Vakbonden sommeren VNG advies in te trekken

16/04/2010 15:06

ABVAKABO FNV

Vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF hebben donderdag 15 april een sommatiebrief gestuurd naar de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeente Almere. De bonden sommeren beide partijen om te erkennen dat het advies om ambtenaren eenmalig 1 procent van hun jaarloon uit te keren, niet rechtsgeldig is.

Daarnaast moet de VNG haar advies intrekken en Almere, die de 1 procent al heeft uitgekeerd, moet schriftelijk verklaren dat de eenmalige uitkering in een later stadium niet wordt verrekenend met de toekomstige cao-afspraken.

Volgens Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF druist het advies van de VNG volledig in tegen de geldende overlegregels en afspraken. De VNG is niet bevoegd om eenzijdig arbeidsvoorwaardenafspraken te maken.

Bovendien is een eenmalige uitkering geen koopkrachtbehoud. En dat is wat de bonden eisen. Al bijna een jaar zitten de gemeenteambtenaren zonder cao. Dat is het gevolg van een langlopend conflict over een nieuwe cao. De bonden eisen werkzekerheid en koopkrachtbehoud, conform de afspraken uit het Sociaal Akkoord. De werkgevers weigeren hierover afspraken te maken en houden voor de loonontwikkeling vast aan de nullijn. Ze hebben tussentijds geen enkele poging ondernomen om het conflict op te lossen en zelfs in een ultieme reddingspoging van de bonden op 8 maart wilde de werkgever geen millimeter bewegen.

Verharding acties

Op 19 april komen de kaderleden van de bonden bijeen tijdens een conferentie in Nieuwegein, waar de tweede fase acties wordt ingeluid. Deze zullen een harder karakter krijgen, zoals langere werkonderbrekingen, geen vuilnisophaaldiensten en geen controles door de parkeerdiensten.





http://www.caolagereoverheden.nl