Oxfam Novib haalt uit naar uithollen hulp

25/04/2010 19:39

Oxfam Novib

Oxfam Novib haalt uit naar uithollen hulp.

Oproep aan G8-leiders: hou op met gedraai rond armoede.

Den Haag, 26 april 2010. Met een internationaal rapport 21st Century Aid haalt Oxfam uit naar kortzichtige critici, die tegen alle vormen van hulp ageren en dringt er bij de G8 op aan niet langer weg te lopen van haar verantwoordelijkheid om de diepe armoede in de wereld aan te pakken. Oxfam Novib roept de ministers van Ontwikkelingssamenwerking, bijeen in de G8 in Canada, op om te blijven investeren in armoedebestrijding.

Alleen al dit jaar hebben arme landen 151 miljard dollar tegoed van rijke landen, omdat veel van hen de 40 jaar oude belofte om 0,7% van het nationaal inkomen aan ontwikkelingssamenwerking te besteden niet nakomen.

"Die ontbrekende miljarden zijn een garantie voor menselijk lijden", zegt Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib. "Daarom ben ik blij met de oproep van de Europese Commissie om de crisis niet te misbruiken om hulpbudgetten te verlagen. Hulp is onmisbaar om miljoenen mensen in leven te houden en met onderwijs of landbouwprojecten een kans op een betere toekomst te geven."

Het rapport weerlegt claims dat arme landen veel beter zonder hulp verder kunnen en moeten vertrouwen op buitenlandse investeringen, overheidsleningen en belastingen. Oxfam stelt dat die zaken wel belangrijk zijn, maar zeker in de huidige crisis, niet op korte termijn kunnen voorzien in de behoeften van arme landen.

"De discussie over ontwikkelingsbudgetten is, zeker in Nederland, heel bekrompen geworden," vindt Karimi. "Uiteraard moet hulp effectief gegeven worden en moeten we corruptie tegengaan. Maar pleiten voor halvering of afschaffing is inhumaan. We kunnen hulp pas afschaffen als aan de voorwaarden voor maatschappelijke en economische ontwikkeling in arme landen is voldaan. Maar in plaats van daaraan te werken, bestelen rijke landen en veel internationale bedrijven feitelijk nog altijd de arme landen. Met de ene hand geven ze ontwikkelingshulp, maar via oneerlijke handel verdienen ze een veelvoud terug. En met trucs onttrekken internationale bedrijven meer belastinggeld aan arme landen dan het totale internationale ontwikkelingsbudget."

Het Oxfam rapport geeft voorbeelden van successen van hulp. Zoals 33 miljoen kinderen die in de afgelopen tien jaar onderwijs hebben gekregen en een vertienvoudiging van het aantal HIV/Aids behandelingen sinds 2004. Versterking van maatschappelijke organisaties werkt in bijvoorbeeld Malawi, waar lokale organisaties de overheidsuitgaven kritisch volgen en nagaan of de beloftes aan de arme bevolking worden nagekomen. In Mali verdubbelden dankzij een hulpproject de belastinginkomsten in 8 jaar tijd. Het rapport doet ook aanbevelingen om de effectiviteit en betrouwbaarheid van hulp te verhogen.

Hulp in de 21e eeuw moet naast basisvoorzieningen, vooral de voorwaarden scheppen voor mensen om zelf hun ontwikkeling ter hand te nemen en voor hun rechten op te komen. Dat vraagt verantwoordelijke overheden, mondige burgers georganiseerd in maatschappelijke organisaties, die corruptie helpen tegengaan en leiders ter verantwoording roepen.

"De wereld kan niet doorgaan met het negeren van armoede. Daarom moeten de G8 hun beloftes uit Gleneagles eindelijk eens nakomen. Daarbij dwingen de gevolgen van de voedselcrisis en de klimaatcrisis ons tot een veel drastischer aanpak. Uiteindelijk zullen we een duurzame en rechtvaardige globale economie moeten opbouwen. Dat is net zo goed ons belang als dat van de arme landen."





http://www.oxfamnovib.nl