Dr. Marijke Slieker- ten Hove wint proefschriftprijs WCF

15/04/2010 15:51

KNGF/ fysioPraxis

Dr. Marijke Slieker- ten Hove wint proefschriftprijs Wetenschappelijk College Fysiotherapie

Jury: 'Proefschrift over vóórkomen van bekkenbodemstoornissen van grote relevantie.'

Amersfoort 15 april 2010 - Gisteren ontving dr. Marijke Slieker- ten Hove uit Dordrecht de proefschriftprijs van het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF). Dit gebeurde tijdens de Wetenschapsdag Fysiotherapie 2010 in Doorwerth. Slieker - ten Hove kreeg de prijs voor haar proefschrift met de titel 'Pelvic Floor Function and Dysfunction in a General Female Population'. Bekkenbodemfunctiestoornissen is voor een grote groep mensen een relevant medisch probleem en er is nog relatief weinig fysiotherapeutisch onderzoek gedaan op dit terrein. Het promotieonderzoek van Slieker - ten Hove is innovatief en geeft de praktische gevolgen voor de (bekken)fysiotherapeut weer bij problemen van de bekkenbodemfunctie. De proefschriftprijs werd voor de derde keer uitgereikt.

Dr. Marijke Slieker - ten Hove is afdelingshoofd Bekkenfysiotherapie bij de Stichting Opleidingen Musculoskeletale Therapie in Amersfoort en bekkenfysiotherapeut/onderzoeker in het Erasmus MC. Gedurende zeven jaar verrichtte zij onderzoek naar epidemiologische aspecten van functiestoornissen van de bekkenbodem bij vrouwen van 45-85 jaar. 'Voor veel prijswinnaars betekent de prijs een aanmoediging in een startende carrière' zegt ze. 'Voor mij is het een kroon op mijn werk.'

Conclusies proefschrift

Slieker-ten Hove concludeert in haar proefschrift dat functiestoornissen van de bekkenbodem, zoals incontinentie en verzakkingen extreem vaak voorkomen in deze leeftijdsgroep met veel gecombineerde klachten. Een andere conclusie uit het onderzoek is dat bij vrouwen die een risico lopen een verzakking te krijgen vaak een combinatie van drie risicofactoren aanwezig is. 'Het gaat om erfelijke aanleg, het verrichten van zwaar lichamelijk werk en het zien en/of voelen van een balletje in de vagina tijdens de zwangerschap. Dat betekent dat we nu voor het eerst in een vroeg stadium een risicogroep kunnen definiëren. Bovendien is aangetoond dat veel vrouwen met een beginnende verzakking niet in staat zijn adequaat een plotseling verhoogde buikdruk (zoals bij hoesten en tillen) op te vangen, ook al zijn de bekkenbodemspieren sterk. Bekkenfysiotherapeuten kunnen nu dus de eerder vermelde risicogroep gericht trainen en adviseren. Het effect van een dergelijke training is recent al aangetoond. Hiermee kan mogelijk het aantal operatieve ingrepen worden teruggedrongen.'

De proefschriftprijs

De jury, die bestaat uit alle leden van het WCF, kent de (geld)prijs toe aan het beste proefschrift dat is verschenen in het afgelopen jaar. Om in aanmerking te komen voor de prijs moet de indiener fysiotherapeut zijn en een promotietraject hebben afgerond aan een Nederlandse universiteit. De proefschriften worden beoordeeld op relevantie voor de fysiotherapie, wetenschappelijke originaliteit en geaccepteerde publicaties.

Het KNGF en WCF

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in 2006 het Wetenschappelijk College Fysiotherapie (WCF) ingesteld. Het college stimuleert en bevordert wetenschappelijk onderzoek in de fysiotherapie.





http://www.defysiotherapeut.com

http://www.kngf.nl