Nieuwe rechten voor Belgische gepensioneerden die in buitenland wonen

26/04/2010 10:28

Onafhankelijke Ziekenfondsen-Mutualités Libres

Op 1 mei 2010 treden 2 nieuwe Europese verordeningen in werking. 37.500 gepensioneerde Belgen* die in een andere EU-lidstaat wonen, zullen voortaan in België terecht kunnen voor al hun medische verzorging. Ook de rechten van de exgrensarbeiders worden uitgebreid: onder bepaalde voorwaarden zullen zij voor medische verzorging terug kunnen keren naar het land waar zij gewerkt hebben.

BRUSSEL, 26 APRIL 2010. Belgische gepensioneerden die in een andere EU-lidstaat wonen en vandaag op familiebezoek komen in België, hebben hier enkel recht op dringende medische verzorging. Vanaf 1 mei zullen deze personen in België recht hebben op alle medische verzorging zonder beperking, zoals alle Belgische verzekerden. Zij zullen ook hun SIS-kaarten kunnen gebruiken in België. "Voor de activering van de oude SIS-kaart of de aflevering van een nieuwe SIS-kaart kan men contact opnemen met een Belgisch ziekenfonds", preciseert Christian Horemans, Expert Internationale Zaken bij de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen gaat het om 9.000 gepensioneerden die zich in deze situatie bevinden en deze maand een brief zullen ontvangen. In deze brief leggen wij onze verzekerden ook uit dat zij voor vakanties in andere EU-landen vanaf 1 mei hun Europese ziekteverzekeringskaart (EZVK) voortaan bij hun Belgisch ziekenfond moeten aanvragen, en niet meer bij het ziekenfonds in het land waar ze wonen. Een telefoon of email naar het ziekenfonds volstaat."

Terugkeerrecht voor grensarbeiders

Ook voor grensarbeiders is er een belangrijke nieuwigheid. In de grensstreken met Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg rijden dagelijks heel wat personen de grens over om in een buurland te gaan werken en omgekeerd. Wie, in de 5 jaar vóór het begin van zijn pensioen, minstens 2 jaar als grensarbeider gewerkt heeft, zal voor de rest van zijn leven een recht op medische verzorging behouden in het vroegere werkland, en dit zonder beperking in tijd en in de aard van de verzorging.

Niet alle lidstaten hebben dit recht echter willen toekennen. Grensarbeiders uit de Belgisch-Nederlandse grensstreek zullen dit recht niet hebben, de grensarbeiders met de buurlanden Frankrijk, Duitsland of Luxemburg zullen wel een beroep kunnen doen op dit terugkeerrecht. De duizenden Franse grensarbeiders die in Frankrijk wonen en in België werken of gewerkt hebben, zullen in de toekomst dit terugkeerrecht kunnen claimen in België, waarbij Frankrijk dan de medische kosten ten laste zal nemen.

Verordeningen "à la carte"

Dit zijn 2 van de meest in het oog springende veranderingen naar aanleiding van de inwerkingtreding van de nieuwe verordeningen op 1 mei 2010. Deze Europese verordeningen coördineren de toepassing van de verschillende socialezekerheidssystemen in de EU en bepalen bijvoorbeeld waar men de sociale bijdragen moet betalen of welke lidstaat de medische kosten ten laste neemt. Alhoewel het één van de doelstellingen was, zorgen de nieuwe verordeningen niet altijd voor een vereenvoudiging. "Integendeel", zegt Christian Horemans, "op verschillende punten is de complexiteit toegenomen. Men merkt dat het moeilijk was om tot een consensus te komen tussen de 27 lidstaten. De lidstaten hebben zelf kunnen kiezen of zij bepaalde regels al dan niet toepassen, een beetje à la carte." Daarenboven zijn de nieuwe verordeningen niet op alle personen en op alle Europese landen van toepassing. De nieuwe regels zijn vanaf 1 mei enkel van toepassing op verzekerden die een nationaliteit van een EU-lidstaat hebben en in de 27 lidstaten van de EU.

Europees elektronisch netwerk

Naast de nieuwe regels, bevatten de nieuwe Europese verordeningen ook ambitieuze doelstellingen op administratief vlak. Tegen ten laatste mei 2012 zal een elektronisch netwerk in het leven geroepen worden, de Electronic Exchange of Social Security Information (EESSI). Deze Europese kruispuntbank heeft tot doel om al de uitwisselingen van informatie tussen de Europese ziekenfondsen te informatiseren. "Dit is een belangrijke wijziging in de manier van werken. Alle papieren documenten zullen verdwijnen en in de plaats daarvan zal het Belgisch ziekenfonds enkel nog elektronische berichten verzenden en ontvangen", aldus Christian Horemans.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen informeren hun verzekerden over deze veranderingen via meerdere informatiekanalen. Voor meer inlichtingen kunnen de verzekerden ook steeds terecht bij hun Onafhankelijk Ziekenfonds.

* Bron: Ministerie van Pensioenen

Meer info

Christian Horemans, Expert Internationale Zaken

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

christian.horemans@mloz.be

T 0473 881 749

De Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen (MLOZ)

MLOZ verenigt zeven ziekenfondsen: Euromut, Partena Onafhankelijk Ziekenfonds, Onafhankelijk

Ziekenfonds Securex, OZ Onafhankelijk Ziekenfonds, Partenamut Mutualité Libre, Omnimut Mutualité Libre de Wallonie en Freie Krankenkasse.

Met meer dan 1.985.000 leden zijn de Onafhankelijke Ziekenfondsen de op twee na grootste verzekeringsinstelling van het land.

Alle Onafhankelijke Ziekenfondsen staan garant voor een kwalitatieve dienstverlening binnen het kader van de verplichte én aanvullende verzekering, aangepast aan de hedendaagse eisen en behoeften.

Perscontact:

Karima Amrous - Manager Externe Communicatie

Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Sint-Huibrechtstraat 19, 1150 Brussel

Tel : 02/778.94. 33 Gsm : 0474/32 14 46

E-mail : karima.amrous@mloz.be

Website: www.mloz.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel