Gemeente Dantumadeel


15 april: middagseminar Noordoost Fryslân 'Vitaal Ruraal'

De gemeente Dantumadiel is tijdens de Grote Dag Kleine Gemeenten in 2009 bekroond als de Meest Innovatieve Kleine Gemeente van Nederland. Gemeentesecretaris Ton Stierhout kreeg toen de Bestuursacademie Nederland Innovatie Award uitgereikt. Deze award kreeg de gemeente voor haar project `Meertalig Veenwouden'. De jury prees vooral de brede ketengerichte samenwerking en toekomstgerichte aanpak van de gemeente. Met de bijbehorende cheque organiseert de gemeente Dantumadiel in samenwerking met Bestuursacademie Nederland op 15 april a.s. het middagseminar Noordoost Fryslân: Vitaal Ruraal.

Noordoost Friesland kijkt vooruit en werkt aan een visie op een leefbare toekomst met alle ruimte voor ondernemerschap en talent. Het middagseminar "Vitaal Ruraal" biedt volop inspiratie en inzichten over onderwerpen als leefbaarheid, werk, ondernemerschap en innovatie. Daarbij kijken we over de provincie- en landsgrenzen om de situatie van Noordoost Fryslân in het juiste perspectief te plaatsen...en wellicht tot verrassende conclusies te komen.

Discussieer mee en lever speerpunten en bouwstenen aan voor de toekomst van Noordoost Fryslân. U bent van harte welkom op dit middagseminar!

Programma
12.30 uur: Ontvangst met lunch
13.00 uur: Welkom en introductie - Ton Stierhout 13.15 uur: Kansen in krimpregio's - Martin Boisen 14.15 uur: Pauze
14.45 uur: Innovatie en modern ondernemerschap - Willem Kruidhof 15.30 uur: Standplaats Feanwâlden, werkgebied Nederland en daarbuiten
- Eddy Wymenga
16.15 uur: Forumdiscussie 'Bouwstenen en speerpunten sociaal-economisch plan' -
Willem Kruidhof
16.45 uur: Borrel
17.30 uur: Einde programma

Locatie
Multicultureel centrum Nije Warf, Foarwei 31a te Wâlterswâld.

Aanmelden
U kunt zich eenvoudig en gratis aanmelden door een e-mail te sturen naar d.dikkerboom@bestuursacademie.nl.

Sprekers

Ton Stierhout, gemeentesecretaris Dantumadiel
Welkomstwoord. Huidige initiatieven en de ambities.

Martin Boisen, Universiteit Utrecht
"Kansen in krimpregio's"
Martin Boisen doceert regionale geografie en citymarketing aan de Universiteit Utrecht. Zijn voordracht richt zich op een pro-actief economisch beleid in rurale regio's die kampen met krimp. Hij legt daarbij creatieve verbanden tussen succesverhalen in Nederland en Denemarken gericht op bedrijvigheid, werkgelegenheid en leefbaarheid. Zijn Deense achtergrond stelt hem in staat om de situatie in Noordoost Fryslân in de juiste proporties te analyseren.

Willem Kruidhof, partner van regio, strategie en ondernemerschap Ecorys
"Innovatie en modern ondernemerschap"
Zelfstandig ondernemerschap lijkt een moeilijke keuze in een digitaal en mondiaal krachtveld. Juist de explosieve ontsluiting van de wereld biedt allerlei mogelijkheden om een nieuw soort ondernemerschap op te bouwen, gebaseerd op inspirerende netwerken en innovatieve technologie. Hoe geef je dat vorm als ondernemer en hoe stimuleer je dat als overheid? Willem Kruidhof schetst de trend en biedt concrete voorbeelden die aansluiten bij de regionale situatie.

Eddy Wymenga, Altenburg & Wymenga ecologisch onderzoek bv "Standplaats Feanwâlden, werkgebied Nederland en daarbuiten" Ondernemen vanuit NO Fryslân kent een aantal randvoorwaarden, maar biedt juist ook een wereld aan kansen. Het vergt een open vizier naar de omgeving en het slim benutten van kansen. Met voorbeelden uit de ecologie - het vakgebied van A&W - laat de heer Wymenga zien hoe zij als bedrijf opereren vanuit Feanwâlden. Maar ook hoe zij te werk gaan in heel Nederland en óók internationaal actief zijn. Innovatie is al jaren speerpunt bij het bedrijf en de kunst is om dat concreet te maken.