Milieudienst Rijnmond

Vulkaanuitbarsting IJsland: wat merken we ervan?

15.04.2010
Cluster Communicatie en Informatie

Door de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull in IJsland drijft er een wolk met vulkanische as richting het noorden van Europa. Het ministerie van VROM krijgt vragen binnen over de gevaren van deze aswolk voor de luchtkwaliteit. Het KNMI heeft gekeken naar de richting en de samenstelling van de aswolk. Hier komt uit dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat er vulkanische asdeeltjes op de Nederlandse bodem neerkomen.

Dit omdat de aswolk zich hoog in de atmosfeer bevindt en er donderdag 15 april en vrijdag 16 april geen regen wordt verwacht. Dit heeft geen invloed op de luchtkwaliteit en daardoor ook niet op de gezondheid. Wanneer de aswolk toch op leefniveau terechtkomt dan zal de DCMR de concentraties fijnstof gaan monitoren.

Heeft de aswolk gevolgen voor de luchtkwaliteit?

Nee, er worden op dit moment geen gevolgen voor de luchtkwaliteit verwacht. De aswolk bevindt zich hoog in de atmosfeer. De asdeeltjes zouden alleen door regen kunnen neerdalen op de bodem. Voor vandaag en morgen is er geen regen verwacht.

Komt er as op Nederlandse bodem terecht?

Dit is uiterst onwaarschijnlijk. De aswolk bevindt zich hoog in de atmosfeer. Omdat er volgens het KNMI de komende dagen geen regen wordt verwacht is de kans dat er grote hoeveelheden asdeeltjes neerkomen heel klein.

Hoe lang blijft de wolk in de lucht?

De vulkaan rookt nog steeds, en zolang de wind uit het noorden of noordwesten waait, blijft de wolk met asdeeltjes onze kant op komen. Als de vulkaanuitbarsting volledig voorbij is, dan zal de wolk ook verdwijnen. Dit kan tot en met vrijdag duren. De wind is nu noord-west, maar draait zaterdag meer naar het westen, waardoor de aswolk minder onze kant op gaat.