Tweede `Dag Holland Dag' in het Openluchtmuseum
Een dag voor iedereen, ongeacht waar je wieg heeft gestaan
ARNHEM, 20100415 -- De tweede Dag Holland Dag op zondag 25 april in het Openluchtmuseum sluit aan bij de thematentoonstelling `Verhalen van immigranten'. Stel je voor: Je bent nieuw in Nederland. Hoe ervaar je dan die typische tradities, gewoonten en gebruiken van dat 'kouwe kikkerlandje'? En wat breng je zelf mee naar dit land? Zelfspot en respect gaan hand in hand als het Openluchtmuseum kijkt naar zichzelf en luistert naar de ander. Eten prakken wordt toegevoegd aan de `cuisine' van de koude grond, zaklopen wordt topsport en `Oranjegek een geuzennaam.
Er zijn lezingen van schrijfster Lulu Wang, schrijfster en cabaretière Funda Müjde, historicus Humphrey de la Croix en interculturalist Jacob Vossestein. Landgenoten met een Chinese, Marokkaanse, Turkse, Indonesische en Molukse achtergrond vertellen over hun eerste ervaringen met Nederland en laten ons kennismaken met hun cultuur en tradities. Ook kinderen hoeven zich geen moment te vervelen. De Dag Holland Dag is een ludiek evenement met een serieuze ondertoon. Een dag voor iedereen: jong en oud, ongeacht waar je wieg heeft gestaan.
Lezingen van o.a. Lulu Wang en Funda Müjde
In het Entreepaviljoen worden lezingen gegeven door schrijfster Lulu Wang, columniste Funda Müjde, Interculturalist Jacob Vossestein en historicus Humphrey de la Croix. Afsluitend wordt de documentaire "Een beter leven" van Karin Junger vertoond. De lezingen en film duren ca 50 minuten en zijn gratis toegankelijk voor museumbezoekers. Reserveren wordt aanbevolen, want de zaalcapaciteit is beperkt. Zie www.openluchtmuseum.nl/lezingen.
Rif Tour
Rif Tour is de naam van een project over de geschiedenis van de eerste generatie Marokkanen die in de jaren '60 en '70 naar Nederland kwamen. Rif Tour reisde in 2009 van Den Haag naar Marokko en weer terug. Op de Dag Holland Dag staat de RifTour bus vol migratieverhalen, oude foto's, verkleurde video's, weemoedige liedjes en verbleekte diploma's in het Openluchtmuseum. Marokkaanse acteurs vangen herinneringen, hoop en heimwee op een cassettebandje en sturen het de wereld in. En er mag gelachen worden!
Leeuwendansen en wajangpoppen
In het museumpark maken bezoekers kennis met de cultuur van `nieuwe buren' door de jaren heen. Dhr Ali Musa Özdemir vertelt over het avontuur van zijn komst van Turkije naar Nederland. Twee dames lezen koffiedik en er is een proeverij met Turks eten.
Op het Indisch achtererf brengt zanger Wouter Muller de sfeer van het vroegere "Nederlands Indië" tot leven met zang en verhalen. Danseres Aafke de Jong brengt bezoekers in vervoering met haar Balinese dans en tijdens haar workshops proberen bezoekers de sierlijke hand- en hoofdbewegingen onder de knie te krijgen. Bij de Molukse barak treedt de akoestische groep JoCoMo uit Vaassen op, er zijn hapjes, verhalen en Molukse kinderen treden op in traditionele kleding. Ook de Chinese gemeenschap geeft acte de presence met onder meer een Leeuwendansceremonie en natuurlijk is er op diverse plekken iets te proeven.
Typisch Nederlands"
Het Openluchtmuseum zou het Openluchtmuseum niet zijn als er niet met humor gekeken zou worden naar de eigenaardige fenomenen van onze eigen cultuur. Niet zonder zelfspot prakken we ons eten, snuiven we de spruitjeslucht op en leggen we al klunend een winterparcours af met een pannetje erwtensoep in de hand. Quizmaster Fedor meet de oranjekoorts met zijn vragenthermometer en natuurlijk schrobben we ons stoepje en klagen we over het weer. En bij de koffie? Eén koekje graag.
Verhalen van immigranten; nieuwe buren door de jaren heen
Maar er is nog veel meer. Tot en met 31 oktober is in het Openluchtmuseum de thematentoonstelling `Verhalen van Immigranten' te zien. Bezoekers proeven de sfeer van het dagelijks leven in en rond `Chinees restaurant Azië' zo'n vijftig jaar geleden. In korte persoonlijke filmportretten vertellen vijf immigranten van nu hun levensverhaal. Van de eerste Surinaamse profvoetballer tot een hippe designer uit Slowakije en een Angolese vrouw die als vijftienjarige vluchteling helemaal alleen naar Nederland kwam.
Daarnaast wordt ook in een selectie van historische gebouwen het grote thema immigratie belicht met kleine verhalen van gewone mensen. Migratie - komen en gaan - maakt al eeuwen deel uit van ons leven. Het Openluchtmuseum geeft deze geschiedenis een plek.
Adres
Nederlands Openluchtmuseum, Schelmseweg 89, 6816 SJ Arnhem. Tel: 026-3576111 | e-mail:info@openluchtmuseum.nl | website: www.openluchtmuseum.nl
Dagelijks open van 1 april t/m 31 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. Entree: Volw. ¤ 14,20, kinderen (4 t/m 12 jr) ¤ 10,00 p.p. (museumkaart geldig)
Over het Nederlands Openluchtmuseum
Het Nederlands Openluchtmuseum is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijkse leven van gewone mensen. In en rond authentieke historische gebouwen en met interactieve presentaties komt geschiedenis tot leven. Het museum ontvangt jaarlijks meer dan 450.000 bezoekers en werd in 2005 verkozen tot European Museum of the Year. In 2009 ontving het Openluchtmuseum de BankGiro Loterij Museumprijs.
Ingezonden persbericht