Consumentenbond
26 april 2010
Groenten uit blik, pot en diepvries net zo goed als verse
De verschillen in hoeveelheden vitaminen en mineralen tussen verse
groenten en die uit blik, pot en diepvries zijn heel klein en in enkele
gevallen komt de diepvries-variant net zo goed of zelfs iets beter uit
de bus dan de verse. Het zoutgehalte van groenten uit pot of blik ligt
wel veel hoger dan de diepvriesvariant. Dit blijkt uit een omvangrijk
onderzoek van de Consumentenbond naar producten uit Nederlandse
supermarkten.
De Consumentenbond onderzocht met een financiële bijdrage van het
ministerie van LNV negen van de populairste soorten verwerkte groenten
uit de diepvries en als conserven. Uit het onderzoek blijkt dat met
name het zoutgehalte van groenten uit blik en pot veel hoger is dan in
diepvries- en verse groenten. In pot/blik wordt zout toegevoegd voor de
smaak en om de structuur van de groente te verbeteren. Het
Voedingscentrum hanteert een bovengrens van 120 milligram natrium per
100 gram, wat neerkomt op 300 milligram zout. Alle geteste groenten in
blik en pot komen hier boven uit.
Populairste soorten
De bond onderzocht sperziebonen uit blik/pot en de diepvries, spinazie
uit de diepvries, worteltjes uit pot, doperwten uit de diepvries en
pot, spruitjes uit de diepvries, rode kool uit pot en tomatenpuree uit
een blikje. Voor het onderzoek zijn geen verse groenten onder de loep
genomen, maar ter vergelijking is gebruik gemaakt van gegevens in de
Nevotabel van het RIVM. De groenten zijn geanalyseerd op tien
voedingsstoffen: (pro)vitamine A, B6, C, foliumzuur, natrium,
magnesium, kalium, ijzer, koper en voedingsvezels.