Gemeente Breda

Nico van Mourik houdt eer aan zichzelf

Gemeentesecretaris/Algemeen Directeur treedt terug uit functie

Op donderdagmiddag 15 april eeft de heer Nico van Mourik het college van burgemeester en wethouders van Breda gemeld dat hij terugtreedt uit zijn functie als gemeentesecretaris/algemeen directeur. Hij kiest ervoor de eer aan zichzelf te houden.

Het college van Burgemeester en Wethouders nam en neemt nog steeds krachtig afstand van de lasterlijke anonieme aantijgingen aan het adres van de gemeentesecretaris. âWij werpen deze verre van ons.â

Zelfs het uitgesproken vertrouwen in zijn functioneren weerhoudt Nico van Mourik niet van zijn persoonlijk genomen besluit om niet verder te werken als gemeentesecretaris/algemeen directeur. Hij blijft wel in dienst van de gemeente Breda en beschikbaar voor werkzaamheden.

Het college besteedde deze week aan gesprekken naar aanleiding van de anonieme berichten die eerder deze week in de pers zijn gebracht. Voor het college is het van groot belang gebleken dat feiten, genoemd in het anonieme bericht, op onwaarheid bleken te berusten.

De opvatting van het college om anonieme berichten in het algemeen te negeren en de lasterlijke aantijgingen te verwerpen wordt hiermee nog eens onderstreept.

Integriteit is de belangrijkste kernwaarde die van Mourik bij zijn aantreden opvoerde voor de kwaliteit van werken bij de overheid en in het bijzonder bij de gemeente. âVertrouwen is dé basis van het werken in het openbaar bestuur. Dat geldt in het bijzonder de functie van gemeentesecretaris/algemeen directeur van een gemeenteâ. Zo is de oprechte opvatting van Nico van Mourik.

Nu hij echter in die functie beschadigd is geraakt door de berichtgeving, wil en kan hij zijn huidige functie niet voortzetten. Hij houdt de eer aan zichzelf en ziet zijn beslissing als onvermijdelijk maar het valt hem ook zwaar.

Het college van burgemeester en wethouders respecteert dat besluit.

Â

Â

Breda, 15 april 2010