Leraren met een pabodiploma gewild in het praktijkonderwijs en vmbo
15/04/2010 06:00
SBO
Leraren met een pabodiploma zijn gewild in het praktijkonderwijs en leerwegondersteunend onderwijs van het vmbo. Ze krijgen veel waardering voor hun pedagogische didactische kwaliteiten en leerlingenzorg. Tweederde van de leraren in het praktijkonderwijs heeft een pabodiploma en scholen vinden niet dat zij verplicht een tweedegraads onderwijsbevoegdheid moeten halen. Dit zijn de belangrijkste resultaten uit het onderzoek 'Pabogediplomeerden in het voortgezet onderwijs' van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO) uit Den Haag. Het SBO wilde weten hoeveel leraren met een pabodiploma in het voortgezet onderwijs werken, wat zij daar doen en wat hun kwaliteiten zijn. Regioplan voerde het onderzoek uit.
SBO-directeur Freddy Weima: 'Schoolleiders, deskundigen en leraren vinden de pabo prima aansluiten bij het praktijkonderwijs en leerwegondersteunend onderwijs van het vmbo. In het onderzoek zeggen scholen dat pabogediplomeerden het daar zelfs beter doen dan tweedegraads leraren. Waarom zou je, met name voor het praktijkonderwijs, hun bevoegdheid niet in ere herstellen?'
Pabogediplomeerden
In het voortgezet onderwijs werken ongeveer 5600 leraren met uitsluitend een pabodiploma. Ongeveer een derde hiervan werkt op een zelfstandige school voor praktijkonderwijs van het voortgezet speciaal onderwijs. Ook werken ze in het vmbo en soms op het havo/vwo. In die gevallen behalen ze vaak een tweedegraads bevoegdheid.
Tweedegraads bevoegdheid of tijdelijk contract
Volgens de Wet beroepen in het onderwijs (Wet BIO) mogen scholen in het voortgezet onderwijs geen leraren meer aanstellen die na 1 augustus 2006 hun pabodiploma hebben gehaald. Voor die tijd hadden pabogediplomeerden een beperkte bevoegdheid voor het praktijkonderwijs en voor vakken als wiskunde en Nederlands in een deel van het vmbo. Zij kunnen momenteel wel als zij-instromer aan de slag als zij een tweedegraads bevoegdheid halen. Van de ondervraagde scholen geeft 74 procent aan dat ze deze eis vaak aan leraren zijn gaan stellen. Dertien procent van de scholen geeft een pabogediplomeerde geen vast contract, omdat zij niet meer weten wat wel en niet is toegestaan.
Behoefte neemt toe
Het aantal pabogediplomeerden van na augustus 2006 in het voortgezet onderwijs ligt op 850. De behoefte aan deze leraren neemt toe omdat de ouderen verdwijnen.
Onderzoek
Voor het onderzoek zijn secundaire analyses uitgevoerd op bestaande bestanden met gegevens over pabogediplomeerden in het vmbo. Ook is een enqu(ee)te uitgezet onder 580 scholen met een vmbo en/of praktijkonderwijs Daarvan heeft 34 procent gereageerd. Ook zijn schoolleiders, deskundigen en pabogediplomeerden geïnterviewd.
http://www.onderwijsarbeidsmarkt.nl