CDA

Jager: Natura 2000 mag geen juk worden
vrijdag 16 april 2010
'Geweldig nieuws voor boeren en ondernemers', zo betitelde Rikus Jager, woordvoerder natuur van de Tweede Kamerfractie van het CDA, het nieuws dat de omliggende boerderijen bij het natuurgebied De Wieden-Weerribben niet meer op slot staan. Juridisch getouwtrek en krampachtige uitleg van de Natura 2000-regelgeving zorgden er voor lange tijd voor dat er geen verplaatsing of uitbreiding mogelijk was voor de omliggende bedrijven. Minister Verburg heeft dat deze week veranderd door de grens van het natuurgebeid iets te verleggen. Jager: 'En het mooiste is dat het verplaatsen van boerderijen ook de aanleg van nieuwe natuur mogelijk maakt. Dit besluit kent alleen maar winnaars'.

De CDA fractie strijdt al jaren tegen het de misstanden rond Natura 2000, dat op papier een mooi plan is, maar door de Nederlandse uitvoering een Kafkiaans drijfzandmoeras was geworden. Juridische processen, vaak van de kant van mensen die niet eens bij de gebieden betrokken zijn, zorgden er vaak voor dat Natura 2000 een zwaar juk was geworden voor de Nederlandse boeren. In de visie van het CDA kunnen landbouw en natuur hand in hand gaan. Eerder al diende Jager met zijn collega Ger Koopmans een initiatiefnota getiteld "Natuurbeleid, een onnodig groeiend ongenoegen" in waarin de misstanden van het natuurbeleid werden aangekaart. Het besluit van de minister is een steun in de rug voor de ondernemende agrarische sector van dit land.

Het besluit van de minister komt in dezelfde week dat de Raad van State ervoor pleit dat regeltjes de vernieuwingen in de land- en tuinbouw niet in de weg mogen staan. Volgens de vice-voorzitter van de Raad van State, de hoogste rechtsprekende macht van Nederland, is het zaak dat bestuurders de ruimte moeten bieden om vernieuwingen mogelijk te maken. Hierbij werd niet zozeer gedoeld op financiële middelen, maar juist op het wegnemen van knellende en belemmerende regelgeving. Jager: 'Dit zijn goede tekenen. Steeds meer wordt ingezien dat landbouw en natuur uitstekend samen gaan. Nederland is gebaat bij een sterke natuur en een gezonde agrarische sector. daar zetten wij als CDA op in'.