Rijksvoorlichtingsdienst
Oranje bitter, Nederland bevrijd! in De Verdieping van Nederland
Oranje bitter, Nederland bevrijd!
Tentoonstelling en publicatie over vreugde, verdriet en verwarring na de bevrijding
De Verdieping van Nederland presenteert de tentoonstelling Oranje bitter, Nederland bevrijd!, in de gezamenlijke expositieruimte van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief in Den Haag. Op dinsdag 27 april 2010 wordt de tentoonstelling officieel geopend in aanwezigheid van ondermeer Ad van Liempt. Filmbeelden, foto's en diverse documenten geven de bezoeker een contrasterend beeld van deze in het nationaal geheugen zo feestelijke bevrijding. De tentoonstelling is van 28 april t/m 4 juli geopend voor publiek.
Iedereen kent wel de beelden van de zwaaiende menigte langs de straten. Naast al deze blije gevoelens spelen ook verdriet, verwarring en angst voor afrekening met het verleden een grote rol. Alle Nederlanders die tijdens de oorlog aan de kant van de bezetter staan, worden berecht door speciaal ingestelde tribunalen en bijzondere gerechtshoven. Velen komen in interneringskampen terecht waar de bewaking regelmatig eigen rechter speelt. Aan de hand van uiteenlopende thema's - Vrijheid, Foute keus, Verwoest land, Naar huis, Machtsstrijd en Soldatenvolk - biedt de tentoonstelling inzicht in deze schemerperiode. In de periode net na de bevrijding zijn er veel affiches, rijmprenten en briefkaarten gedrukt. Een deel van deze bijzondere documenten is te zien in de tentoonstelling.
Boek met DVD
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie met een bijzondere formule. Om alle contrasten van de bevrijding zo scherp mogelijk in beeld te brengen, kozen samenstellers Martin Bossenbroek, Gerard Nijssen en Erik Willems voor een filmische opzet.
Activiteiten
In mei en juni kunt u ook een film en lezingen bijwonen. Meer informatie hierover is te vinden op de website van De Verdieping van Nederland. Uniek beeldmateriaal is te bekijken op de uitgebreide webexpositie www.deverdiepingvannederland.nl/oranjebitter. Of lees en schrijf zelf verhalen over de bevrijding op de website www.hetverhalenarchief.nl/bevrijding.
Unieke historische filmbeelden - die te bekijken zijn op de DVD - vormen het vertrekpunt in ieder hoofdstuk van het boek. De tijd verspringt, de locatie wisselt, de invalshoek is telkens een andere, maar steeds geeft het verhaal de context van de bewegende beelden.
Plunderende bevrijders in de Betuwe, wraakacties in Groningen, de intocht van de Canadezen in Amsterdam (in kleur!) en nog veel meer. Zo is de bevrijding van Nederland op de voet te volgen, van september 1944 tot augustus 1945, van Zuid-Limburg tot Sumatra