Gemeente Zevenaar


26-04-2010: Zevenaar sluit boekjaar 2009 af met eenmalige meevallers

Een voordelig saldo van ⬠2.982.000. Dat komt naar voren uit de jaarrekening van 2009. In een eerdere tussenrapportage was al rekening gehouden met een voordelig saldo van ⬠900.000, maar dat blijkt nu dus ⬠2 miljoen hoger te liggen. Het positief resultaat wordt veroorzaakt door eenmalige meevallers; die hebben geen invloed op de ramingen van 2010 en later. Het blijft daarom nodig om in de komende periode flink te bezuinigen, in vier jaar tijd oplopend tot jaarlijks ⬠3 miljoen. De bezuinigingsvoorstellen worden op dit moment ambtelijk voorbereid.

Enkele voorbeelden van eenmalige meevallers:

* De toename van het aantal cliënten van onze gemeente bij de Regionale Sociale Dienst (RSD) is lager uitgekomen dan was voorzien in de tussenrapportage. Er is daardoor een voordeel ontstaan van ⬠765.000.

* De Algemene Uitkering was ⬠483.000 hoger dan geraamd door onder andere herrekeningen van voorgaande jaren en een hogere bijdrage voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
* De personeelslasten waren ⬠215.000 lager dan geraamd, onder andere als gevolg van onduidelijkheid over de CAO.

Bestemming
Het college stelt voor om het positieve saldo aan de algemene reserve toe te voegen. Het is aan de gemeenteraad om daar een besluit over te nemen; dat gebeurt in de raadsvergadering van 26 mei 2010.

Verantwoording van gerealiseerde doelen
Een jaarrekening bestaat niet alleen uit het financiële resultaat, maar is ook een verantwoording voor het gevoerde beleid. Met andere woorden: zijn de vooraf bepaalde doelstellingen ook daadwerkelijk gehaald? Een kleine compilatie uit de jaarrekening:

Intergemeentelijke samenwerking in de Liemers
Door de vier Liemerse gemeenten (Duiven, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar) is besloten te gaan samenwerken op het gebied van Sociale Zaken, ICT en Inkoop. In 2009 is gewerkt aan een zogeheten parapluregeling, dat wil zeggen een gemeenschappelijke regeling met een openbaar lichaam. Verder is op 1 januari 2009 de intergemeentelijke brandweer Zevenaar-Rijnwaarden van start gegaan.

Publieksdienstverlening
In 2009 zijn alle klantcontacten bijeengebracht in één afdeling PublieksDienstverlening (PD). Kortgeleden zijn de publieksbalies verhuisd naar het BAThuis; deze tijdelijke locatie geldt als proeftuin. Zo zijn alle balies geconcentreerd in één ruimte, is er een snelloket voor het afhalen van paspoort of rijbewijs gemaakt en een systeem ingevoerd waardoor klanten precies weten wanneer ze aan de beurt zijn.

Nieuwbouw/verbouw gemeentehuis
Volgens planning start in 2011 de verbouwing van het gemeentehuis aan het Raadhuisplein. Eind 2009 heeft de Europese aanbestedinsprocedure plaatsgevonden voor de architect. Begin dit jaar heeft dat geresulteerd in een Voorlopig Ontwerp, dat eind mei wordt besproken door de gemeenteraad. Een deel van de medewerkers (PublieksDienstverlening) heeft inmiddels zijn intrek genomen in de tijdelijke locatie BAThuis; de rest van de medewerkers volgt naar verwachting in de eerste helft van 2011.

Woningbouw
De economische crisis leidt tot een vertraging in de woningbouw. De Tijdelijke Stimuleringsregeling Woningbouw 2009 van het rijk moest soelaas bieden. In onze gemeente is vanuit deze regeling subsidie toegekend voor de bouw van woningen in De Tol en voor de projecten Noordeinde en Riesweerd. Daardoor kon de bouw toch starten. De locaties Zwanenwaay en Middag Oost in Babberich zijn in 2009 bouwrijp gemaakt. Dat geldt ook voor het plangebied 7Poort (bedrijven).

Parkeren Zevenaar
De bouw van de parkeergarage Masiusplein (Zevenaar) is in volle gang. De oplevering is medio 2010 voorzien. In oktober 2009 heeft de raad ingestemd met de Nota betaald parkeren en selectieve toegang. Hiermee is het kader vastgesteld voor het invoeren van het betaald parkeren in het centrum van Zevenaar en de wijze waarop de toegang tot het centrum wordt geregeld. De invoering is voorzien op 1 september 2010.

Kulturhus/Onderwijshuisvesting
De aanbesteding van de bouw van het Kulturhus in Babberich heeft vorig jaar plaatsgevonden. In het Kulturhus wordt ook de St. Franciscusschool gehuisvest. In Groot Holthuizen is eind 2009 gestart met de bouw van de brede school. Door huisvesting van het Leonardo-onderwijs, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang ontwikkelde âde Carrouselâ zich tot een brede school.

Privatisering sportaccommodaties
In nauw overleg met de betrokken sportverenigingen is de privatisering van de club- en kleedgebouwen bij de buitensportaccommodaties voorbereid. Besluitvorming vindt plaats in 2010.

Toepassen duurzame energie
In 2009 is voor alle gemeentelijke gebouwen een certificaat gemaakt waarop staat aangegeven in welke mate het gebouw energiezuinig is. De gemeente heeft alle gebouwen laten onderzoeken om zo te stimuleren dat er meer bewust met energie wordt omgegaan.
Bij openbare verlichting zijn dimmers toegepast en is energieverslindende verlichting vervangen.

Werkgeversservicepunt
Door een samenwerking van diverse partijen in de Arbeidsbeurs is in 2009 het werkgeversservicepunt (WSP) van start gegaan. Bij het WSP kunnen werkgevers uit de regio terecht voor alles op het gebied van arbeidsvraagstukken.

Brede welzijnsinstelling
In het kader van de ontwikkeling van een brede welzijnsinstelling is een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Dat ligt aan de basis van een fusie tussen de vier betrokken partijen.

Schuldhulpverlening
Door een stijgend aantal aanvragen en langere doorlooptijden zijn in 2009 de wachtlijsten voor schuldhulpverlening opgelopen. De personeelsformatie is tot en met 2011 uitgebreid om deze wachtlijsten te verminderen.

Riolering
In 2009 is het aanbrengen van een bergbezinkleiding langs de Methen en Ringbaan voorbereid en aanbesteed. Bijzonder aan dit werk is de toe te passen techniek van persen/boren en de diameter van de riolering. Deze techniek is toegepast om eventuele schade aan woningen te voorkomen. Andere technieken zouden te veel grondwater onttrekken. Naar verwachting is het werk eind 2010 gereed.