Ingezonden persbericht
()
Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
()
PERSBERICHT
()
Datum
22 april 2010
()
Experts pleiten voor breed gedragen investering in goed gebruik geneesmiddelen
ZonMw publiceert 'Verdieping Goed Gebruik Geneesmiddelen'
()
Het effectief, veilig en doelmatig gebruik van geneesmiddelen, ook wel goed gebruik van geneesmiddelen (GGG) genoemd, kan Nederland voor de toekomst gezondheidswinst opleveren. Voor het verzilveren van deze winst is volgens experts aanvullend praktijkgericht onderzoek nodig én moeten de resultaten van onderzoek daadwerkelijk een plaats in de praktijk krijgen. Omdat de huidige financieringsmogelijkheden minimaal en versnipperd zijn, is een structureel onderzoeksprogramma nodig, gefinancierd door een onafhankelijke financieringsbron. Dit programma vereist een gezamenlijke aanpak, zowel inhoudelijk als financieel, door overheid, industrie en zorgverzekeraars.
()
Deze conclusies komen voort uit een consultatieronde langs 38 Nederlandse experts, die ZonMw begin 2010 uitvoerde in opdracht van het ministerie van VWS. De opdracht volgde op de publicatie van het 'Signalement Goed Gebruik van Geneesmiddelen', dat op 20 juli 2009 door minister Klink was aangeboden aan de Tweede Kamer. In dat signalement wezen deskundigen op belangrijke lacunes in de beschikbare wetenschappelijke kennis op het gebied van GGG. Onderzoek kan voor patiënten een betere behandeling opleveren, constateerden de experts. De minister vroeg ZonMw om de conclusies uit het signalement nader te verdiepen. Het rapport 'Verdieping Goed Gebruik Geneesmiddelen' wordt binnenkort door VWS aangeboden aan de Tweede Kamer.
Samenhangende aanpak
De behandeling met geneesmiddelen is een van de belangrijkste pijlers van de gezondheidszorg. Wanneer deze farmacotherapie optimaal wordt ingezet, leidt dat tot verbetering van kwaliteit van leven, het verkorten van ziekenhuisopnames, verlaging van het arbeidsverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit van chronisch zieken. Om dit te bereiken pleiten de deskundigen voor een brede aanpak, niet gericht op één of meer afzonderlijke thema's, maar een herkenbare, structurele financieringsbron voor (nieuw) onderzoek. Cruciaal is dat de financiering niet alleen voor onderzoek wordt ingezet, maar ook voor de implementatie van bestaande kennis, onderwijs/opleiding en de ontwikkeling van een infrastructuur die dit alles mogelijk maakt.
Forse investering betaalt zich terug
In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 600 miljoen euro besteed aan de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde geneesmiddelen. Aan onderzoek naar het gebruik van geneesmiddelen worden hooguit enkele miljoenen euro's per jaar besteed. Het adequaat en duurzaam aanpakken van infrastructuur, onderzoek, onderwijs/opleiding en implementatie van GGG-kennis is een kostbare aangelegenheid. De investering daarin is noodzakelijk voor uitgebalanceerde behandelrichtlijnen en een optimale inzet van geneesmiddelen in de praktijk. De maatschappelijke investering is fors, maar betaalt zich terug, onder meer in termen van patiëntveiligheid, doelmatigheid en het verminderen van de benodigde 'handen aan het bed'.
Invitational conference over praktische invulling
Voor onafhankelijk GGG-onderzoek is een constructieve samenwerking nodig tussen verschillende partijen die elk een eigen rol spelen. Het ministerie van VWS en ZonMw gaan samen in gesprek met relevante partners, waaronder de farmaceutische industrie en de zorgverzekeraars. Tijdens een gezamenlijke bijeenkomst later dit jaar wordt de eerste stap gezet voor de praktische invulling.
()
Ingezonden persbericht