Senternovem
15-04-2010 |
Is de markt klaar voor nieuwe manier van worstproductie?
Sonder Food Systems heeft met TeMa subsidie van het programma Milieu &
Technologie marktonderzoek gedaan naar de acceptatie van een nieuwe
manier van worst produceren.
Werden tot nu toe worsthulzen van een meter deels handmatig gevuld en
batchgewijs met stoom verhit, nu kan in een continu proces worst
gekookt worden in een 15 meter lange buis in een waterbad, met behulp
van radiofrequente (RF) verhitting. Snijverlies van 7-10 procent door
de `kontjes' aan de uiteinden van de worst behoort hiermee tot het
verleden. Het continue proces levert kostenbesparing en milieuwinst op
door onder meer: minder arbeid, hogere betrouwbaarheid, minder
verbruik van grondstoffen, vlees, water, reinigingsmiddelen en vooral
energie.
Aangezien het een disruptieve innovatie is, die niet past bij de
conservatieve cultuur van de vleesverwerkende industrie en
tussenpersonen, leek het Sonder verstandig marktonderzoek naar de
acceptatie te doen. Consumentenorganisaties werden ook meegenomen in
het onderzoek, omdat de verhitting met radiogolven gaat, wat op
weerstand bij consumenten kan stuiten. De belangrijkste uitkomsten van
het onderzoek zijn dat een radicale innovatie zoals de RF-technologie
om een kennisgerichte verkoopstrategie vraagt. Niet de verkoper, maar
de levensmiddelentechnoloog moet met het product de boer op. Het
technische deel van dit project is gesubsidieerd vanuit het
innovatieprogramma Food and Nutrition Delta van Agentschap NL.
Wijzigingsdatum |
15-04-2010