Siemens

Persbericht

201003.302

Den Haag, donderdag 22 april 2010

Willy en René van de Kerkhof: Waarom zou je aan de zijlijn blijven staan?

Oud-profvoetballers willen taboe op hoortoestellen doorbreken

Op gehoorverlies rust nog steeds een taboe. Daardoor lopen veel mensen jaren rond met een beschadigd gehoor. Doodzonde en volstrekt onnodig, vinden de voormalig profvoetballers Willy en René van de Kerkhof. Samen met Siemens Audiologie Techniek maken de oud-internationals van Oranje zich er sterk voor dit taboe te doorbreken. Gehoorverlies moet je niet als een handicap beschouwen, maar als een blessure. Met de juiste hulp sta je binnen de kortste keren weer op het veld. Uit onderzoek van TNS-NIPO in opdracht van de Nationale Hoorstichting blijkt dat mensen met gehoorproblemen zeven jaar wachten voordat zij iets ondernemen om weer beter te kunnen horen. Hierdoor kunnen mensen onnodig in een isolement terecht komen.

Willy en René van de Kerkhof werden in 1978 wereldberoemd, toen ze als eerste tweeling in de voetbalgeschiedenis een WK-finale speelden. Na het beëindigen van hun voetballoopbaan begonnen ze beiden een carrière als ondernemer. Vanaf hun vijftigste kregen ze last van gehoorverlies, maar het duurde enige tijd voordat ze er iets aan lieten doen. Achteraf bezien jammer, vinden ze, want een hoortoestel verbetert de kwaliteit van leven enorm. Zonder toestel had ik grote problemen om alles mee te krijgen wat er rondom mij werd gezegd, blikt Willy terug. Daardoor kun je op een gegeven moment ook niet meer aan gesprekken meedoen. Met een toestel kun je weer probleemloos horen, en daardoor voel je je gewoon veel meer op je gemak.

Voorbeeldfunctie
Zelf hebben ze er geen enkel probleem mee om een hoortoestel te dragen. Integendeel, zegt Willy. Als bekende Nederlander heb je zelfs een voorbeeldfunctie, vind ik. Ik weet zeker dat er veel bekende mensen zijn met een gehoorprobleem. Niet alleen ouderen: ik weet zeker dat er ook actieve voetballers zijn die al last hebben van een gehoor dat achteruit gaat. Maar hoe vaak hoor je nu van een BNer dat hij of zij een gehoorprobleem heeft? Bijna nooit. Dat houdt de taboesfeer in stand, en daar moeten we van af. Hoe meer mensen er voor uitkomen dat ze een hoortoestel gebruiken, hoe makkelijker het wordt voor andere mensen om de stap te zetten.

Taboe
Dat het voor veel mensen moeilijk is gehoorverlies te erkennen, daar hebben Willy en René alle begrip voor. René: Ik hield mezelf ook lange tijd voor dat mijn gehoor nog prima was. Maar je omgeving weet het. Ze merken dat je steeds harder gaat praten, of dat de radio zo ontzettend hard staat. Toen ging ik er op letten, en realiseerde ik me dat ik een probleem had. Willy erkende dit al eerder, maar wist niet goed wat er aan te doen was. Een hoortoestel leek me iets voor oudere mensen. Ik hield mezelf voor dat mijn gehoor nog niet zó slecht was dat ik er een nodig had. En ondertussen probeer je er zo goed en zo kwaad als het kan mee om te gaan. Ik schoof de beslissing voor me uit.

Onopvallend en geavanceerd
Via een bevriende audioloog kwam Willy bij de oplossingen van Siemens Audiologie Techniek terecht. Inmiddels draagt hij al enige tijd Siemens Motion hoortoestellen. Net als René, die erop wijst dat moderne hoortoestellen allang niet meer de ouderwetse, grote toestellen achter het oor zijn. Zolang je dat beeld hebt, is je eerste reactie: daar ben ik nog lang niet aan toe! Moderne toestellen zijn echter niet alleen onopvallend en zeer comfortabel, maar ook van talloze geavanceerde functies voorzien, zoals ruisonderdrukking, Bluetooth communicatie met TV, mp3-speler of telefoon.

Gehoorblessure
Het is techniek die de kwaliteit van leven flink verbetert, zegt Willy. Je moet gehoorverlies dan ook niet als een handicap zien, meer als een blessure. Je kunt er iets aan doen! Als een voetballer een knieblessure oploopt, denkt hij maar aan één ding: zo snel mogelijk de blessure laten genezen, zodat je weer kunt voetballen. Wat daar ook voor nodig is. Met gehoorproblemen is het niet anders. Niet dat je het perfecte gehoor zult terugkrijgen. Maar als je weer voor 90 procent probleemloos kunt horen, dan is dat toch prachtig? Dat maakt een enorm verschil in je dagelijks leven. Het is véél prettiger, zowel voor jezelf als voor je directe omgeving.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Persvoorlichting: Cees den Bakker
Telefoon: +31 (0)70 333 2340
E-mail: cees.den.bakker@siemens.com