot voor de redactie,